【暗黑地下格鬥會】《虔誠者》(13)

980 回覆
279 Like 3 Dislike
竟然打得贏

打得贏係應該,打唔贏係悲哀
要記住佢嘅對手係冇受過訓練嘅普通打手/保鏢

咪係 一訓練過就會俾人屌打

廢時
竟然打得贏

廢時

竟然打得贏

廢時

事實
竟然打得贏

廢時

事實

諗住會型番次 點知又係打二打六
幾點有文
墨巴可能見你地成日串小時所以寫佢型一次
但我諗都係得一次
「成條村都好似無聲氣咁嘅⋯⋯」霞走前幾步,望住周圍毫無色彩的景物。

村子相比起其餘繁華的地區,簡直是天與地的差別,就眼看著都隱約感受到一股蒼涼悲傷之感。

「有人⋯」我伸手制止住霞繼續前進,說:「小心。」

以上內容,由赤灼之眼所提供。

「⋯」一小下淺淺的踏步聲。

「邊個喺到?」聽覺極令的霞銳利地盯住一所破屋的爛牆後,用寶劍指住:「出嚟!」

「嗚⋯」一隻小腳踏出,一個衣著污衊的小女孩從牆後慌驚地行出。

「係個細路女⋯⋯」霞放下了戒備。

「都要小心。」我右眼望得見,那小女孩體內積累著不少毒素。
要餵firstlove 食特產紅蘿蔔
有文
「嗚⋯」小女孩驚慌得向後逃跑,深入村子。

「喂⋯!」霞想把她叫住也不能,轉問:「我哋反轉頭?」

「唔好⋯⋯卡多喺九龍寨勢力好大,加上我殺咗佢個仔,佢一定會懸賞我哋,到時全個地區都會遍佈佢嘅耳目。」我推測:「無估錯⋯⋯所有返上地面嘅出入口都有佢嘅人看守住。」

「都有道理⋯咁我哋⋯。」霞望住前方的村子。

我點頭:「唯有喺到暫避一下先。」

我率先向前,霞則牽住馬繩跟隨在後,同時觀望四周,提防四方。

再走入村子一點,便見到一個乾掉了的水井,旁邊圍住幾個倒臥的人,看起來是已經死了。

而且,井內還散發住陣陣惡臭,令霞幾乎想要嘔出來。

「明明環境咁惡劣⋯⋯居然一隻老鼠、蟑螂都冇。」我覺得奇怪的其中一點。

這條村子是經過瘟疫?

餓荒?

還是大逃殺⋯⋯?因為我見一些高樑的地方,吊死住不少的人。
要餵firstlove 食特產紅蘿蔔

高級就夠
「依條村到底發生咗啲咩事?」霞一路上大感訝異。

「應該係瘟疫。」我走向水井,只見裡面是一團團血肉模糊的屍堆:「佢哋身上都殘留住一種病毒⋯」

殘留住的毒,跟我的百毒基因十分近似⋯⋯只是顯然地被改良過。

再走入這村子一點,便會見到幾十個平民被堆放在木柴上,然後一個瘦削的男人點燃起火柴,火化掉他們。

「你兩個⋯⋯係咩人?」瘦削男人一開始是雙眼無神地問,直到見到FirstLove便流露出瘋狂的神色:「馬⋯!?係馬!!!?」

「你⋯」霞望住一步一步靠近的他。

可是他已經毫不在意任何事情,只望住馬兒便流出了不少唾液,更突發狂衝向了牠!

可是「嘶——」的一聲,霞便無情地一刀將她斬死了。

「發神經!」霞望住他斷掉的頭。
今晚仲有冇?
蛇皇研發區
「應該係感染完瘟疫後,村民無能力工作⋯最後有人餓死、有人自殺、有人⋯⋯食老鼠同蟑螂得以生存。」如果我沒猜錯,應該便是這樣了。

「如果係咁⋯真係好可憐。」霞剛罵完那傢伙神經病,不消幾秒又為別人感概。

「我哋都係走。」我望向霞:「依到可能仲危險。」

「唯有係咁。」霞同意。

就在我們轉身之後,那個一開始遇見我們的小女孩又再出現,這次她是躲在一條木柱後,抖震地望住我們⋯⋯

「你做咩呀?」霞主動問道。

「⋯」她似乎不懂說話。

但眼神看來,就像想得到拯救的那一種盼待。
沖涼
Live
正呀 墨兄
霞嘗試一步一步接近她,就在快要成功的時候村子不遠處突然傳來吵鬧之聲,似是一伙人正在跑來。

「小梓!你喺邊呀!!!」追趕人之聲,是一把乾渴的沙啞聲音。

那小女孩一聽到此話,便馬上主動跑去抱住了霞的小眼咽哭,我倆好快就會意到「小梓」——正是這小女孩。

於是霞一手抱起小梓,另一手牽住馬兒,而我則領路,透過赤灼之眼避開眾人的追趕。

最終,情急之下我們躲到一間破舊的小屋之中。

我從門縫偷往外面看上一眼,只見四名瘦弱的村民疑惑地望住周邊,就好像在玩鬼捉人一樣。

「甲丁!你個寶貝好小梓唔見咗⋯我點交換我個仔比你食⋯⋯」其中一名虛弱的婦人問。

「你⋯你等等⋯⋯我好快就揾返我個女!俾我咬你個仔一啖先!!!」名叫甲丁的,在跪地求饒。
霞嘗試一步一步接近她,就在快要成功的時候村子不遠處突然傳來吵鬧之聲,似是一伙人正在跑來。

「小梓!你喺邊呀!!!」追趕人之聲,是一把乾渴的沙啞聲音。

那小女孩一聽到此話,便馬上主動跑去抱住了霞的小咽哭,我倆好快就會意到「小梓」——正是這小女孩。

於是霞一手抱起小梓,另一手牽住馬兒,而我則領路,透過赤灼之眼避開眾人的追趕。

最終,情急之下我們躲到一間破舊的小屋之中。

我從門縫偷往外面看上一眼,只見四名瘦弱的村民疑惑地望住周邊,就好像在玩鬼捉人一樣。

「甲丁!你個寶貝好小梓唔見咗⋯我點交換我個仔比你食⋯⋯」其中一名虛弱的婦人問。

「你⋯你等等⋯⋯我好快就揾返我個女!俾我咬你個仔一啖先!!!」名叫甲丁的,在跪地求饒。
又多個女
「你都痴線⋯⋯!!我個仔仲要用嚟同第二啲家庭換⋯」婦人不理不睬地離開。

「我三日冇食過嘢啦!!!!」甲丁哭大聲鬧道。

「唔關我事!」

・・・

・・

「啪!」響一聲,婦人應聲倒地。

甲丁從地上撿來了一根木棍,毆往婦人的後腦。

「你⋯⋯做咩殺我老婆!!!」同行的另一名男人驚呼。

「點止你老婆!連你都殺埋呀!!」又一下揮棍,婦人的老公亦被丁甲硬生生打死。

畫面真實,殘暴,單純的一棍打死了人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞