【暗黑地下格鬥會】《虔誠者》(13)

980 回覆
279 Like 3 Dislike
「唔好意思,決定權喺我哋馬會身上。」主管微笑:「雖然我哋知道由運車落嚟九龍寨,再到養馬、訓練嘅過程係好長好辛苦,不過本會都有決不批准任何馬隻參賽。」

「但…!」

「嘶…」忽然,馬兒腳步有點飄忽,搖搖欲墜。

「你隻馬睇落都同你一樣軟弱無力,都冇乜機會可以贏出比賽。」主管繼續笑言。

「…」霞望住馬夫,有點難過。

「我哋走啦…」馬夫失落地拉住馬兒離開。

望住他惆悵的背影和那隻不是特別強壯的馬兒,心中難免生起憐憫之心。主管和職員見馬夫離開,亦都對我們報以一個微笑,然後一同轉身離開。

「喂…喂!」霞叫喊的追住那位失落的馬夫,我亦只好跟上。

「係小姐你…?剛才唔該你……」馬夫無神地向我們答謝,便繼續面如死灰的離開馬場。

「你隻馬好靚。」霞淺笑以對。

「多謝…」馬夫苦澀一笑,說:「可惜佢已經再無用武之地……」

「佢好有靈性…」霞走上前,與那隻馬彼此相視:「啱啱佢保護咗你。」

「可能係貝蘭保護住我…上咗隻馬身…?」馬夫失望地頹坐在牆邊,說:「總之……我辜負咗貝蘭……」

「貝蘭…佢個名嚟?」霞望住馬兒。

「唔係…貝蘭係以前同我一齊喺九龍寨馬殿工作嘅一位女仔,我哋係九龍寨入面少數會識得照顧馬嘅人……所以先入到卡多先生門下嘅馬場工作…」

「卡多…?」不就是上次我跟忍蛋吃飯時,遇到的富商嗎。

「咁佢叫咩名?」霞試著想要輕撫馬兒的面額。

「佢叫「FirstLove」,係貝蘭當初改嘅名……」

「FirstLove……」霞開始輕撫住其臉額。

「你想嚟賽馬?」我問。

「係……」馬夫一貫失落:「我想證明俾全個九龍寨嘅人睇…FirstLove嘅實力…我想貝蘭在天之靈,都會感到安慰…」

「你一直所講嘅朋友,貝蘭佢…?」

「已經唔喺人世。」
睇黎我要出黎保護返霞

然後再睇霞保護返你

我應該係好打過廢時

靠你bro
睇黎我要出黎保護返霞

然後再睇霞保護返你

我應該係好打過廢時

挑機呀笨
「唔好意思,決定權喺我哋馬會身上。」主管微笑:「雖然我哋知道由運車落嚟九龍寨,再到養馬、訓練嘅過程係好長好辛苦,不過本會都有決不批准任何馬隻參賽。」

「但…!」

「嘶…」忽然,馬兒腳步有點飄忽,搖搖欲墜。

「你隻馬睇落都同你一樣軟弱無力,都冇乜機會可以贏出比賽。」主管繼續笑言。

「…」霞望住馬夫,有點難過。

「我哋走啦…」馬夫失落地拉住馬兒離開。

望住他惆悵的背影和那隻不是特別強壯的馬兒,心中難免生起憐憫之心。主管和職員見馬夫離開,亦都對我們報以一個微笑,然後一同轉身離開。

「喂…喂!」霞叫喊的追住那位失落的馬夫,我亦只好跟上。

「係小姐你…?剛才唔該你……」馬夫無神地向我們答謝,便繼續面如死灰的離開馬場。

「你隻馬好靚。」霞淺笑以對。

「多謝…」馬夫苦澀一笑,說:「可惜佢已經再無用武之地……」

「佢好有靈性…」霞走上前,與那隻馬彼此相視:「啱啱佢保護咗你。」

「可能係貝蘭保護住我…上咗隻馬身…?」馬夫失望地頹坐在牆邊,說:「總之……我辜負咗貝蘭……」

「貝蘭…佢個名嚟?」霞望住馬兒。

「唔係…貝蘭係以前同我一齊喺九龍寨馬殿工作嘅一位女仔,我哋係九龍寨入面少數會識得照顧馬嘅人……所以先入到卡多先生門下嘅馬場工作…」

「卡多…?」不就是上次我跟忍蛋吃飯時,遇到的富商嗎。

「咁佢叫咩名?」霞試著想要輕撫馬兒的面額。

「佢叫「FirstLove」,係貝蘭當初改嘅名……」

「FirstLove……」霞開始輕撫住其臉額。

「你想嚟賽馬?」我問。

「係……」馬夫一貫失落:「我想證明俾全個九龍寨嘅人睇…FirstLove嘅實力…我想貝蘭在天之靈,都會感到安慰…」

「你一直所講嘅朋友,貝蘭佢…?」

「已經唔喺人世。」
霞應該會攞鬼左佢隻馬黎參賽
「咁你所講嘅貝蘭,佢點解死咗的?」霞直言直語。

馬夫說起上來就有點咽喉:「佢為咗保護FirstLove⋯俾卡多先生嘅人監生打死!」眼神,掠過了一絲悲憤。

「監生打死⋯一個⋯⋯女仔?」

馬夫繼續道出原由:「FirstLove佢係一隻女馬,出生之後我同貝蘭都睇到佢有好高嘅賽跑天份,絕對係一隻罕見嘅寶馬,可惜⋯⋯馬界有一個不成文規矩,因為女馬嘅腿部肌肉唔夠男馬結實,所以往往會淪為交配工具,正因為咁⋯貝蘭佢不斷暗地培育FirstLove,諗住秘密帶佢參賽⋯⋯但最後都係俾人發現,卡多先生手下嘅職員仲想人道毀滅FirstLove,貝蘭為咗保護佢而比職員打死⋯⋯」

「咁你又點解⋯」

「我好後悔唔夠勇氣阻止佢哋打死貝蘭⋯⋯佢死最後一句就係叫我帶FirstLove走⋯最後,我騎上咗佢,離開卡多先生嘅馬殿。」瘦弱的馬夫憔悴地嘆了口氣:「但喺九龍寨生活有幾艱辛你都知⋯人唔食馬都要食⋯⋯我哋已經捱咗好耐餓得,諗住死前帶佢嚟參賽願一願遺憾⋯但睇嚟⋯」
「好馬!」不知什麼時候,霞就已經騎了在FirstLove之上。

「⋯⋯FirstLove佢竟然肯俾你騎⋯」馬夫似乎有點訝異。

說起上來,霞從剛才開始就已經不斷地與那隻馬作交流。

「佢叫FirstLove?」霞俯著頭,一本正經的問:「的確幾乖,個名有特別含意?」

「初戀。」馬夫淡淡地道出一句:「記念我哋對馬嘅個一種初衷。」

「噹噹噹——比賽將於兩小時後開始。」馬場傳出了宣布。

「既然你哋同FirstLove咁有緣⋯對佢又咁有興趣,我就不如將佢交比你哋⋯⋯我已經自己都就快餓死⋯我唔想連FirstLove都餓死。」馬夫看上去的確極為虛弱。
【獲得座騎—初戀】
「可以咩?」霞愣了一下:「你認真?初戀陪咗你咁耐。」

「我已經再無能力照顧佢⋯⋯」馬夫咳了一下:「難得遇見小姐你依位有心人⋯FirstLove都應該感受到你嘅真心,先會願意比你騎上⋯」

「何出此言?」

「唔知道你會唔會相信⋯⋯人同馬自天生就有一種聯繫,一旦遇上自己嘅靈魂同伴隨,就會一拍即合⋯正如你能夠唔洗透過繁長嘅馴養程序,就獲得佢嘅信任⋯⋯」

「真係?」霞低頭、輕撫住FirstLove的頭。

養馬不是太好吧,在九龍寨拖住隻馬周圍走不見得會很方便⋯⋯

「霞。」我打算提醒她一下,卻沒想到她心意已決。

「唔洗講。」她舉起一隻手向我,說:「佢喺到同我相遇,尚算係種緣份。」

「你太魯莽。」

「唔魯莽⋯我又點可以見番你。」

「⋯」

「放心,佢係隻靚馬,我會將佢好好照顧。」霞向馬夫保證。
睇黎我要出黎保護返霞

然後再睇霞保護返你

我應該係好打過廢時

挑機呀笨

「實⋯實在太好⋯⋯咁⋯我都⋯⋯」馬夫緩緩地合上眼睛,又咳一下:「FirstLove⋯要好好跟住新主人⋯⋯」

「你⋯」

「就俾佢訓一陣⋯⋯為咗照顧隻馬,佢應該都好辛苦。」赤灼之眼所見,他身體溫度從剛才中了職員一拳開始,已經漸冷。

「嘶——」FirstLove對住馬夫憐叫了一聲。

「走吧。」我牽住馬繩。

「等陣⋯⋯」霞的目光凝放在通道盡頭,說:「入去。」

「你⋯仲想睇?」

她點頭不語。

於是,我便牽住霞騎住的馬,轉為走向貴賓室進發。
百毒·赤騎
小時連馬都不如
小時連馬都不如

小時連馬都不如

加入v14
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞