電木結他樂理你問我答(52)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
多謝
其實兩個月已經係極限一定要換...我自己係大約3個星期就換

Kiko講過d仔最佳表現只有頭72小時....
我覺得要熟頸同埋熟基本樂理, 拍子要盡早開始嚴格訓練
後期會發現呢d野實在太重要
又唔係, 咁岩我播到呢個backing track(我之前好迷一個韓仔, 研究左好耐佢既彈法, 佢本人之後like左我ig條片我開心左幾日)
因為neck through 原意係指頸同琴身一體成型(無joint位)為左:
1)更長sustain
2)更好共震
3)更好的高把位使用

如果bolt on結他, 極其量只可將個joint做到盡似neck through o個種流線設計(但都係講緊出廠時工作, 後期改接近冇可能...), 但咁樣1同2既優點都冇左
我唔知係咪比d客係咁帶靚野黎set....享受到對手而家好似玩唔返(唔想玩)太"入門"既結他....

點算唔好再毒我
係我兒時dream guitar之一, 好彈又易保養(炭CHIM頸款), 其實好o岩o係香港呢d濕度轉變咁鬼大既地方

另外, 建議求木結聲就買木結, 求電結聲就買電結, 雖然parker份木結聲風評一路都ok, 但始終模擬野係同真野冇得比
占咪你好!
拍子對我呢個初學者黎講 依加已經好後悔
點樣可以對頸熟啲 只係熟5,6弦
見啲人jam野可以好快咁上下大幅度移動 但我就要用scale一個接一個咁行
到底啲高手係用咩角度睇指板?? 定係佢地已經係直接記得晒指板音名??
想買支電木 要有cutaway budget最多四千左右 請問有無推薦?
fingerstyle 用咩guitar 好
budget 2000左右
睇左左把pakewood pw188 om
見靚野唔好接
新手岩岩考完五級想換結他
Budget 20000-30000
有咩推介

而家gibson les paul係咪好唔掂
之前追post見佢破產
PRS
點睇prs se木結他條line
有3皮野一定買Tom Anderson

Gibson就...要咁辛苦逐支揀靚嘅舊貨 又唔可以叫泛用 唔係咁有愛或者淨係要Gibson聲嘅 唔會推薦你作為練野結他咁買
得閑試下
有冇邊款結他條頸係冇咁扁平,比較圓小小冇咁闊嘅 唔係好慣Ibanez個款闊 扁 平
Tom Anderson
揀Even Taper頸
暫時買唔起
香港呢家d濕尻天氣 大家點保養結他
就咁防潮包擺發,屋企支mayones就黎霉啦
halo
我記pattern多, 不過我唔係高手
淘寶牌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞