[日劇][2019春番] 輪到你了 (あなたの番です)

1001 回覆
31 Like 6 Dislike
第六集
感覺開始有進展

話說一直想整個Summary
結果今集大大個表
多謝編劇 多謝七瀨

編劇都覺得是時候了
唔整應該好易會甩喇
試下睇下福岡戀愛白書13
有一個好奇怪既地方..
點解嗰個男演員死左之後 久住咁快收到威脅信
反而赤池都死左一段時間 浮田而家先收到
我鳩估:
啲信唔係兇手/上一手寫
而係另一個人估佢地係兇手寫黎嚇佢地
暫時死個幾個人都好明顯係邊個住客想佢地死
係赤池兩個比較難估
直到警察開始盤問浮田
果個人先寫紙嚇佢

而寫紙果個人我估係尾野
[size=2]究竟前夫個角色係點
田宮之前明明裝左cctv又話乜都冇影到
七瀨一開始傷哂又係咩原因
宜家紙仔寫既人入面就得返石崎洋子同前夫
但做兩季唔知仲會死咩人
[/size=1]
有假紙同埋外人可能性都唔低
未解畫嘅疑點仲係好多
有啲都唔知係咪為咗搞氣氛
例如第一集冧咗嘅輪椅、垃圾房個毛公仔 etc.
如果後尾揭盅可以串連晒一齊就神作喇

目前表上寫嘅嘢係有錯的
參加人數13人 應該只有13個名
但個表已經超出咗呢個數 (仲未計管理人302室嘅人)
所以應該有唔止一個參加者講大話
個表咪十三個人囉
(第二同三張相有重覆)
302室的人似係其中一個問號
似係成日追住田中圭果個痴線妹
但係果個痴線妹應該淨係想殺田中老婆,無理由會寫302室嘅人㗎
Sor 講得唔清楚
我指紙條上嘅名
而家表上已經有15個唔重複嘅紙條
我試解釋下:
書いた紙呢行有10個名已知
仲有三個未知

引いた紙呢行有9個名已知

照道理起碼有六個名match到
但係重覆既名得4個
推一推
今集死左好多人
睇時最尾忍唔住笑咗....
今集浮田話佢寫紙仔時做咗啲手腳知道邊個人抽咗佢張紙仔, 咁啱翻睇今集開頭手塚菜奈抽到嗰張紙個摺法好特別喎, 佢好似爆咗話自己抽到個唔知乜水嘅人嘅名, 但會唔會有機會係佢講大話? 話哂佢真係喺美里死之前上去嗰個屋企送衫俾人著, 可能係視察環境用。

印象中有一張紙係摺到三角形咁, 俾個粉紅色衫女人抽到, 係邊個就唔知了

另外七瀨條仔兩單案發生之前都好似關關哋佢事, 一個係赤池單CASE, 手塚送衫時佢又唔知點解喺度, 一個係兒嶋, 送GOLF CART唔係佢就係黑社會嗰個0靚仔....

嗰個後生差佬又係怪怪哋, 同手塚好多眼神交流
今集浮田話佢寫紙仔時做咗啲手腳知道邊個人抽咗佢張紙仔, 咁啱翻睇今集開頭手塚菜奈抽到嗰張紙個摺法好特別喎, 佢好似爆咗話自己抽到個唔知乜水嘅人嘅名, 但會唔會有機會係佢講大話? 話哂佢真係喺美里死之前上去嗰個屋企送衫俾人著, 可能係視察環境用。

印象中有一張紙係摺到三角形咁, 俾個粉紅色衫女人抽到, 係邊個就唔知了

另外七瀨條仔兩單案發生之前都好似關關哋佢事, 一個係赤池單CASE, 手塚送衫時佢又唔知點解喺度, 一個係兒嶋, 送GOLF CART唔係佢就係黑社會嗰個0靚仔....

嗰個後生差佬又係怪怪哋, 同手塚好多眼神交流

摺三角型既係田宮
抽到三角紙係手塚
另外留意到管理人用鉛筆寫

久住同浮田都死晒
冇人知邊個抽到浮田張紙
浮田叔...
突然諗起
303一直冇人住
會唔會有乜特別呢?
管理員一定唔係住戶殺啦
佢都個個都識佢 唔符合個原則
佢地應該冇人有寫管理人 正常都會寫全名
至於兇手點知有依個game就未諗到
睇咗最新一集 房門之內未?
感覺呢間空房絕對有戲份
如果係浮田嗰集就睇咗
估唔到三個不良都有咁gag嘅一面

房門之內個呢系列真係幾好
可以主線進行緊嘅同時 補完住客嘅生活同背景
袴田吉彥嗰集
但有寫左管理人既紙仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞