【半互動】【喪屍】《凌晏三點,我屋企門口有敲閘聲》(7)

803 回覆
73 Like 11 Dislike
阿桂會唔會係鬼
莎姐放咗歌利亞出嚟殺咗出面班人
推推先
咁夜仲秒覆到
啱啱係故台流連緊就見到你咪幫手推下
thx

個故事時間過左幾多日
莎姐同學生妹線係十六號 第三日
浩南線係十七號 第四日
相隔不到十分鐘的時間,你們再次回到那條林間小路之前。考慮到「歌利亞」隨時出現的可能性,榮叔決定把吉普車一直駛至實驗室的入口前,以便照應。

「我同帕奇、MK妹負責入去搵阿桂同莎姐佢哋,浩南你就留係到睇住金仔,一有咩事即刻通知我哋,okay?」榮叔一貫地擔當分配崗位的角色。

「咪住先……點解係我留係到?唔係應該佢留低係到咩?」你略帶不滿地望著MK妹,向榮叔表達異議。

「就係咁你先更加應該留低!」榮叔似乎早就猜到了你的反應,「如果你跟我哋走,咁金仔點?」

「但係……」雖然你心裡還是希望同往探個究竟,但榮叔所言也的確在理--要是『歌利亞』在眾人走後突然出現,單憑這吉普車可是無法把它拖住多久的。而若然由MK妹留守車內的話,就連能否帶著金仔成功逃脫也是未知之數。「嗯……我明啦。」

「咁我都留低啦,」MK妹突然說。「反正我去其實都幫唔到啲乜,可能仲會拖累到你哋……係咪?」她望著你說,語氣卻意外平淡。

「真係?」「嗯,我留係到啦。」她回道。

「好,咁你哋小心啲。記住……有咩事即刻通知我哋。」榮叔將步槍上膛,與帕奇交換了一個眼色後,便徑直走向實驗室。
在尷尬的沉默之後,你坐到沉睡了已將近一天的金仔旁邊。

「佢應該要食翻啲嘢先得,」MK妹也望著他說,「就算依家咁樣都會消耗體力,一定要補充翻。」

「啊,係喎……」自他從昨天下午受傷昏迷以來,你好像都沒考慮到這個問題--要是金仔一直維持昏迷狀態的話,總不能讓他繼續在這裡待下去。而如果要將他安置到一個安全地方的話,則又要面對看護人手的問題。

「……但呢到好似全部都係乾糧,無辦法餵俾佢食。」她自顧自的在物資紙箱中翻著,不時把找到的食物逐一遞向你,看看其中有沒有你想要的。

「唔……我唔駛啦,多謝。」你微笑著搖搖頭,此時心裡卻是萬般的想不通。

為甚麼她能夠擺出一副好像甚麼事情也沒有發生過的表情?你剛剛不是才因為一時衝動而說了不該說的話嗎?

--「唔係應該佢留低係到咩?」

而最要命的是,她當下竟然沒有任何反應,甚至還主動要求一同留下來待命。這一反常態的表現,難道是故意想讓你感到無地自容的嗎?

正當你在暗自煩惱反省之時,MK妹卻突然抬頭直視著你。

「你係咪覺得我好無用?」

突如其來的問題,附帶著無處可避的眼神。

天啊,真想昏迷的是你自己。

「唔係啊……我頭先亂咁講㗎咋……你唔好放係心到啦,okay?」(a)

「我只係……一路都覺得榮叔投射咗對個女嘅感情落你到,所以個吓覺得佢咁分係有私心……唔關你事㗎。」(b)
A
B
A 唔好推俾榮叔咁仆街啦
其實浩南之前已經覺得榮叔有代償心態
係警局個一part有講到
mk妹老豆對佢唔好+自己救唔到個女
B
A
b
冇錯完sem 番嚟
B
B
b
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞