【半互動】【喪屍】《凌晏三點,我屋企門口有敲閘聲》(7)

803 回覆
73 Like 11 Dislike
阿桂個角色好正
之後仍然會有 係半互動嘛~
下把
追得好辛苦
利申 追到3
樓主加油
定已經完撚左
未完
去旅行追故 Live左
樓主Year幾
year3啦
所以比較緊張d cred
去旅行追故 Live左
樓主Year幾
year3啦
所以比較緊張啲 cred
「咔--」

大門自動向兩側打開,一個男人慢慢從門外消毒的玄關走進實驗室內。

「好鬼黑人憎㗎啲煙真係,可?」他掛著一副厭惡的表情,嘗試揚手把消毒噴霧撥開。「不過無計啦,鬼叫依家係世界末日咩……一陣唔覺意帶咗啲菌入嚟,搞到啲病毒異變就唔係幾好意思啦。」

「既然你自己都開到,仲㩒門鐘嚟做咩?」莎姐把正要往掃瞄器伸出的手收回,無趣地轉身走離門前,又望著你反了反白眼--而這個舉動當然不是衝著你而來了。

對面前這個不明來歷、卻同樣可以隨意出入建築的人,她顯然沒有太大的好感,甚至可以說是帶點憎惡了。

這讓你不禁好奇兩人之間到底有著何種關係。

「唉呀,一時唔記得自己有帶卡係身啊嘛……Come on,Sabrina,如果唔係我嘅話,你依家仲可以生勾勾企係到咩?」他平攤著雙手,微妙地看著繞過電腦桌的莎姐。

「多謝曬先。啊,不過你介唔介意話翻俾我聽,到底你為我做咗啲乜嘢咁『偉大』?」

雖然兩人都表現得十分輕鬆,但其實話裡處處針鋒相對。

「交俾你嘅任務又做唔到,吓,派嚟跟佢嘅人又死曬……仲連部車,都整唔見埋。如果你係上頭,你會點處理?」

「殺。」莎姐的眼神瞬間變得尖銳起來,等你發現之時,她的手早已將槍套的鈕扣打開,姆指緩緩按下扳機。「你今日係嚟殺我?」

「No,no,no……你搞錯咗兩樣嘢,」那人誇張地搖了搖頭,然後一臉從容地拉開外衣,示意自己並沒有攜帶武器。「第二,唔係今日;第二,亦都唔係我嚟嘅目的。」

他意味深長地瞄了在旁的你一眼,然後又重新望向莎姐。

「我今日係嚟做……聖誕老人。」那人笑說。
Live左決定 輕輕一推
我都係Year3 加油
純好狗 非催促
樓主估計幾時到會完 或者依家幾多成
去旅行追故 Live左
樓主Year幾
year3啦
所以比較緊張啲 cred
我都係Year3 加油
純好 非催促
樓主估計幾時到會完 或者依家幾多成
post8完 依家七成左右
push
live左lm
「仲有八日先廿五號啊。」莎姐把槍套重新扣好,雖然氣埸明顯收斂了不少,但是眼神裡的敵意卻仍然存在。

「一個禮拜前送定都唔係咁早啫我估?」他擺了擺手,示意你們跟著他往著長廊前進。「禮物已經放咗係入面啦。」

「你份禮物係……」莎姐彷彿猜到那人的用意,身軀徒然顫抖了一下。

你們三人以他為首,又回到了昨晚那間房間所在的長廊內。

「花咗好多時間先運到嚟㗎,對佢好啲啊你。」他邊走邊回過頭笑說。

「……死咗幾多個。」她以冰冷的語氣問著。

「十五,」他舉起兩隻手示意,「差佬嚟咋嘛,死咗咪搵過囉,我當全香港死咗三份之二都仲有成萬個,怕咩?」

對於這份需要動員,甚至犧牲十數條人命才能夠運抵實驗室的禮物,你大慨也心裡有數。然而在他打開門的那一個瞬間,你還是嚇得整個人往後跳了起來。

映入眼簾的是一隻足以把整個玻璃隔間佔得滴水不漏的巨型喪屍,其肩、頸、頭處的怪異特徵馬上就讓你記起了它的名字--

「歌利亞」。

「Surprise!」正當你想慢慢往前靠近時,那個男人突如其來的歡呼聲卻又一次的把你嚇個措手不及。「……oh……呃……唔好意思………我……興奮得濟添,哈哈。」他轉身看到你和莎姐臉色一個鐵青、一個蒼白,剛才的興致也頓時消失得無影無蹤。

「你哋係幾時同喺邊到搵到呢隻……嘢㗎?」你仔細打量著它臉上的表情,相比起它的黑眼鄰居,這隻巨型喪屍竟對你沒有絲毫反應。「仲有……佢係瞓著咗定點?」

「噚晚,大埔廣福道個十字路口囉--啊!你知唔知……成件事……哈……最搞笑係咩啊?」他大笑著拍起手來。「我哋本身啊……哈……哈哈……咳……我哋本身唔係專登去捉佢㗎。」

你和莎姐都想起了大埔那個停車埸的位置,就在廣福道的附近。

「咁你本身係去嚟做咩?」你問。

他沒有回答,只是指了指莎姐,同時嘗試著平復笑意。

「呼……去殺佢囉。」
push
愈來愈唔明 希望結尾解釋到哂
出完呢邊會整翻timeline
到時大家就明
如果有人認真睇同估發生咩事嘅話
佢有份控制班警察
文呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞