電木結他樂理你問我答(52)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
可能係電壓問題 下次淘寶個濾波器拖把 可能有用BOOM
條片都2年前了,Kemper一直都有software update,依家個聲又會唔同都唔定

同埋Kemper一黎要慢慢擰到好聲,冇咁plug and play,二黎好靠本身隻Profile錄得好唔好

如果想聽下啲高汁付費profile嘅,可以google search Top Jimi Kemper profile 同眾大Kemper profile maker嘅網站
靚聲d比多d錢真係冇所謂
貴成倍 真係要整好d好似仲係冇得好似ax8咁係pc較
最近有了
Kemper冇得用software editor砌積木無可否定係好on9

不過佢地2019 Winter NAMM 宣佈左會整software editor,等下先再買囉
想貼啲sticker落支結他到,應該用白膠漿定就咁meet落黎貼上去
本身有支全單雲杉沙比利
想啲聲再好聽啲
我到或應該比6000/7000換過支雲杉玫瑰好定upgrade原有嘅結他好
有冇師兄用過line6 g30?如何
食tone到迷失左自己
錫結他就唔會諗痴貼紙
痴得貼紙都唔會諗住錫結他
Shure wireless有冇好啲
即係要兩條線插落interface 度?
點解我見啲人
一條電源 一條結他>ax8 一條ax8>interface 就得?
咁應該會得單聲道
咁如果要插埋mic 咪要3 inputs?
2i4 係咪唔夠做?
同埋我見mic in都係插一條線落interface,所以mic in都係單聲道?
我太蠢 ,唔明
Mic線同Jack線一樣,都係一條一個聲道

你Kemper要駁落Interface嘅只需要2條就夠,一係兩條 mic線,一係兩條jack線

佢地功能一樣,mic線low noise啲咁解,是但有一pair就得(簡單黎講)
咁點解我見大部分都淨係插一條入interface?
定係插晒左右聲道先係正確做法?
係咪我一直都搞錯咗啲乜嘢
搞番清楚先,一條線插interface嘅多數係結他直入,再喺電腦做amp sim同effects (eg: Bias Fx)

因為你支結他係單聲道嘅,所以一條線就夠

但如果你支結他係經過任何雙聲道嘅effect/multi (eg: ax8, Kemper, HX Stomp etc) 然後再入Interface,入到電腦已經有哂effects,乜都唔洗加

咁就因為部multi係雙聲道嘅,所以要兩條線

除非你隻multi得單聲道,或者你要一邊聲就夠,咁就一條線都得,不過另計啦
明白
咁錄嘢應該雙聲道咁錄
定係單聲道彈兩次錄會好啲?
聽講雙聲道咁錄會反而薄咗?
搞番清楚先,假設你依家係結他直插interface,你支結他經過interface比電腦錄嘅dry signal永遠都係單聲道,係你再喺電腦加effects就會有得比你揀轉做雙聲道,唔需要錄兩次先可以令final product喺冇signal loss嘅情況之下做到雙聲道

另外所謂會薄左聲嘅「雙聲道錄法」係指你將支結他個pickup嘅dry signal夾硬喺冇buffer嘅情況之下由一條track拆做兩條track, 平分左個signal咪各弱左一半

但你入電腦又好,入multi都好,冇幾可會咁做,除非同時間玩多過一部amp(2 amp blending, Wet Dry setup etc),先有機會要拆開條dry signal

咁呢啲情況,買隻active嘅splitter (with buffer) pedal就解決到了:

https://www.fortinamps.com/product/roach/

總結:唔係玩特別野都唔洗考慮雙唔雙聲道錄野,因為Multi係後期將你嘅signal copy做兩條,唔會有因為冇buffer而出現嘅「薄聲問題」
想練Aural skills, 應該點樣開始?
用oral B
我嘅認知又好似回到起點
咁唔考慮雙唔雙聲道錄嘢,個ax8 用唔用晒L, R 兩個output 分別係點?

sor 理解能力係0
簡單咁講,ax8入面有啲stereo effect, 例如panning delay, reverb咁

你插齊兩邊咪正常聲,插得一邊咪好似你淨係戴單邊耳機咁,得一邊聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞