[日劇][2019春番] 輪到你了 (あなたの番です)

1001 回覆
31 Like 6 Dislike
房號 寫 抽中
101 演員 細川 (劇情交代)

103 銀行 不做垃圾分類的人(真正係洋子)
有三點可以推論出,第一 由第五集起佢已經知黑島有古怪,如果佢講抽到洋子,佢一定會收到威脅信,所以只能作一個殺不到的人,第二 佢第六集講佢無時間理交換殺人專心戲劇,就知如果佢講出張紙寫某人個名,兇手一定會威脅佢繼續遊戲,第三 不讓座的人 織田信長那些殺不到的人都係假的,編劇不會這樣寫)

104 洋子 兒嶋 (第一兒嶋已經有搞過洋子仔女,所以佢有動機,第二佢見304搬走佢非常之不滿,因為佢知道幫左304殺人,可以威脅返304去殺其他人,第三洋子有一集開會驚比人當殺人犯多過自己被殺,如果寫自己加無殺人,咁樣係唔合理)

201 美里 婆婆 (劇情交代)

202 ? 美里 (用刪除法就知美里張紙得 103 202 502 管理人可以抽中,知道浮田寫美里得202 女主 402, 浮田係美里死後有人可以威脅佢就得返202呢個可能)

203 田中 演員 (劇情交代)

301 302 302 (尾野原本係喜歡搶人男友,佢一直無殺女主係要證明自己魅力,但到第七集佢比男主拒絕,就覺得要殺人,同埋黑島計過個遊戲有人抽中自己個機率係36.7%,個遊戲好大機會唔可以完美loop,咁多個人抽中自己最大可能係301, 同埋佢抽當時望一眼就收)

302 細川 銀行 (劇情交代)
304 兒嶋 白紙 (劇情交代)
402 管理員 醫生 (劇情交代)
403 醫生 田中 (劇情交代)

502 婆婆 ? (劇情交代,美里唔係寫佢老公,官方youtube有條片係講第一季死個十一個人,如果屬於遊戲內死,佢會有個名寫出嚟,而蛋糕上只有寫美里就代表無人寫佢老公)

管理員 白紙 管理員 (我覺得如果係其他人抽中管理員,無可能咁快就諗好殺人方法同埋貼張紙上公告,成套劇個陰謀係管理員有絕症,自己自殺啟動呢個交換殺人)
樓上好好的總結同分析

不過我偏向覺得管理員係意外死
可能係維修天台時頭暈發作纏住天線飛落街
咁樣解釋到佢閉眼開眼同做咩咁震驚
同埋編劇用意外開展殺人loop我覺得仲恐怖
田宮個分析幾好,之前都無諗過
咁洋子會同邊個講咗佢抽到兒嶋呢?

咁浮田同吾朗點解會死?
我覺得佢地都係紙上有名個故事先完整
既然放過得奶奶,無理由要殺吾朗,
可能美里寫嘅根本就係吾朗?
管理員死個時係咪無着鞋?
我翻睇個時唔多覺有,所以諗緊佢係咪真係天台死
但個隻碟又真係天台先有
我一直都覺得可能係有人利用抽紙仔呢件事去掩飾自己嘅殺人大計喎
即係可能有人本身已經想殺人
咁啱佢又知道有呢個抽紙仔嘅遊戲
就索性將自己嘅殺人做到好似係有人將抽紙仔遊戲實行咁樣

btw 36.7% 係無一個人抽返自己寫嗰張紙嘅概率
(以下純粹寫來過癮)

我睇左一輪網上(日中港台)分析,總結後估誰是大Boss大概可以開個咁既賭盤(Final Boss只計殺第10集死者個位兇手)

西野 1賠2.5
小總 1賠3.5
尾野 1賠4
田中 1賠5
自殺 1賠6
瘦警 1賠7
樓梯佬 ,醫生 1賠8
IT佬 ,DJ,鎖匙佬 1賠9
垃圾婆,演戲佬 1賠12
大陸婆一家,黑社會一家,四口子一家 1賠15
新管理員 1賠20
流星仔 1賠25
肥警 1賠40
老人院阿婆 1賠50
插喉久住 1賠60
坐監夫婦 1賠80
DJ個仔 1賠100
其他人 1賠200
兒鳩(單腳) 1賠1000

木下,
洋子無同人講佢抽到兒嶋,但從劇情推輪佢會殺ge人得兒嶋,佢係一個好有計劃ge人,但又細膽唔會夠膽殺其他人,睇埋第十一集又知無人再死,而家殺人個三條線已經完哂

浮田死係因為佢無繼續遊戲殺婆婆,同埋佢查到邊個係幕後boss,佢有一集話佢寫張紙做左手腳,之後搭lift搵boss,所以之後比boss殺死

吾朗死係劇情需要,從來無一張紙寫佢名就知唔關個遊戲事,兇手入屋殺美里,如果剩係死美里,咁吾朗咪知邊個係兇手,編劇局住寫兩個人死哂婆婆比人蒙頭,從蛋糕只有美里名都解釋到有寫名只係美里
無男主?
有呀,我寫左田中(手快快打左演員名)
我睇過最多係人格分裂論
多過話佢一直呃觀眾
而瘦警話佢次次做屍體第一發現人都有網友講
咁相反即係63.3% 有人中自己 ,咁即係好大機率發生,而我點解覺得女主係301殺 多過幕後boss,係因為佢死個時都比佢揀男主死定女主死,如果佢係違反規則咁就一定係殺佢
重以為死人都殺到人
如果係男主既話我當爛尾
老老實實
如果最後真係翔太人格分裂論或者黑島孖生姐妹論跑出嘅話
我會覺得個結局好爛囉
其實我都好怕爛尾,不過呢套野追睇過程真係幾刺激既
話俾佢揀啫
可能佢揀邊樣 個兇手都係殺佢呢
我覺得呢樣無所謂,最緊要個信息係有人中自己,而302新搬入去,想殺佢ge人得301, 301就係中自己殺女主
浮田只係知邊個抽左佢張紙姐 抽中既唔一定係boss
而且係咪真係有所謂既final boss都未知

由美里個單多左佢老公死 同銀行仔唔知比邊個殺 個交換殺人已經fail左

而且蛋糕牌比邊個收起都未知 男女主 早苗同醫生其中一人?

同埋基於有紙條外既人死 同 有紙條目標比其他人殺
兒嵨個case隨時唔係抽中紙條既人殺 始終肢解係咪真係家家戶戶都好似早苗家咁勁 個個可以做到
無錯唔一定係boss抽中,浮田死ge理由係佢無繼續遊戲同知道得太多

從田宮大叔佢個反應就知太接近真相會好危險,田宮佢扮哂追求戲劇唔干涉遊戲先可以保住條命
浮田叔死我有諗過可以係黑幫尋仇 但死相帶微笑就好大機會關交換殺人事

佢只係剛開始收威脅信 其實未去到久住個種威脅咁勁 假設係殺美里兇手威脅 下步威脅會係咩已經無從判斷 最後會唔會出手都未知

但假設係有人寫佢名 又諗唔到邊個未公開寫咩人人名而又憎佢憎到要寫佢名

田官大叔d cctv拍到咩真係好關健 咩有證據 兇手唔止一人
但係唔講抽到咩人名係明志既決定黎
背景係監獄
其實抽到美里個兇手未必知係浮田寫,劇入邊交代浮田剩係同黑島 女主 早苗講過,跟住佢就收威脅信,女主早苗寫同抽都confirm左,即係得黑島有嫌疑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞