『薪火post』BNO 續期資訊(33) 祖國新線上續領系統上線啦!!!!!今期真,BC一注獨中

1001 回覆
51 Like 5 Dislike
想問下巴打有無係英國續BNO既指引? 爬過文見到得香港地區引請既方法 有錯勿屌
申請方法同香港有咩唔同? 有無有經驗巴打解答下
你係真係係英國住定諗住去旅行攪埋?
寫封信解釋返點解冇
係到讀緊書 想整返
之前以為唔見左本舊 但前排搵得返
做番個final summary

background: 已過期15年,從來冇renew過

填表: 歸第一次申請
要副簽,冇理佢,父母grandparent資料完全冇入

郵寄: 舊bno,特區護照 正本 ,唔想影印好煩,hkid copy, 出世紙副本, 水費單, signed 申請表, 兩張相, 全部就係咁多,入公文袋, 空郵掛號$42

19/3 寄
25/3 收到
26/3 processing
9/4 dispatched
11/4 dhl Heathrow
12/4 dhl east midland
12/4 dhl Germany
13/4 dhl 到屋企

一個速遞,已經裡面有新舊bno同埋所有寄出文件
根據最近嘅post
依家新續嘅會多咗句
the holder is not entitled to benefit from EU provisions relating to employment or establishment
同埋一份DHL包晒新BNO同舊文件
小心當護照損毀喎
你講呢張貼紙?
好容易斯
冇問題
補圖

到底邊到寫要寄相點解揾唔到
今個月轉左新系統
系統叫你做咩就做咩
以英國政府個網為準
ok thx 巴打星期一去寄
未見到圖
咁係咪要再續過?
我阿媽本新 bno 都有呢句
observation 個頁差唔多份版都係字
影上黎睇下,記得遮id no
今日終於都收到新既Passport 好靚
不過第一頁唔知係咪滴左4滴油落去

officer返工必備口立濕
要睇你爛成點喎,好多國家都寫明護照如有損毀同塗花遮蓋都唔用得
me2

應該有意思

唔係唔小心
新系統報料
淨係爛咗面個層姐 無穿到 應該無乜嘢
好心唔好痴到咁實啦張貼紙
問 HMPO 可能會可以免費出過本
不孝仔 圖呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞