【半互動】【喪屍】《凌晏三點,我屋企門口有敲閘聲》(7)

803 回覆
73 Like 11 Dislike
B route

在恍神的轉瞬間,MK妹的背影已在林間消失。若然就此追去,則可能讓昏迷的金仔身陷險境;但要你留守車上,你卻又無法放任情緒不穩的MK妹獨自在外。

此刻陷入兩難的你,唯有指望榮叔他們能夠趕在事態進一步惡化之前出來。

然而隨著時間一分一秒地過去,實驗室內始終沒有傳出動靜。這說明著裡頭或許沒有危險,但榮叔他們倒也並未找到其他人的行蹤。

……還沒好嗎?

你在心裡估算,此時距MK妹離開的時間點已有十餘分鐘。

幾天以來,各人相繼離隊、昏迷、犧牲、失蹤,在幾乎沒有可能找到其他倖存者的困境之下,隊伍將無法再承受失去任何一人的局面--正正如此,你必須立即作出選擇:

就即時性而言,你暫且判斷實驗室周遭要比林間安全,MK妹也自然有著更高的優先度。要是運氣夠好的話,說不定在你離開不久之後,榮叔他們便會安全歸來;若然運氣不濟,吉普車倒也能夠在短時間內抵擋一般喪屍的襲擊。

然而在重要性的天秤上,即使把你和MK妹加起來,也遠遠比不上金仔單獨一人能發揮的作用。根據數小時前阿桂在卡車上找到的監控畫面,你們將很有可能再次遇上「先知」,除了金仔以外,有能力在三、四百米外以肉眼瞄準並準確擊中目標的,恐怕也再無別人。這樣一來,隊伍能否存活下去,很大程度取決於金仔的存活與否。

權衡輕重之下,理性的你絕對應該選擇保守方案,留在原地保護昏迷的金仔,而這也的確是你的責任;感性的你卻無法接受兩個只能活一個的殘酷抉擇,你想要放手一搏。

因為在你眼裡,他們一個都不能少。

……說我任意妄為又好,罵我感情用事也罷,就求你讓我如願吧……命運女神。

拜託了,就這麼一次--

你深呼吸了一口,緩緩舉起手槍,朝著天空扣下扳機。

「砰!」
30秒睇完既內心戲
砰?開槍引d 喪屍黎?
講完要保護金仔之後引喪屍嚟殺金仔同自己
push
分咗三日寫所以可能無咁consistent
但最後係開咗槍無錯
做乜鳩
做乜撚野打飛機向天開鎗傻的嗎
做乜鳩想引返榮叔佢哋出嚟?
其實原本大家都已經分配好崗位
就算大家一齊都唔代表安全
Mk妹仲要擅離職守
講真有咩事都係自己攞嚟
仲可能連累到其他人
畀我我真係唔會救佢
滅團啦滅團啦
打緊仗,會死人,為左去toilet 搞到有人死,除左on9 同抵撚死,就係劇情太犯駁

除非另有內情🤔
樓主 食到台妹未
唔好同我講你去台灣真係觀光
我去搵frd咋其實
日日都排到好full 啲行程
今晚凌晨會翻到香港
咁瞓醒好坐定定打返廿篇文喇
輕輕一推
由第二個post開始慢
第三個簡直係經典
每星期一篇
印象中無試過 年宵我都有通頂出喎
得閒儲多啲文,咁就唔怕拖文啦
所以下一個故會寫至少30%先出
呢次係真係練筆所以先咁拖
同埋我唔係好驚俾人屌文 之前都講過你哋屌都係因為鐘意睇
但唔係幾接受到吹到咁誇張失實
我唔係去旅行之前都at least兩日更一次
講到一星期一篇 睇到我有少少燥
我真係好鐘意睇㗎明白你都有嘢做,但係隔得太耐唔係好記得講到邊或者每次可以承接返少少上一篇文嘅內容先
我諗可能因為佢覺得好耐先有一次文睇先會先入為主記錯咗啫
呢排會得閒啲㗎啦
我都想快啲寫完開新故寫
btw多謝各位繼續支持!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞