【半互動】【喪屍】《凌晏三點,我屋企門口有敲閘聲》(7)

803 回覆
73 Like 11 Dislike
A
A
B
A
A
A
b
a
過咗大半個月突然跳番呢邊,唔係好記得之前搞咩
黑柴死咗 之後其他人去實驗室搵莎姐同麗淇~
A
原來已經到左
睇咗就嚟半年都未完到
btw
A
B
B
B
邊有咁快
B
冇見四個月
樓主近來好嗎
幾好啊~完sem啦
一晚追哂!

樓主寫得幾好啊,係後期文又真係出得少咗啲,不過唔緊要!

Btw, A ! 點知佢地有冇再搞過啲咩基因工程落啲屍度增加戰力啊
多謝
A route

「榮叔,莎姐佢哋可能已經一早走咗,繼續留係到未必係最好嘅選擇。」又一隻喪屍撞上車身,你仍極力保持冷靜地說。

「呼……」榮叔深深地呼了一口長氣,沉思片刻後才發動引擎駛離,看似是暫時認同了你的說法。

眼見喪屍從視野中逐漸消失,攤坐在一旁的帕奇終於放下戒備。「水,有無水?」他問說。

「嗱,呢到有。」MK妹聞言馬上遞了一瓶支裝水上前,他也二話不說地扭開樽蓋,抬頭便大口大口地灌了起來。車內眾人面面相覻,都在等待帕奇開腔。

「……啊……哈--」他擦去嘴角的濕潤,似乎正想要說些甚麼之時,卻又突然不知該從何說起。「……總之,我哋入到去--搵路搵咗好耐,差唔多成半個鐘--之後,我哋發現咗一棟建築,入口附近有明顯嘅打鬥痕跡,周圍都係血……」

大概是思緒過於紊亂,他自己也無奈地搖了搖頭,在腦中稍稍整理後才再次描述當時所見:「唔止地下有血跡,就連個棟建築嘅外牆都有,而且入口個道門撞到爛曬,一睇就知唔係人類造成,一定有喪屍係附近……我個時覺得就咁入去太過危險,諗住翻去通知咗你哋先再翻嚟,點知轉個頭突然有幾隻喪屍係唔同方向衝緊出嚟,一時之間太過混亂,我又見唔到阿桂……到我出翻嚟先知佢唔係到。」

「你意思係阿桂俾喪屍……」

「我唔知……我根本就無發覺到佢唔見咗,明明佢一路都跟係我後邊……」帕奇此刻也是一臉茫然,「但由我哋入去到得我一個出翻嚟,我無聽到任何慘叫聲……我估佢最大機會係自己暱埋咗,應該暫時安全㗎。」

「即係話你哋成個過程都無入過實驗室?」榮叔問道。

「無……不過個到一定發生過啲咩,如果唔係道門根本就無可能會爛成咁。」他繪形繪聲地分析著:「三四米闊嘅鋼門,竟然可以咁樣夾硬由內向外咁撞穿……」

你和榮叔、MK妹互相交換了眼神--能夠以蠻力造成如此破壞的,也只有「歌利亞」了。

榮叔把軑盤一扭,吉普車急速甩尾轉向。

……實驗室那裡已經沒有安全的地方了。
終於就嚟會合
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞