『薪火post』BNO 續期資訊(33) 祖國新線上續領系統上線啦!!!!!今期真,BC一注獨中

1001 回覆
51 Like 5 Dislike
唔知係咪我英文差,有錯勿插,我見到內文個鬼婆岩岩收個本係bno cover既passport, 不過依家仲未brexit係咪hmpo那西是但print本比佢, 同埋正常佢應該係bc黎嫁
係都唔會承認啦
佢篇嘢淨係話有啲有EU有啲冇
冇講係咪整錯
已寄出新系統白老鼠大軍
我本新舊BNO都無寫EU
HMPO出咗statement: https://www.gov.uk/government/publications/passport-design-changes/changes-to-the-design-of-british-passports

HMPO應該原本估計英國會按照原定時間脫歐
但係點知過埋deadline都仲未脫到
所以佢哋就按照原本計劃發行無EU字眼嘅passports
但係因為HMPO唔想浪費納稅人嘅錢
所以亦會同時間用倉底貨(EU字眼)嚟印新passport
咁樣就解釋咗點解有啲人新passport仍然會有EU字眼cover嘅新passport
而有啲人就收到無EU字眼嘅新passport
25號寄到 呢一刻仲係Declaration form received, being processed
Mon咗依個post一個月左右
黎多謝返大家咁有用既資訊同分享返個人經歷

已成功續領bno
因為我過咗期十幾年同本舊passport 係bb相 所以比系統分類咗去首次申請

3/13 去HKPost寄空郵 ~HKD60
3/20 Arrived
3/22 status轉processing
3/29 Dispatched
4/2. 收到DHL既SMS
4/4. 係屋企收到

再一次感謝各位大大
恭喜巴打
我都係過左期十幾年... 小童相PASSPORT
今日寄出 睇下幾時收到
簡單黎講,有新BC既封面係無左”EU”
我阿媽嗰本都係咁 26 號轉咗 being process 就無再郁過
no news is good news
我兩年前一早都話Brexit唯一順利進行嘅就只係轉passport
巴打新系統填既野係咪同舊系統差唔多?我見佢個user interface 唔同曬
我都係
25號轉being processed 依家仲係
如果最後脫歐不成
算唔算幫BNO另類平權
如期平權了
Brexit: UK couple issued different passport versions https://www.bbc.co.uk/news/uk-47833702

等咗咁多年
我地本個四不像封面終於得到各界關注
而且得到brexiteers嘅喜愛
我好感動呀
依家BC抽獎變數更多更神秘
記住打開資料頁睇Nationality
想問下而家要UP DIGITAL相
如果UP之前執過相P瘦d之類接唔接受
Your photo must:

1) be in colour, with no effects or filters

2) not be blurred or have ‘red eye'

3) be unedited – you can’t ‘correct’ your passport photo
話說今日用電腦apply 點解無叫我upload 相0既? 係咪因為我用左舊系統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞