電木結他樂理你問我答(52)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
咩唔接, 接多d tim
最近又亮劍啦
少接觸, 唔熟
我遲d都會衝支ta
fender 算幾圓我覺得
都係盒+防潮
朋友早排外地旅行
見到樂器行清倉 3k幾執左支solid top all mahogany既電木
想問下其實呢個價位應該有咩要求佢單純覺得靚又鍾意mahogany聲就買左
推一下

想問如果我嘅無名指唔屈落去嘅時候尾指就冇辦法自己屈到,所以按g chord已經覺得好難,好難得地先做到圖中手勢,勉強都掂到g chord應該掂到嘅弦。
其實我都練左個幾星期淨爬格仔(最普通果隻),當四隻手指都係按同一條弦就冇乜大問題,但如果無名指按第六弦,尾指按第一弦的話都仲係唔夠力,如果咁嘅情況可以點練到尾指有力啲?
prs se木結真係唔抵買
好多牌子3000幾$同價位都屌打prs
我見網上啲評價好兩極
本身想買cort 但mahogany top個budget要double up
最後就抬左佢返黎
我自己覺得做工都唔錯既 但聲就唔係咁清楚
i mean唔係咁清楚值唔值
冇錢買Tom Anderson
買schecter custom shop或者suhr 係咪比較好ge自我安慰方法
同埋Tom Anderson 係咪好玻璃聲?
Suhr好似本身價錢同性價比都低過TA
Schecter就嘻嘻 加油

我又唔太覺TA好「玻璃聲」
其實TA最平 大概22K到就有一支
Jason Kui都有宣傳話 想訂嘅可以喺social media搵佢
最後都係買左支2手Gibson
一聽到slash 咁既聲射撚左

想換埋amp 3000-5000各位大師有無推介
邊度買二手野好?
新手報到
填左google doc , 彈左木結一陣間,學下野!
Eastman正
買結他有咩外國網站推薦
要獨立練, 剩係尾指尾無名唔屈, 再調轉
追Slash聲應該都係marshall吧~
fb 二手樂器group?
已覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞