【暗黑地下格鬥會】《虔誠者》(13)

980 回覆
279 Like 3 Dislike
咁霞咪中左毒?
「上級改造⋯?」我問。

「唔!」她點頭,然後揭開上衣。

發現其肚皮上有開刀過的痕跡,而且有顆心臟般腫大的東西,在其腹部一上一下地跳動著。

「你個肚⋯⋯」

「我視佢為教宗賜我嘅第二個心臟!有咗佢之後,我覺得自己更力充滿力量⋯饑餓、睡眠都唔需要太多,仲可以⋯⋯」她走到一張完整的四方椅前,用著不知名的怪力把它強行扭破,力氣驚人。

「⋯」我愣住。

「咁多個人入面,唯獨我哋可以喺服神藥同高級改造中捱落嚟,睇嚟我哋係俾萬蛇教主選中嘅人⋯⋯!」

「所以,你一直等緊佢嚟?」我問。

「無錯,萬蛇教萬歲!!!!!」

可是妳到死,也應該不會有人來接你走⋯⋯
咁霞咪中左毒?

已經冇哂瘟疫
以上內容,由赤灼之眼提供
估中了
有冇人可以同我講邊到知道係糖細佬食妃小松
唔小心訓著左 凌晨先出
生理時鐘倒轉晒窩 唔可以咁
蛇王蛇到變教主
加速
出得未
凌晨
之後,我就再沒有理會那個已經沉迷於「萬蛇教」的女子之上,拿著麻布袋中的些少食物回到霞她們身處的地方。

一回去破屋,便有人用劍抵在我的喉頸上……原來是霞。

她看到是我,才垂下寶劍:「原來係你。」

「點解多咗兩個死咗嘅人喺到…」我發現地上多了兩具剛才不存在的屍體。

「啱啱我哋俾人發現,無奈之下…我斬死咗佢哋。」霞說。

「食住先。」我把袋中的食物交給小女孩。

小梓一接到食物便如同餓狼一般,急著要拆開麻袋,霞好心一點幫她輕鬆地拆開。

「唔…」小梓嚼著狗肉乾,面容看來正吃得滋味。

「你出去睇咗,依到情況點?」霞望住我。

「成條村應該感染散發咗一種病毒,令到大部份人死亡、失去工作能力,外加有一班火槍人喺村外守住唔俾村民出嚟,久而久之佢哋冇哂食糧…成條村都變咗死城咁。」我綜合所得的情報推斷。

「咁即係我哋都幾好彩,入嚟之前見唔到你所講嘅火槍人……」

「我諗,佢哋宗旨係有入無出。有人想入去唔會阻止,但係想出番嚟就難。」
「咁我哋一齊打低班火槍人?」霞說著便握劍。

「難啲…我喺教堂最高處望過,火槍人佢哋聯群結隊,守住出村嘅位置,地型空擴…而且一到空間窄狹嘅位同村井入面就會停止追捕,好難誘殺,除非我哋有槍。」我分析:「佢哋包到成身好實,我釋出體內毒氣都無用。」

「唉…」霞無奈地掩住前額:「如果我把劍有得開槍就好。」

「小梓,你係咪唔想見番屋企人?」我蹲下問小女孩。

她極力搖頭。

似乎…她不太懂得說話。

「我哋出去又死,留喺到又係死……咁不如。」霞凝視住我,說:「斬草除根,殺哂成條村!反正佢哋都餓到咁…都唔會勁得過外面班人。」

「我哋再睇定啲先。」我就知道,是跟蛇皇有關。

我幾乎已經可以肯定,他把我的血液改良研製,用某種方式對這條村進行自己的毒性實驗,令這裡變成人間地獄。

遺憾的是……就算我在這裡遇上他,也不會有足夠的實力與之抗衡。

我也想變得更強更強…

可是相比起他們……

我還只是個普通到不行的人。

難道的確要像霉一樣,每天服食大量毒蟲才行?

人為了變強、追求極限、突破自己,到底可以去到多瘋狂的地步。
又唔出多啲
每朝訓醒都係出緊
「小時,呆咗咁,諗緊咩?」霞什麼時候都很留意我。

「冇。」我低住頭,想了想:「一陣我出去調查一下邊到有安全地方,或者逃出嘅地方。」

「唔得!要死一齊死。」

「我又無話過自己會死。」我對霞淺淺一笑,說:「我次次都大命不死,已經係最好嘅證明。」

「唔。」霞點點頭,看起來很滿意:「咁講又係,你都幾命硬。」

「以後就算係傲家定古家,我都唔再理⋯⋯我時日已經無多。」我悔憾地說。

「你咁講係咩意思⋯⋯」

「你三哥,仲有一個叫蛇皇嘅高手都四周圍搵緊我,所以我好早之前已經有所覺悟⋯⋯總要嚟一場「最後決戰」。」我望住那小女孩,再移望到霞的身上:「所以幫得幾多⋯就得幾多。」

「你⋯⋯你點會死啊?!」

我嘆口氣,凝地思疑良久,才默默苦道:「霞,我最後總會同霉一戰⋯⋯結局都好有可能係我死喺佢手上,但無論點都好,你都唔好為我報仇。」

「點解⋯」

「我唔想你失去咗我之後,仲失去多一個阿哥。」

「我⋯我⋯⋯」她苦惱地摔劍於地:「我都唔知點解你哋要鬥嚟鬥去⋯⋯!」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞