【暗黑地下格鬥會】《虔誠者》(13)

980 回覆
279 Like 3 Dislike
主持人唔係斷左氣咩

已被救起
主持人唔係斷左氣咩

已被救起

又話唔救人 主持換海鯊啦
主持人唔係斷左氣咩

已被救起

只救大會單位的人
主持人唔係斷左氣咩

已被救起

只救大會單位的人

其實有講到
只見墨龍第一次咬牙,露出了苦戰的表情,突然一下龍躍般的飛跳,便空翻跳上了背後神僧的肩背上,再鬆開捉住大力金剛指的左手,轉為用來扭斷神僧的頭顱!!!!!

「咔啦!!」絞頭術。

渣ga!」神尼和神尚不約而同地大喊。
只見墨龍第一次咬牙,露出了苦戰的表情,突然一下龍躍般的飛跳,便空翻跳上了背後神僧的肩背上,再鬆開捉住大力金剛指的左手,轉為用來扭斷神僧的頭顱!!!!!

「咔啦!!」絞頭術。

渣ga!」神僧大喊。
「估唔到‧‧‧」墨龍嘴角終於‧‧‧流出了一絲血液:「喺到終於遇到高手。」

「墨‧‧‧墨龍選手流血啦!!!!!」主持人激動得大喊:「佢硬生生食咗一下金剛掌都居然只係流血呀!!!!」

「你到底係出自乜嘢門派‧‧‧!」神尚怒問。

「師弟!!」神尼則悲傷地看望住死去的神僧。

「中國‧‧‧古拳法。」墨龍淺笑。

「你門派明明一早已經分裂成唔同武術流!」神尚打量著墨龍:「不過師傅市過‧‧‧‧‧‧識得揮灑中國古拳法武術嘅人‧‧‧都係百年難得一見嘅天才,因為創門祖先本身就係一位武術奇才,連少林寺嘅聖尊都可能比唔上‧‧‧‧‧‧」

「我比較好彩‧‧‧」墨龍輕笑一聲,說:「細過曾經有幸地學習中國古拳法一套流派功夫,算係出嚟之後搵到下食。」

「咁仲唔顯露出嚟‧‧‧‧‧‧」神尚眉目一緊。

「如果我打出嚟,就太容易結束比賽~你明唔明?享受戰鬥,先係我樂於嘅事,獎金名利‧‧‧你要嘅嘢,等我打低上一届贏出嘅人再俾你。」墨龍似乎真的毫不在意,天生是長著一副好戰的眼神。
「你師承邊個!」神尚追問。

墨龍罕有地閉言不答,雙眼卻有一絲放空……

他…

回憶起了過往的事情。

神尚見他不答,又有些心不在焉,心想這是絕妙的攻擊機會,因此想也不想便再度使出「金剛鐵腿」往墨龍……

‧‧‧

‧‧

「噠」

墨龍左手以音速之快握住其快要落到自己臉頰上的腿,神尚隨即愕然、慌恐,任他如何郁動,自己的腿就是逃不開他的五指山。

「師承‧‧‧‧‧」墨龍握住其腿,不讓他那動半分:「赤皇。」

「咔噠喀啦!!!!!!!!」一下骨頭爆響作動的聲音,告示著神尚的腳關位已經斷裂。

「赤…赤皇?!」我愣住。
仲有冇
唔通墨龍又要白牙佢地三個夾擊先ko到
但墨龍好似好打過赤皇十倍
Btw 墨龍fans起哄果個位居然無「我愛黎明」
赤皇有收徒弟
雖然之前好似冇提過
「估唔到‧‧‧」墨龍嘴角終於‧‧‧流出了一絲血液:「喺到終於遇到高手。」

「墨‧‧‧墨龍選手流血啦!!!!!」主持人激動得大喊:「佢硬生生食咗一下金剛掌都居然只係流血呀!!!!」

「你門派明明一早已經分裂成唔同武術流!」神尚打量著墨龍:「不過師傅過‧‧‧‧‧‧識得揮灑中國古拳法武術嘅人‧‧‧都係百年難得一見嘅天才,因為創門祖先本身就係一位武術奇才,連少林寺嘅聖尊都可能比唔上‧‧‧‧‧‧」

「我比較好彩‧‧‧」墨龍輕笑一聲,說:「細過曾經有幸地學習中國古拳法一套流派功夫,算係出嚟之後搵到下食。」

「如果我打出嚟,就太容易結束比賽~你明唔明?享受戰鬥,先係我樂於嘅事,獎金名利‧‧‧你要嘅嘢,等我打低上一届贏出嘅人再俾你。」墨龍似乎真的毫不在意,天生是長著一副好戰的眼神。

加更

「你門派明明一早已經分裂成唔同武術流!」神尚打量著墨龍:「不過師傅過‧‧‧‧‧‧識得揮灑中國古拳法武術嘅人‧‧‧都係百年難得一見嘅天才,因為創門祖先本身就係一位武術奇才,連少林寺嘅聖尊都可能比唔上‧‧‧‧‧‧」

錯字
見到墨巴嘅錯字已經會auto-correct咗
見到墨巴嘅錯字已經會auto-correct咗

我個腦跟唔上手指
估到
「赤皇‧‧‧‧‧‧」神尼口中喃喃有詞:「就係‧‧‧個一位曾經嘅九龍未統治者‧‧‧!!?」

「赤皇」一字似乎把觀眾都嚇呆了,早在這裡居住的人當然知道赤皇的威名,那個地下世界的統治者。

要知道,當初不是赤兵隊、狼族、傲家三方聯手,再加以赤皇在最後關頭不作抵抗,赤曲才能勉強把他殺死。

要是‧‧‧墨龍真的是其弟子的話,也不足為奇。

只是‧‧‧

他回來的目的是什麼?又為什麼上一次大戰中不曾見他的身影。

盡管主持人極是吃驚,也必須把訊息傳遞:「原‧‧‧原來赤墨龍係九龍寨嘅皇帝,曾經被稱為「地下統治者」嘅赤皇徒弟!!!難怪實力咁高超啦!!莫非佢今次返嚟係想重奪九龍寨!!?」

「權力我冇興趣。」墨龍握住拳頭,身體因為興奮而抖著的微笑:「我只著重於戰鬥過程‧‧‧‧‧‧另外,之前聽聞九龍寨有個叫百足半藏嘅男人實力凌駕於赤皇,可能會成為第二個地下統治者,所以我就特登落嚟領教下佢。」

我都隱約記得赤皇好像把霞收納過為徒兒孫女,說不定墨龍真的是赤皇的弟子‧‧‧‧‧‧
「但似乎‧‧‧百足半藏完全唔想同佢打。」忍蛋說。

「點解咁講?」

「你自己睇‧‧‧‧‧‧又綁手、又一打三,大會特登為墨龍訂落嘅規例,都係防止佢有機會取勝,至於咩人有能力煽動到大會咁做?似乎得暗黑地下格鬥會創辦人之一,百足半藏。」

「你一早‧‧‧已經調查咗個比賽?」

「我話過對百足半藏有些少印象,自然一早調查咗成個比賽。」忍蛋樂觀其成地答:「但睇嚟佢同墨龍最後難免有一戰‧‧‧‧‧‧」

「一派胡言!我哋三神曾經擔當赤皇宮殿護法,根本無見過你依位所謂嘅弟子!」神尚怒目相向。

墨龍全身的青筋都暴露著,極是殺氣:「我嘅世界,先唔會得一個見唔到太陽嘅地方。」

「咁你都冇理由可以就咁一走了之‧‧‧而我所知赤皇係唔容許任何入個九龍寨嘅人輕易離開,何妨你係佢弟子!佢佔有慾之大,我輩都見識過!所以你絕對無可能係赤皇嘅弟子‧‧‧‧‧‧!」

「啊?我離開九龍寨個日記得自己得十七歲,個陣仲只係奉行住一套武術原則‧‧‧‧‧‧」墨龍逐步走向囉嗦的神尚,說:

「見神殺神,見佛殺佛。」
晨早有文 我愛墨巴
斷了腳骨的神尚只是用著單腳方式站立,見墨龍逐步迫近便在情急下用餘下的一條腿使出「真‧金剛鐵腿」!招式名字前面加個字,好像是威力的加強版的說。

墨龍舉起一手格擋,再反手捉住其腿!然後把神尚當作掃把般,捉住對方的腿在原地旋轉一圈,使用借力的方式把神尚甩出擂台之外。

「砰!」神尚直飛往觀眾席的圍牆,石塵滿天,不知生死。

「‧‧‧」僅餘的戰力,神尼再一次對墨龍使出「大力金剛指」。

墨龍也不躲,也不避,就這麼任由他直直戳了位於胃部的穴道一下。神尼見對方完全沒有反應,立即心感訝異,急退數步。

「你‧‧‧係中國古拳法嘅龍派武術流!」神尼似乎洞悉到。

「喲?你幾聰明。」

「當今武術之中‧‧‧‧‧‧只有幾種可以硬生生承受我大力金剛指‧‧‧龍之霸體就係其中一項,難怪打你都好似幫你抓痕咁!!」神尼咬牙切齒地說。

「咁就令你死得稍為光榮一啲。」
晨早有文 我愛墨巴

在學校出的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞