『薪火post』BNO 續期資訊(33) 祖國新線上續領系統上線啦!!!!!今期真,BC一注獨中

1001 回覆
51 Like 5 Dislike
想問 bno 個網上係咪14號就無啦
19/3 寄空郵掛號 $42
25/3 HMPO 簽收
26/3 轉being processed
9/4 (today) 轉dispatched

BNO 2003 到期
一直冇renew
填表當 first application
parents, grandparents 全部冇填
副簽冇理佢
寄咗出世紙副本, hkid copy, 特區護照正本,過期bno
咁就搞掂
想問下轉做dispatched呢個status 會唔會有通知例如email
定要自己log in入去個system check住 thx
冇email
自己上網login check
你見我哋最新嘅討論都無提過就知係流啦,咁大件事係真嘅話仲唔洗哂版
想問下,如果無parent's document 應該點做.....
兩老無結婚, 出世紙 (廣州鄉下耕田果d地方,都唔知有無呢樣野,就算有都已經唔見左)

我乜都冇寄
父母出世紙,結婚證書,副簽全部冇理佢
名都冇填
但我用舊system
比果個咩14號呃撚左,而家岩岩交左錢
關於續領BNO新系統問題及了解
=========
新系統續領護照影片將盡快製作
預計4月尾可以完成, 請耐心等候
新系統最大改動 :
1)直接上傳相片
2)多了幾條問題
3)將舊証於2003年或以前到期者,歸納做( First Adult ) 成人首次申請,會出現有機會需要INTERVIEW狀況 (估計只是英國本土人需要,如果香港都需要亦估計只需到金鐘領事館)
你得唔代表其他人都得
我應該都係舊system wor
唔洗up 相
咁我應該點算?
用張白紙寫清楚個情況再加埋簽名果d?
同埋網上countersign?
唔知呀
我見fb/youtube 有人咁寫
跟本就應該揸正黎做
無副簽就唔畀
你班友遲遲唔撚續
隔咁耐先續,要你搵個朋友確認下你個樣
原來連朋友都唔識多個
你係英國你會唔會想照顧個毒撚
依家新系統睇落都幾痴線
依家唔只要搵到英籍/EU/Commonwealth/美國 Passport
仲要係英國住(佢個網係寫AND live in the UK)
睇黎今次續領數字會不明朗
依家新系統睇落都幾痴線
依家唔只要搵到英籍/EU/Commonwealth/美國 Passport確認你身份
仲要係英國住既人(佢個網係寫AND live in the UK)
睇黎今續領數字會不明朗
想問下
如果細細嗰果時
呀爸呀媽 無加我個名落佢本BNO 度(included child)
我有無可能申請到
無 除非你老豆老母係bc
bno的話可以收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞