電木結他樂理你問我答(52)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
https://youtu.be/1LZhk_Ehrf4

出左新片唔記得po
準備登機回港
今年好似無乜點打風
點睇Fender acoustic tele
想玩chord melody,
請問arrangement 上有乜技巧有乜要留意?
大家好,唔知可唔可以喺度問,我係想問一下買木結他嘅問題,
budget ~$3000-$4000,
試過taylor GSMINI/BBT 覺得手感好但係好唔鍾意啲聲(感覺好死,唔識形容),
請問Sigma/Seagull有冇推介?
爬以前啲文有見過人推介Ayers但好似偏貴,同埋搵左好多間柏斯都冇,係咪香港好少?
感謝各位
請問電結他bridge一邊高一邊低係咪正常?
bolt on 係咪難彈d?

咁neck through係咪最好彈?
咁咪好...打風對街邊d流浪人同動物其實好能慘....
真係唔係好識欣賞個樣...更加冇拎上手既意慾...sor
我覺得要排好條bass line...
taylor手感應該的確係嬴晒...你冇錯呀

sigma難彈架...未set之前真係彈到手痛, 不過都幾厚實咁
seagull唔係好熟

藍店就算吧啦....
正常呀
睇下舊野點cut, 有d整到好圓好就手, 同neck through咁既方便度

fender d 舊式 bolt on就真係攞命, 我用左好幾個禮貌先習慣到
如果初學係咪手感比較緊要
但係啲聲真係聽到好唔舒服
請問依個價位有冇介紹,個人鍾意溫柔/warm少少咁
prs ce?
maton呢?
好同意後者
一陣又出TST睇...睇左成個月都未睇得啱
想買支一萬至兩萬嘅木結,有咩推介?同埋係邊到買?
平時有玩開掃chord同fingerstyle
點睇Kramer結他,仲抵唔地玩
初學手力未開發...好彈真係幾重要....

想warm d 厚d , 好似揀返full size結好d
我木結係用maton,快樂使用中
不過打算賣了
係樂趣黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞