『薪火post』BNO 續期資訊(33) 祖國新線上續領系統上線啦!!!!!今期真,BC一注獨中

1001 回覆
51 Like 5 Dislike
all passport la....又唔係多人
求助!
我女友想續領BNO
佢本舊證過期十幾年,要當first passport去申請
但問題來啦
佢老豆老母已經過左身廿幾年,又冇其他兄弟姐妹,一向都係單身一個……
所以冇老豆老母出世紙結婚證等
係咁情況下,有乜野方法搞呢?
補充資料寫文
兩老死亡證
兩老護照有相、生活相、成長片段
等等
之前去瑞士我張Swiss pass係寫GBR ,但另一張用廁板就CHN
入英國 德國 瑞士都有印

同埋之前又試過有一次同朋友係西班牙返香港,我地每人都有係duty free買左有液體嘅野,係倫敦轉機時過security,大家都唔記得拎出黎,朋友揸廁板 俾人倒哂d野出黎,又搜身又剩咁,搞左15分鐘,我就乜事都冇

btw 韓國d鋪頭點解用bno tax free唔到?試左6,7間都唔得
突然間個Post慢咗咁多有啲唔慣
嚟緊會去英國玩,揸BNO入境有冇印?同埋用BNO可唔可以退稅?
用得BNO 去歐洲就預咗無得退稅。想退稅就用廁板啦。
Sorry.係EU一定無得退
有著數時就唔認自己人
冇著數時就認為大家都係一家歐洲人
韓國啲讀卡機好多都讀唔到 bno
試過佢會問你有無第二本 passport
都唔知啲讀卡機係邊到整
韓國最好就反而揸廁板,我之前都係度 po 過,揸 BNO 以前係可以做到即時退稅,唔知係而家韓國故意定點呢 , 退稅機登記 Scan 到係 GBN 係做唔到即時退稅,要出境後去 28 閘個邊去樓上,用人手寫退稅入番落 Visa 度。我係機場個陣鬧到佢哋死係度玩我哋,我同佢哋講會 call 英國大使館處理。跟住淨係識講對唔住,對唔住,就拿拿聲同我人手登記 8 張單用 GBR 退稅落 Visa 卡到。好在都早去機場仲有少少時間趕到過去 boarding . 開頭諗住早到行一陣機場,但比佢哋搞到乜都無得睇。所以韓國就永久 blacklist 唔會再去。

網上睇番嚟好似話大陸,屬真屬假就證實唔到。
呢度巴打仲介左好多平d既方法
可以照寄
我之前冇比個任何出世紙結婚證書
用冇entry stamp嘅護照買dutyfree唔好玩啦真係嗰啲staff
繼續未過到脱歐方案

依格都要填?
第二行填咩
第二行寫咩
韓國居留卡bno國籍中國。日本在留卡bno國籍英國
八月去日本飛名古屋,當時未續BNO,同friend 兩個去,開佢喼但係唔開我嗰個,50% chance

PS:講日文加用咗個布甸狗保護套遮住個廁板,結果d海關focus 去咗嗰度,仲要係任豚,佢地睇到部機好開心

日本張入境卡要填國籍,結果一返嚟就去搞BNO,唔想做中國人
黎個時候帶曬bno特區嘅就要焗住用特區,所以咪以為帶住唔用會無事。一用有事就只能去中國領事館。
你地會寫Hong Kong 定British 定British (Hong Kong)
British
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞