【半互動】【喪屍】《凌晏三點,我屋企門口有敲閘聲》(7)

803 回覆
73 Like 11 Dislike
耐到我都唔記得哂啲內容
7月尾都黎緊
得一編咁大把
好少追故 7個月都未完故係常態
今晚有文
我整左個互動小說網,有無興趣係呢到一齊寫

http://butterfliessay.com/
應該唔會了~依家轉咗半互動
互動半互動都可以放上去架
Anyway, 之後有興趣可以post上去

如果對於呢個網站有d咩意見 or改善建議咁就very good la
「呢邊,榮叔。」

確認周遭安全過後,帕奇小心翼翼地把榮叔扶起,緩步走至樹下。留意到榮叔那一瘸一拐的步姿,帕奇心裡知道他傷得並不輕。

而原來的另一隻鬥牛梗,已經離開了現埸。

「你仲行唔行到?」帕奇彎下身來,讓榮叔的上半身能夠輕靠樹身,坐在地上休息。

「呼……」榮叔長抒了一口氣,對問題不置可否。「依家最重要係追翻浩南佢哋,你唔駛理我。快啲去。」

「我一定要帶埋你走,調轉係你,你都唔會扔低我一個。」帕奇苦笑道。

榮叔瞄了那隻攤在地上的鬥牛梗屍體一眼,又回首望向自己身上那件佈滿血跡與泥巴、多處被磨出破洞的汗衣,不禁搖了搖頭。

「一隻鬥牛梗……已經差啲攞我命。」他不由地咳了幾聲後,便向帕奇打了一個眼色,示意他要站起。正當帕奇還在猶疑之際,榮叔又再補了一句:「佢地只會更加危險,你應該明㗎。」

「……嗯。」他點了點頭,表示同意。「嚟啦……一、二、三,起--」帕奇把榮叔的手搭在自己肩上,雙腿發力一蹬,勉強把比自己還要重的榮叔給攙了起來,朝著停在另一棵樹下的吉普車走去。

「好彩有架車係到,如果唔係都唔知點算。」

帕奇在安置好負傷的榮叔後,便沿著車頭繞至車身右方,一邊伸手打開車門,一邊倖然說道。「啪」的一聲,車門重新關上。在切換到倒檔後,帕奇輕踩油門,吉普車便開始緩緩倒後駛去。

此時,擋風玻璃上憑空出現了小水點。

「又會無啦啦落雨既?」帕奇把身子仰前,試圖透過玻璃望向天上,只見一點黑影正由遠至近的從天而降。

不對……那不是雨--

「趴低!」就在帕奇發現的幾乎同一時間,眼前的擋風玻璃突然隨著一聲巨響而整塊碎裂。帕奇與榮叔在慌亂之中相視一眼,瞬間得知雙方腦裡正描繪著的,都是同出一轍的矮小身影。

……現在在車頂的不是甚麼,正是另一隻鬥牛梗!
push
樓主比狗擔咗?報平安呀喂
差啲
樓主保重 我會等你
45個提堂 唔知講乜好
樓主係咪畀狗捉咗
訓唔著諗起呢個故
故入面啲黑警同真實無分別
變晒喪屍 無靈魂 無良知

所以要睇喪屍 落街就見到
...
?
樓主係咪棄咗文喇?
留名
音訊全無,唔係比曱甴咬走咗呀
樓主係咪被消失咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞