【半互動】【喪屍】《凌晏三點,我屋企門口有敲閘聲》(7)

803 回覆
73 Like 11 Dislike
樓主今日有冇文
緊有
除了車身顛簸而偶爾發出的聲響之外,任誰也不願多說半句。

眼見你們全都安置好後,負責殿後的帕奇不敢戀戰,很快便撤回車上,從這片叢林中駛離。

「……你哋唔應該係呢到開火。」帕奇嘆了一口氣,率先打破沉默。「荒山野嶺太過空礦啦,根本就無安全嘅掩護同撤退路線……更何況你哋無足夠嘅人手同子彈。」

「我哋想㗎咩?」MK妹試圖為你們抱打不平。「……佢哋都係無其他方法先諗住博一鋪--」「唔。」你搖搖頭,伸手按著她的肩膀。「佢講得無錯……件事係我嘅錯,係我諗得唔夠仔細,先會累死黑柴。」你低下頭來,愧疚感卻反之然湧上心頭。

「黑柴佢……唔應該咁樣死㗎。」

「係,佢係唔應該死。咁我哋其他人呢?」一直默言的阿桂開口說道。「你哋兩個咁樣都走得翻出嚟已經係奇跡啦……如果唔係黑柴,可能死嘅就係榮叔,甚至係我哋呢到所有人啊。」

「你想講啲咩?」你握緊拳頭。

「我唔係想話佢就應該死,我哋就老奉可以生存落去……但呢個係佢嘅選擇。我只係想講,佢係一個好警察。」阿桂從衣袋中拿出了自己的委任證,凝視了良久。「……可能佢覺得自己嘅職責係保護你哋,又或者榮叔條命比佢自己嘅更加重要?」他聳了聳肩。

「本來個個人……應該係我。」

你們一同望向神情呆滯的榮叔。

「佢明明行得走得,但就為咗救我而留係到。」他整個人無力地靠在椅背上。「如果唔係我咁無用中彈……」

「唔關你事,一日都係我個計劃唔夠好……」

「無人想㗎嘛,點解要怪自己啫--」

「你哋爭夠未啊?」

帕奇把吉普車一下子剎停。
Push
push
爭咩呀 溝埋做瀨尿牛丸呀笨
今晚都會有文~~
push
噚晚hup著咗
「我嚟唔係想救一班廢人走!如果你哋一個二個都咁想代佢去死嘅話,依家就同我落車!」在帕奇怒斥之下,車廂之內隨即安靜下來,剩下MK妹和阿桂兩人面面相覻,不知道怎樣收埸。

「如果後悔係有用嘅話,你地就唔駛眼白白睇住屋企人變成喪屍,但就乜嘢都做唔到啦?」

榮叔突然從座椅站起,伸手扯著帕奇的衣領。「你講多次?」

但見帕奇不但沒有退縮之意,這時更加重了語氣:「我話如果後悔有用啊,你個女就唔會--」

「唔好係我面前提起佢,」榮叔狠狠地瞪著他說。「一個係危急關頭扔低自己同伴不顧而去嘅人無資格講佢,更加無資格講黑柴。」

帕奇緩緩地提起他的右手。

「所以我先會受到應有嘅懲罰,先會花咁多時間翻嚟搵你哋。」他把纏著腕骨的繃帶解開,露出底下那參差不齊的縫口。「知道自己做錯決定,唔通應該自暴自棄,而唔係盡力去彌補咩?」

「……彌補?點樣彌補一個死人?」榮叔苦笑,把捉著帕奇的手放開,無力地坐回座椅之上。

「我唔識得佢,但如果呢個人仲坐緊係呢架車入面嘅話,佢會做啲咩?」帕奇問道。

阿桂望了望手中的委任證,然後抬起頭來,視線與帕奇對上。

「去救人。」
push
瞓前一推
聽日後日三份deadline~~~
屌你老味 等咁撚多日
比啲對劇情進展無幫助既文比我?
為交貨而交貨不如咪撚寫啦

追咁多篇故第一次燥撚左
樓主應該sem尾忙啫不過樓主真係小心啲 因住有人棄故
天微亮,吉普車正沿路疾馳。

「幫我拎繃帶過嚟,係後面。」榮叔抽出腰間的軍刀,用打火機稍為消毒後,俐落地割開了小腿中槍的位置,再以刀尖嘗試把彈頭挑出。在缺乏器具,而傷口又急需處理的的情況下,也似乎剩下如此一途了。

「嗱。」把繃帶遞給他後,你又索性把急救箱整個拿起,放到榮叔伸手可及之處。

雖然傷口看起來必然會影響活動能力,但至少他的雙眼裡終於恢復了應有的生氣。

說到繃帶--

「真係咁想知?」帕奇這麼一問,你才發現倒後鏡之中的視線正直直地望著自己。「望實曬咁嘅。」

「……想啊。」猶豫片刻後,你還是說了出口。

「由邊到講起好呢……你最後一次見到我應該係我揸走架車個陣?」「唔係啊,之後你棄車走咗啊嘛。」「咪啱囉,我話最後一次見到我喎,你之後個次有再見到我咩?」「係啦係啦。」

你和帕奇一同笑了起來,笑聲過後並沒有再說些甚麼。

「我唔應該咁樣走咗去。」他突然說道。「我個陣無揀到相信你……對唔住。」

「係㗎,我就信你唔會就咁揸車撞死榮叔,但你個陣就唔信我,唉……真係好失望。」你望著窗外的風景,輕嘆了一口氣。「至少我無穿無爛,無咩需要對唔住。」語畢,你望向一旁的榮叔。

「留翻同金仔講啦,」低著頭的榮叔還在忙著處理傷口。「等佢醒翻之後。」

「好,我會。」帕奇語帶感激地望向你們,放在心頭的大石也因此得以放下。

「咁後來發生咗咩事,點解你要棄車走咗去?」你問道。

「浩南仲堅持係個到搵咗你半個鐘,最後搞到我哋天黑先入到嚟元朗。」榮叔再加了一把口。

「我個陣沿住條路一直咁去,直到遇到由油站另一邊嚟嘅一大堆喪屍,係無辦法之下唯有調頭駛去第二條路,點知中途架車無油,又咁啱俾我遇到另一群喪屍,大約七、八隻左右。」

你這才想起當時帕奇的確沒有把吉普車駛進油站加油,而途中你們也沒有空餘時間再去把油缸加滿。

「我好快就知道俾佢哋包圍架車同等死係無分別,於是就諗起你同我講嘅方法--將汽油淋落身到再開門出去,係出面整啲聲引走佢哋之後先再翻嚟……」他吞了吞口水,「就係佢哋表情開始變化,好似無辦法聞到我身上面嘅氣味個陣,我就諗住伸手去開車門。」

「你無淋到右手?」你馬上意識到問題所在。

「我本身諗住拎埋槍出去……如果手腕對落都淋埋汽油,要開槍個陣就會變到好危險。」他苦笑道。

這樣一來,打開的車門、地上以及前座的血跡也就說得通了。

「俾佢哋咬斷咗手指之後,我個腦一片空白,淨係識得一路跑、一路跑,直到我去到一個安全嘅地方,我第一時間就諗點樣先可以保住條命……我個陣諗,既然都無咗兩隻手指,不如搏一搏,用把刀鋸咗隻手落嚟,聽天由命。」

「痴撚線……無麻醉就咁截肢……」你不敢想像帕奇所經歷的痛楚,而一旁的榮叔手上握著的軍刀也停在半空之中,大慨想著相比之下,剖開皮肉也不算甚麼了吧。

「點都好,都叫做捱過咗……不過最好彩都係之後沿路翻去住宅區,俾我搵到一間診所,係入面止咗血同縫針,昏迷咗我諗有大半日先至保住條命仔。仲記得擘大眼個陣,成個世界黑蚊蚊咁,仲以為自己捱唔到死撚咗,哈哈。」帕奇搖搖頭開著玩笑。

「但係你係點搵到我哋?」榮叔皺著眉問道。「我哋係元朗,你就係大埔,夜媽媽又斷電,你點解會識路嚟?」

「講你都唔信,我係一路吊住另一架車先至搵到過嚟,唔係專登過嚟救你哋㗎。」

事情割然開朗。
繼續做asm
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞