『薪火post』BNO 續期資訊(33) 祖國新線上續領系統上線啦!!!!!今期真,BC一注獨中

1001 回覆
51 Like 5 Dislike
出面旅遊台買左機票唔記得申請護照個post笑到我
想問下住址證明會唔會寄返俾我,冇左正本唔係咁好
唔使排Non EU,上次我Gatwick入,排British同EU,個關員初初叫我彈去NON-EU,之後個老屎忽走黎指第一頁話此護照持有人毋須Visa及唔記得左咩即可入境英國,就放左我入去

再上一次Southend入,個老女人連BRP都無睇就放左我入去又係British EU隊,我問佢你唔使睇架拿?佢話我地知架啦就放

利申:如撞板本人不負責任,原因心照不過我堅持緊
原來doc有,自膠
嗰個係經典。莫非佢以為回鄉卡可以去台灣?
如果HMPO果期快手應該都趕到嘅
即刻可以寄就可能得,但佢仲要搵人副簽,應該冇咁快寄到
緊急護照就唔洗諗,佢仲要係出世時候第一本BNO
係喎應該唔會寄失掛?
其實個post開錯台,原本應該係創意台
而家聽過幾多個cases d大搞錯左, Renew BNO 變比左BC ? 比錯左BC passport 係咪永久,會唔會手check 到叫你轉番bro
你自己揀
有咩事都係一句: 後果自負
呢位兄台比本 BNO 佢真係曬料,等佢撞板當交學費都好。
藍色封面有窿個本續唔續得?
睇Doc啦頂
任何人如果只憑香港關係取得聯合王國及殖民地公民身份或英國屬土公民身份,但未於1997年7月1日前(1997年1月1日至6月30日出生者則限期為同年9月30日前)辦妥登記英國國民(海外)身份的話,這些人士將於該日起不再是英國屬土公民。如果你只因香港關係取得英國屬土公民身份而成為英國國民,由1997年7月1日起該類人士亦不再是英國國民。

由於該類人士自該日起不再是英國國民,英國國民(海外)亦不再接受逾期申請,而英國護照只會簽發給有英國國民身份的人士,所以如果他們申請領取新的英國護照,他們的申請將會被拒絕,申請費用亦不獲退還。
遲d會去意大利

入境果時係咪一定要吸印先買野搞到退稅, thanks
The UK government has started issuing British passports without the words “European Union” even though the UK remains a full member of the bloc. It removed the two words from passport covers issued this week on the working assumption that Brexit day would have been 29 March.

brp no.要寫落個印上面都話唔洗理?
巴打啲消息真靈通
old....
Gatwick聽過好幾次排EU都冇事
但係如果係Heathrow就一半一半
Southend呢個仲細既機場可能冇咁嚴
暫時都未有用BNO入祖國既機會
希斯路真係睇彩數
因為兩個睇法

希斯路網頁話係英國國籍就得
咁BNO自然係

但網上故?又有個新定義
係要有交過稅既英國國籍
唔係就準備一場大龍鳳,又出動英警、查問
其實前幾日我去台灣移民署幫老母搞居留證個陣有問過
台灣既政府官員其實好多十句九唔知 咁岩就比我遇到一個識;中台港英歷史既職員
其實台灣唔係唔承認BNO係英籍 佢地係唔承認中英聯合聲明 而BNO咁岩又係中英聯合聲明後既產物
當時簽北京條約既係清政府 而中華民國係"繼承"左清政府既政權 所以英國如果要歸還新界九龍香港島 係要比返中華民國而唔係用非繼承既獲得政權既中共 所以香港同澳門一向都係中華民國既申索領土
所以台灣唔承認一切有關中共同英國簽既中英聯合聲明後所帶來或影響的產物...但係BNO又係一本國際通用有效既護照 所以佢只好承認係香港居民而唔係英國國籍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞