『薪火post』BNO 續期資訊(33) 祖國新線上續領系統上線啦!!!!!今期真,BC一注獨中

1001 回覆
51 Like 5 Dislike
台灣係一個好奇怪既體制 你得我未必得 我得你又未必得 我唔得你又未必唔得 所以好睇當時既移民署點樣判定 但我朋友係放棄左一次 入左籍之後 再申請拎返BC
其實由於歷史既原因 整體上黎講都好亂 居英權得到既英籍應該都係計外國人 但係放棄左之後就會變左符合以下條文

香港澳門關係條例第4條第1項及第2項規定,本條例所稱香港居民,指具有香港永久居留資格,且未持有英國國民(海外)護照或香港護照以外之旅行證件者;所稱澳門居民,指具有澳門永久居留資格,且未持有澳門護照以外之旅行證照或雖持有葡萄牙護照但係於葡萄牙結束治理前於澳門取得者。

但又好奇怪既係 99年前拎既葡國護照既澳門人都係計澳門人??
試過Southend回程火車壞撚左,佢用巴士代替,俾佢點左去坐兩個鍾巴士
BRP no唔使寫上印架喎,咁多次都未試過
佢每次蓋入境印都有係個印上面寫BRP No.
入境3次都有,原諒我無圖,關乎個人資料
巴打Spouse,T2,T4定T5?

我身邊Spouse同T5都無,每年出入英國五六次
我係特衰T4,次次都有寫BRP No.
你玩咩...我地擺明講緊BNO+BRP Holder
咁都係Subject to Immigration Control嘛
BNO係英國人
特衰係中國人

咁都算一樣??
Bno T5, 4次入境英國都有寫brp no.係入境印,唔同口岸都係,包括Heathrow, Bristol, 仲有Claris
香港人入中國都subject to immigration control
依法又要登記先做得野同住
有少少似freedom of movement
其實Brexit對好多英國人嘅EU right無影響,求其搵下血統或者用出生地都即刻攞返本德意愛法荷比護照
仲以為出返藍皮passport 添,點知cut 左句eu 就算
用埋BNO貨尾先
我見佢唔係好嚴
出世紙淨係交咗副本 父母相關既文件都無交到 又無另外寫理由都過到
祝巴打早日收到報喜
德國好似唔比雙重國籍
係啊 都係跟住個doc做
有揾副簽 拎BNO既Engineer朋友(應該唔係個list嘅專業人士)都過到副簽
我啊哥直頭無副簽都過到 仲叫我唔洗揾人副簽 寄咗比佢先但我啊哥大我七年
replacement bus 兩個鐘算快
估唔到郵局speedpost都可以咁快送到

德國比其他EU人雙重國籍。再者,而家專比英國人雙重國籍嘅法律已經寫好等緊英國脫。
speedpost $245?
0619有人係office收嘢咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞