『薪火post』BNO 續期資訊(33) 祖國新線上續領系統上線啦!!!!!今期真,BC一注獨中

1001 回覆
51 Like 5 Dislike
重點唔係呢個問題
係開post嗰位廿幾歲人
冇啲common sense
唔好ff咁多啦
再講多個故事 當年中英聯合聲音 台灣外交部係有出公文嚴詞否認抗議中英聯合聲音 因為就算要交還都係交還返比中華民國 而唔係交比中共 但可惜係現實比事實更為重要 所以就變成依家咁既樣子
BNO可以拎到台灣護照 而BC係唔可以! 台灣係一個好奇怪既地方 外國人要入籍要放棄本國國籍再入籍台灣 而BNO因為佢唔承認再加上港澳係台灣申索領土 所以入籍比大陸人同外國人係易好多好多
但我有一個朋友同時持有BC 香港護照同埋 台灣護照
做法係放棄BC 同台灣當局申請以港澳居民入籍再重新申請成為BC
咁樣就可以了 入籍台灣後係可以擁有外國國籍

另外 就算台灣人有外國護照 入中共 只要出生地係寫台灣 都係要用台胞證
唔係..出面有好多人話以為渣住BNO就當你係英國人咩
我剩係想講出個原因出黎 BNO根本係英籍 係因為中港台歷史搞到四不像
唔關英國事
渣住BNO過關比關員睇
法律上、文件上、實際上真係英國人啵
有無巴打拎返bno/bc之後去入境處放棄被強加的中國國籍
1:bc要由非居英權獲得
2:中國政府唔認bno係有效國籍
所以咪邊有咁多錯,好多都係唔知父母有父母又唔講
中5毛毒,自古以來,全世界都屬於蚛蟈
機場返香港,用BNO過關入境可以嗎?
起支那皇崗口岸,可以用BNO搞visa入起蚛蟈嗎?
轉左封面應該會唔有唔少出錯case
一定send email 去當局問清楚,佢唔肯換既就用住先 當下次續俾番原本果你都冇問題既, 因為本身本野就唔係你既
班BC以為收到個新設計,其實係咪只係HMPO之前印多左堆bno,見年底就轉藍色封面唔好浪費呢幾個月用埋d倉底貨
但佢自稱有BNO
算啦 中咗再講
小弟應該就唔中
已經換到第三本都無
可以
可以
根本就係,仲話幫納稅人慳$
No 要做支那人
算啦 反正唔到我
已經第三本 開心使用就好
我都會咁做
又要收多次郵費
之前去日本用特衰
黎緊改用bno,國藉出生地果d 跟返哂bno 填照抄就ok?
國藉唔會係Chinese啦
寫抄British Nationals (Oversea)?
寫british就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞