【半互動】【喪屍】《凌晏三點,我屋企門口有敲閘聲》(7)

803 回覆
73 Like 11 Dislike
Push
想問下之前話有個彩蛋已經解釋左?
無記錯已經有人估到
係第幾個post的?
搵得翻到 係post7個份研究報告
仲未有人估到啊~
開估pls趁仲有人記得
由post1一直keep住追 我好有誠意架
比較吓節錄入面兩個講嘢嘅人有咩唔同就會知~
呢樣同之後終極開估有關所以唔直接講
個彩蛋關於咩㗎唔記得住
搵得翻到 係post7個份研究報告
仲未有人估到啊~
開估pls趁仲有人記得
由post1一直keep住追 我好有誠意架
個彩蛋關於咩㗎唔記得咗
我都唔太記得 好似係有份檔案講有個呀爸定唔知個女變喪屍
唔記得邊頁了
搵得翻到 係post6個份研究報告
仲未有人估到啊~

btw #906個個reply應該係KC唔係KU 手誤寫錯咗
「點都好啦,雖然你只係咁啱經過,但都多謝你救咗我。」你調侃道。

「救咗你?咩意思?」然而帕奇臉上卻是一臉懵然,好像真的對當時發生的爆炸毫不知情一樣,未免演得太像了吧。

「玩嘢咩你,啲燃燒彈唔係你仲會係邊個扔?仲扮。」你對他的反應始料未及,只好乾笑著拍了拍他,以示你早已經看出他的破綻。

你確確實實地記得當自己協助榮叔清點卡車上的物資時,並沒有看見任何爆炸品的存在,亦即是說從現有物資的角度作考慮的話,那埸爆炸根本不可能是由MK妹或阿桂所造成的,更遑論是還在車尾倒頭大睡的金仔了。

「咩啊……我真係唔明你講咩喎。」他看了看倒後鏡中的你,眼裡滿是疑惑。

在你看來,唯一的可能性便是帕奇在中途路經油站的時候,順便以汽油造了幾個燃燒彈備用--雖然你還搞不懂為何他要否認就是了。

正當你還想繼續試試他的口風之時,阿桂卻突然拿起平板大喊:「到啦!係呢到啦!」你向前探頭望去,原來是平板電腦所顯示的地圖上,代表吉普車的藍點正好與先前標注的紅點重疊。

如無意外,莎姐和麗琪就在附近。

「清潭村……就係呢到?」帕奇把頭伸出窗外,打量著四周的風景。「呢到唔似係一條村喎。」

的而且確,這條高速公路的兩旁滿是些明顯已有多年未經修葺的林木,看起來一點也不像是有人定居之處。

「唔好理啦,一埸嚟到,我哋點都落車搵吓先啦。」榮叔一邊說道,一邊伸出手來便要拉開車門。

「喂,你哋抖下啦。」帕奇見狀卻馬上阻止榮叔。「一睇就知你哋幾日無訓過啦,唔講仲以為你哋變咗做喪屍添啊。」他笑著望向車內的眾人,你也是這才發現MK妹已經累得睡著了。

「……好啦。」這時榮叔也不再逞強,相信固執如他也深知自己的體力已經到了極限。「不過如果有咩消息一定要第一時間叫醒我哋,okay?」

「得啦,你兩個好好抖吓,一陣我會鎖住曬啲車門,就算有一兩隻喪屍出現都唔怕,我哋好快就翻。」說畢他便解開安全帶下車。

「等等先,你『兩個』……我『哋』?」阿桂好像意識到了甚麼,慢慢皺起眉頭。

「係啊最有精神個個,落車啦仲望。」帕奇主動走到副架駛座的那一邊等著。

「唉……點解又係我㗎,次次都係咁……」

隨著車門「啪」的一聲關上,抱怨聲逐漸遠離車廂,眼皮也隨之然變得愈來愈重。
「點都好啦,雖然你只係咁啱經過,但都多謝你救咗我。」你調侃道。

「救咗你?咩意思?」帕奇臉上卻是一臉懵然,好像真的對當時發生的爆炸毫不知情一樣,不禁讓你心想未免演得太像了吧。

「玩嘢咩你,啲燃燒彈唔係你仲會係邊個扔?仲扮。」你對他的反應始料未及,只好乾笑著拍了拍他,裝出一副早已經看出他的破綻的樣子

你確確實實地記得當自己協助榮叔清點卡車上的物資時,並沒有看見任何爆炸品的存在亦即是說從現有物資的角度作考慮的話,那埸爆炸根本不可能是由MK妹或阿桂所造成的,更遑論是還在車尾倒頭大睡的金仔了。

「咩啊……我真係唔明你講咩喎。」他看了看倒後鏡中的你,眼裡滿是疑惑。

然而在你看來,唯一的合理解釋只能是他利用了車上的汽油製作燃燒彈--雖然你還搞不懂為何他要否認便是了。

正當你還想繼續試試他的口風之時,阿桂卻突然拿起平板電腦大喊:「到啦!係呢到啦!」你向前探頭望去,原來是地圖上代表吉普車的藍點終於與先前標注的紅點重疊,意味著你們已經抵達目的地。

如無意外,莎姐和麗琪就在這附近。

「清潭村……就係呢到?」帕奇把頭伸出窗外,打量著四周的風景。「呢到唔似係一條村喎。」

的而且確,這條高速公路的兩旁滿是些明顯已有多年未經修葺的林木,看起來一點也不像是有人定居之處。

「唔好理啦,一埸嚟到,我哋點都落車搵吓先啦。」榮叔一邊說道,一邊伸出手來便要拉開車門。

「喂,你哋抖下啦。」帕奇見狀卻馬上阻止榮叔。「一睇就知你哋幾日無訓過啦,唔講仲以為你哋變咗做喪屍添啊。」他笑著望向車內的眾人,你也是這時才發現MK妹已經累得睡著了。

「……好啦。」這時榮叔也不再逞強,相信固執如他也深知自己的體力已經到了極限。「不過如果有咩消息一定要第一時間叫醒我哋,okay?」

「得啦,你兩個好好抖吓,一陣我會鎖住曬啲車門,就算有一兩隻喪屍出現都唔怕,我哋好快就翻。」說畢他便解開安全帶下車。

「等等先,你『兩個』……我『哋』?」阿桂好像意識到了甚麼,慢慢皺起眉頭。

「係啊最有精神個個,落車啦仲望。」帕奇主動走到副架駛座的那一邊等著。

「唉……點解又係我㗎,次次都係咁……」

隨著車門「啪」的一聲關上,抱怨聲逐漸遠離車廂,眼皮也隨之然變得愈來愈重。

小執
push
Push
Push
有另一方
HIHI.
終於有時間睇下POST
Push
welcome back
一星期又過 終於有番有少少進展
樓主完sem 未
做多份之後 下份5月先dead
仆街,一日live左
聽上面講樓主出文好慢
唉,好吊引,btw篇文寫得好好睇
不過中途開始就無左選擇互動
我覺得有選擇好好玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞