『薪火post』BNO 續期資訊(33) 祖國新線上續領系統上線啦!!!!!今期真,BC一注獨中

1001 回覆
51 Like 5 Dislike
唔記得係咪10蚊樓下
淨係記得佢話要用先續
無需要用passport續左係浪費金錢
一開始佢有得俾你揀非online㗎

你用返apply BNO 果條
你呢條好似係比真英國人 apply自己D passport用
話等英磅平d個條係死港女好似ban埋啦
慳果一百幾十 但就走去冒不成正比既風險
25/3 寄ecship
1/4 HMPO 簽收
2/4 轉being processed
9/4 轉dispatched (女朋友果份轉dispatched先, 但都係同一日)

同女朋友同一份表一齊申請, 女朋友唔肯定自己有無, 用左身份證大法
我唔見左上一本bno (計返應該都過左期15年), 得返小童樣果本, 無寄過去

交咗以下文件:
Declaration form
LS01
相x2
身份證彩印副本
特衰彩印副本
DBS信用卡月結單正本, 女朋友用銀行MPF信
搵咗BNO holder 做副署
online form additional information 全部無特別寫
寄完先醒起點解咁蠢唔寄埋出世紙同父母出世紙, 結婚證書
好彩最後過到關, 唔洗補寄

感謝呢個post既每一位人士
又鞭屍
你一步一步落去,直到比完錢後,就會叫你副簽,果度係會有一個頁面,清晰寫明online副簽既要求,如不符合要求,就要print hard copy副簽,有無巴打有CAP果一頁?貼出黎或者會清楚D
冇錯
但係冇cap到

希望有人睇呢個post去apply之後特登 cap番個頁
同上面去韓國退唔到稅嘅巴絲一樣
搞唔掂就call大使館
真乜撚野英國人
講得「真英國人」只有一個理由
就係佢係假英國人
可能佢俾人洗左腦:「BNO係旅遊証件、係假英國人!」

ok講錯野,大家都是英國人
好彩舊system尾水續咗
好奇問一下,有冇人父母50/60年代出生, 祖國護照係BC , 期間係香港發展冇去過英國
大撚把啦呢D人
利申有藍絲親戚係呢種BNSS既BC
其實到底多人續定少人續好?

太多人續嘅話 隨時有啲BNO holder係外國做柒野,搞到BNO個朵臭埋
樹大有乞衣 現有BNO holder只係少數嘅連登精英份子
再FF下下一步係 將來有機會平權嘅話 越多人機會就越渺茫 因為英國唔會畀幾百萬人衝去英國

而少人續嘅話 BNO會變少數民族 遲下遲下就算只係當旅遊證件用 外國啲後生仔海未見過BnO有機會當你假護照
又或者冇人再幫我地爭取免簽證國家 什至有啲國家唔識認BNO

鳥克蘭就係好例子, 英國護照係免簽證 但BNO又唔係免簽。
烏克蘭實際係免簽,上一個post有講過,亦都有印
想請教下大家
如果老婆攞成人hkid 個陣加左英文名,咁正常佢無所謂改名契, 而家又掉哂d 舊bno, 呢d 情況點做好? 唔該大家
個重點係個身份係永久
續唔續都影響唔到個身份
樹大有乞衣嘅話,其實我地一直都同啲乞衣一齊,依個係nature嚟
每個國家都有好多害群之馬,你介意唔到咁多,人地出醜係有佢自由
我地做到嘅最多咪同志同道合嘅人一齊做啲成績出嚟,希望有害群之馬之餘,都有啲好質素嘅人可以平衡下,國籍冇精英主義

質疑假護照嘅話,幾多人用都可以質疑㗎啦
有防偽技術,依啲各國有方法check㗎啦,唔會俾人屈㗎喎
如果你話未見過個護照而俾人問多幾句好麻煩,都係嘅,依家都見多咗人用,希望有改善,依樣除咗多用之外冇咩方法
英國其實一早講咗佢唔會幫BNO拎免簽,但其實啲新改變嘅國家睇嘅都係幾樣嘢,一係有冇英國居留權、一係佢用「citizen」依個字有歧義、一係佢同支那有關係,如果唔係嘅話都會有咩阻礙嘅原因,英國點分國籍同歷史真係咁多國家care咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞