【半互動】【喪屍】《凌晏三點,我屋企門口有敲閘聲》(7)

803 回覆
73 Like 11 Dislike
今日有文
times up
嗯嗯
不嬲都係深夜行駛
「係噚日……」莎姐閉上雙眼,眉頭緊皺地問:「佢哋幾個點?」

「仲得閒關心佢哋?哈,如果唔係睇在你將功補過嘅份上,我今日就唔係嚟同你傾計啦。」那人冷笑一聲,臉色隨即大變。「唔好唔記得咗你自己咩身份,我唔認為你會有第二次機會。」

只見莎姐深深地吸了一口氣,然後直視著那人的雙眼緩緩說道:「我只係想知佢哋係生係死,that’s all。」

「你放心,如果佢哋咁易搞掂,上面就唔洗派你去啦。」他無趣地答,「……我淨係知最後有三個人行翻出嚟。」

金仔、榮叔、帕奇、浩南--要是帕奇和浩南一直沒有回到停車埸的話,那便不會有「第三個人」的出現了。

……也就是說,他們四人當中……一定有誰沒有活著走出停車埸。

「總之就好話唔好彩,走甩咗你,又俾我撞正其中一隻『SV』。」他走上前,敲了敲「歌利亞」面前的玻璃,「你見到啦,呢隻嘢同一般喪屍好唔同,感知能力極弱,就算係咁近距離聽到聲都唔會有反應。」

「咁點解你哋會死咁多人?」你忍不住問道,「如果真係好似你講咁,佢應該唔會有威脅㗎喎。」

「呢個就係個問題所在啦,佢噚日同依家完全唔同咁,我唔肯定係唔係藥物影響……但正常嚟講藥效應該過咗至係。」他瞄了瞄一反常態的「先知」,對比下更顯「歌利亞」行動模式的奇怪。「你依家睇佢依家咁樣,點估到佢可以撞到一部成噸重嘅卡車反肚。」

「可能性好多,環境、氣溫、活動周期、仲有消耗問題等等,亦都唔排除神經藥物可以產生永久性影響……」莎姐若有所思地說著。

「咁佢就交俾你啦。」他瞇眼笑著,「你今次做得好好睇睇嘅話,之前嘅嘢就可以一筆勾消。」

「三日,俾三日我,搞掂你自然會知。」說罷她便轉身走出房間,一副馬上就要準備著手的樣子。「你自己有卡開門,我唔送㗎啦。」看到他仍然站著不動,莎姐似乎開始有點不耐煩了。

「我要帶埋佢走。」

那人交叉著雙手,低頭笑說。
唔好強學生妹呀
主角衝入黎英雄救美
「如果呢個係條件嘅話,咁唔該你帶翻份禮物走。」莎姐靠著門框說道。「呢個女仔我一定要留。」

「Sabrina,你應該知道佢對組織嘅重要性㗎。單憑你完成唔到上次任務,上頭已經無可能將佢交俾一個隨時會再度叛變嘅人手上。」他從口袋中掏出一個傳呼機,「大家都係文明人,唔駛下下郁手嘅,係咪?」

「咁就要睇吓係有人想爭功,定係真心為組織做嘢啦。」莎姐毫不猶疑地拿起槍,瞄準了那人的額前。「我反而覺得,有時郁手先係最有效嘅解決方法。」

房間頓時陷入僵持的局面,顯然誰也不想當先動手的一方--大概在那人按下傳呼按鈕的同時,子彈便會在他額上穿顱而出;但若然莎姐果真扣下扳機,正在門外待命的部隊也勢必破門而入。

「既然大家意見唔同,再係到傾落去都無意思。」他抬起手看了看手錶。「十二點正,我要有一個滿意嘅答覆。到時再唔交人嘅話,我會自己嚟攞。」

那人從莎姐身旁經過,正要轉身踏出走廊之時,又突然停下腳步。

「……呢次係你嘅最後機會,好好把握……唔好到咗真係永不翻身嘅時候先嚟後悔。」語罷,他的背影便在視野消失。

在一陣靜得只聽見撞擊玻璃的尷尬過後,你終於忍不住開口問道。

「你會點做?」

「我唔會交你出去。」莎姐把雙手搭著你的肩上,直視著你的雙眼。

「點解你話佢……咩爭功……然之後佢又話你叛變……我唔明到底發生緊咩,你可唔可以話俾我知……」你的腦海間仍然充滿疑問,「到底點解我對你哋咁重要?」

「你係所有嘢嘅關鍵,明唔明?」莎姐嚴肅地說。「成件事唔係你想像之中咁簡單,背後有好多好多你唔知得嘅嘢,我唔可以--」「就算你唔交我出去,我都可以自己走。」

「……」

「我要知道曬所有嘢,你哋背後嘅組織係乜、喪屍病毒係點樣爆發、啱啱個個人嘅身份同埋你哋兩個嘅關係……仲有點解我係所有嘢關鍵。」你索性坐在地上,一副洗耳恭聽的模樣。「係十二點前說服我信你。」

……這絕對是一個讓你搞清楚事情來龍去脈的好時機。
到底樓主係未訓定訓醒先呢個時間出文
push
估吓
Lm!post 1追到呢到!
文呀!我要文呀
隔咗17日之後返黎
推呀
真係好好睇呀快啲出文啦!加油呀!
welcome back!
今晚有文
又話有既
時差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞