【暗黑地下格鬥會】《虔誠者》(13)

980 回覆
279 Like 3 Dislike
終於,服務員把我們帶去一個位置坐下。

「明艷動人。」旁邊一位富家公子,不禁讚嘆道。

「小心講嘢。」我盯住他。

「⋯」

「唔好意思,傲小姐,有客人投訴貴寵會滋擾到佢休息。」服務生好快又回來。

「哦。」霞回應一句,就若無其事的走去玻璃窗前看比賽。

「呃⋯⋯」

會場突然「噹噹」一聲,主持人便開始說話起來。

「第一輪正式賽跑賽事,就快開始啊!歡迎各位黎到奔馬之城,下注時間仲有不足一小時,祝各位贏大錢啊!」主持人說。

「霞,不如拎隻馬去馬殿交俾人照顧先。」我說。

霞搖搖頭,說:「交比佢哋,一陣FirstLove比人虐待都唔知。」

本來過來看馬的,卻變了養馬⋯⋯都不知是福還是禍。

「今年比賽獎品十分之大,係由卡多先生特別用南非稀有黑鑽薄金屬製成嘅——「金剛圈」,唔係孫悟空個隻喎!係獨一無二嘅戒指,係天價嫁!!」主持人說。

「哇⋯我都想要啊⋯⋯」、「老公!你整唔整到隻啊?」、「卡多先生真係了不起。」貴賓室的婦人在讚嘆獎品之際,霞卻專心地撫著馬兒。

她果然都是獨一無二。
「果然,騎住馬出場嘅女仔都係與別不同。」我們旁邊那位公子哥又說,緊接望住了我:「可惜有個兇惡嘅僕人保鑣。」

可是霞顧著玩馬,完全沒有聽到這傢伙說的。

「你係邊個?或者睇我小姐有冇興趣認識下你。」既然他都說我是僕人,就偽裝一下吧。

「我?我叫卡金,依個馬場嘅主人即係卡多,係我老豆。」他自傲的神色都盡到面上:「咁你哋~?」

「銀河系、七號星雲、四十六號行星、莫多卡卡星球族人。」我微笑。

明顯地,我在作弄他吧。

我的本意是在說明:就算你父親是卡多⋯那又如何?

「乜有個咁嘅地方⋯?」

他居然會產生疑惑⋯⋯!

「⋯」

「點都好~反正你小姐唔係公主就係國王個孫女?嫁比我,我想同佢徵婚。」卡金長著一副不俗的樣子,卻意外地白痴。

於是,我採取直接不作理會政策。
屌你老母 咁樣多個情敵
屌你老母 咁樣多個情敵

貴賓室位於整個馬場的上方,面積是一大個圓環形狀,設置落地玻璃窗讓人可以隨時觀看整個會場的情況,包括賽馬跑道及觀眾席,視覺上使人震撼。

「仲未問兩位尊姓大名?」服務員問。

「黎。」

「傲。」

「黎生傲小姐。」服務員邊引路邊說,又讚美:「你哋隻馬真係好靚,不過貴賓室唔准帶馬入去⋯你哋可能要轉交俾人帶去樓下嘅馬殿。」

「唔得!」霞立即回應,說:「交俾你哋,我唔放心。」

「咁⋯⋯我盡量安排下。」

霞的確好著緊這隻馬啊。

服務員終於把我們帶到貴賓室之中,裡面人數也不少,看上去就是個上流人士的交流聯誼會,入面的人即使身處九龍寨之中,可是仍然著得光鮮。

相比起在場握住酒杯、身穿艷麗的女士,穿著一身白紗如雪,輕薄如絲長衣袍的霞,更顯得純美,樸素簡潔得如墨畫。

因此,很快就成為在場的吸睛人物,去到哪裡總有一、兩道目光射來。

公主

睇到扯哂
相比起在場握住酒杯、身穿艷麗的女士,穿著一身白紗如雪,輕薄如絲長衣袍的霞,更顯得純美,樸素簡潔得如墨畫。

有無圖
屌你老母 咁樣多個情敵

事嘅
「小姐,你對馬好有興趣~?我都好有研究。」卡金又走上前,從落地大玻璃俯視其中一隻黑色的馬兒:「我就話,個隻馬會贏啦~」

「唔好再騷擾我家小姐。」我走在卡金面前,說:「就算你幾有錢……喺死亡面前,每個人都係平等。」

「你…你想點啊…」卡金退後幾步,說:「大家斯文人!」

「小時,就俾佢繼續廢講。」霞胸有成竹的量視著會場眾馬,傲然的神氣又浮現到臉上:「我想試下騎馬比賽。」

「吓?」我愣住。

「喂,垃圾。」霞望住卡金,問:「我有冇得參加比賽?」

「咩…咩垃圾啊!我不靠父幹…白手興家嫁!我當日唔游快啲點做卡多個仔呀!!」

「垃圾,回答重點。」我抱住手、盯住他。

「…」卡金咬牙切齒地說:「雖然你的確係天仙下凡,但就算俾你參加到比賽…都無可能贏到!」

「點解?」霞問。
「因為馬場內所有參賽者嘅輸贏我哋一早暗裡控制好…參加得比賽嘅都係我哋嘅人,我哋嘅馬師!只要邊個少人落注,我哋就會事先講好俾佢贏!就算落注嘅人賠率好大,個啲通常都係我哋嘅人,即係左手交右手……所以你永遠無可能贏到我哋,因為我哋根本唔會受你玩。」卡金很快就全數道出自己父親馬場內的詭詐之道。

其實我一早都猜到九龍寨這些馬場是受人操控,因為這裡沒一樣東西是真的,包括肉……我至今還是有點介懷。

「哦哦~所以你哋,就驚我一個小女子會贏到你班壯健嘅騎師?」霞戚起眼眉。

「呃…我哋點會驚!你一個女仔又邊會贏到我哋!」卡金急急解釋。

「咁就接受我嘅挑戰。」

「……」卡金臉露難色,但還是硬著頭皮說:「好!我偷偷哋改個比賽出場名單,加你個名上去,但係有代價……!」

霞爽快地點頭同意:「好啊。」然後滿懷信心的,望了向FirstLove。

「代價係,三日之後,你要嚟我府上。」卡金說。

「喔~得嘅。」霞又點頭。

「…」我稍為望住了她。

「放心啦。」霞向我低聲地道,且淺淺一笑:「厹不厭詐。」
mola mola
霞bb會用把劍斬左隻厹碌鳩落黎

唔會 太dirty
厹不厭詐

唔會 太dirty

叫firstlove 將佢踩成肉碎
馬>二世祖>廢時
馬都跑完啦 卡多先生開跑未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞