『薪火post』BNO 續期資訊(33) 祖國新線上續領系統上線啦!!!!!今期真,BC一注獨中

1001 回覆
51 Like 5 Dislike
俾千零蚊試吓囉,所有97年前香港出世嘅我都會叫佢地試試。
國籍我寫British....去福岡,關西,中部機場都暢通無阻。
好,唔該哂
國籍我寫British....去沖繩,鹿兒島,東京都暢通無阻。
如果通行有阻就大鑊囉
預咗好多人申請BNO
世柒已經打緊飛機
死囉 要快d續返
所以佢有冇答到以後有冇機會入返E GATE LIST.
LM
以我印象中上議院議員畀Home office封信只係提e gate, 如果無記錯嘅話,咁home office淨係答返e gate嘅問題又好正路喎
世柒就算啦
世柒同澳門人一樣
一個專門放有伏資訊伏BNO Holder
一個專門扮中立其實專潑冷水
係我眼中澳門人係最賤格
路過off topic一問
如果有人有BNO同外國護照 喺台灣嘅港澳關係條例來講唔係香港居民
咁佢係唔可以用網上入台證
咁如果佢淨係揸住BNO去台灣 係當同英國人一樣扱印免簽入境?
但係已經曾經有BC renounce都可以當係香港居民架咩
如果居英權計劃BC 台灣唔係都計香港架咩
直接遣返
聽講BNO喺台灣都開始有領事保護

如果拎咗網上入台證 咁佢都話你行使假文件 拒絕入境
如果佢入境嗰時自己向關員講明唔係香港居民 都唔入得??
台灣機場未入境有櫃檯幫你做落地簽
踢你過去搞就得
有兩種情況

1. 你從來無用過外國護照去台灣

咁可以齋攞BNO去然後攞落地簽

2. 如果你用過外國護照去台灣

你攞BNO去到人地check 機發現你用過外國護照入境(e.g. 澳洲)
Bye bye 請你返香港
yes
所以前提喺你從未用過BNO/CNO以外嘅passport入過境
咁就仲可以放低300台幣就入到
唔係嘅話係即時遣返+罰航空公司錢+幫你checkin個地勤食warning letter

講真用過外國護照就唔好用BNO/CNO啦
又可以網上填entry card
澳州passport仲可以用e-gate唔使排
BNO你要搞港澳網上簽證 你唔簽你CHECKIN個陣就已經會比人問
因為GBN個SYSTEM 一CHECK就會要VISA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞