『薪火post』BNO 續期資訊(33) 祖國新線上續領系統上線啦!!!!!今期真,BC一注獨中

1001 回覆
51 Like 5 Dislike
見佢home page寫六日都開
姐係點
想問遲下要唔要換做藍色
同埋封面啲色就黎甩哂
剛成功收到passport了,多謝各位幫手

有冇巴打用過 bno 去丹麥,順利嗎?
想試用一下

用bno 可以係外國搵工嗎?
瑞士d票務員點記得d人坐邊
收到email話欠資料要我填多份form
Section 4有一項唔識填
Mother's Nationality and citizenship at the time of the applicant's birth
我呀媽當年已經係香港永久居民
但佢唔係香港出世,好似冇拎過護照
係咪填照British National (overseas)?
依項真係search左好耐都唔覺有答案
求各位解答,謝
應該做,利申半個鍾前收到email叫我補資料
做咩咁多負皮, 冇人答我問題
旅客身份點可以做工啊
兩條問題嚟
1. bno 去丹麥旅遊, 可以嗎?
2. 用嚟搵工ok? (唔得, 已得到解答, thanks)
1. 乜野叫做可以嗎?BNO入神根區免簽證90日(180日內)
冇拎過護照何來BNO
無限輪迴?
一隻唔睇書嘅伸手,你理佢做乜?
如果拎過ci(Hong Kong Certificate of Identity)呢?
因為上網睇過好多資料都理解唔到
97前非香港出世永久居民
又唔算英國屬土公民,又唔算中國藉
咁填Hong kong得唔得(但香港應該唔算係Nationality)
諗到頭都爆
有冇cert of naturalisation
問左冇印象有拎過
我assume冇
因為份form話at the time of the applicant's birth (即係95年)
我睇過如果冇拎過任何護照會自動係97之後變中國人
咁如果97之前呢...
求解答
到97所有香港人都比大陸加個中国人身份俾我地,就算你有BC.除非你去做國籍申報。
我知
所以我想問
95年嘅時候如果冇任何國家護照(曾經有過ci)嘅香港永久性居民
係果一刻係咩國藉
因為hmpo問nationality and citizenship at the time of the applicant's birth
填chinese我驚個officer唔明點解2個中国人個仔可以申請英國嘅護照
個問題係你有無申請過BNO.如果你無。你寫乜都係無。by the way, 我父母都係CI. 要你填就填Hong Kong. Ok?
啱 我老豆chinese+我老母thai都一樣續到
你有就有 無就無
我有bno,已經寄左正本過去續,但要補資料(自己柒左嘅)
咁我填香港, Thanks
好呀,希望得啦
上個post提過年尾開始所以英國護照都會轉色,唔鐘意藍色咁就要睇時間換咗去啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞