電木結他樂理你問我答(52)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
當然出租 不過而家d 搞出租band房個堆人gear太齊存 時租好貴
竟然係咁 咁如果上210同214 呢 我有睇你review 見你214同gs mini 計價都好好
想問下木結他嘅fingerboard 同bridge 嚟講
有無話rosewood定ebony好啲
想問下Ibanez Jackson嘅fingerboard形狀比較平扁,雖然薄但硬係覺得唔係好慣,始終覺得圓圓地有弧度嘅neck係啱我小小。。前者大多數係咩shape 後者又係咩shape
可能關fingerboard事

Shred類結他多數fretboard radius大啲,即係平啲
Kiesel default radius係20”, 你就知佢地嘅fretboard平成點

“Vintage” 或者傳統啲嘅電結他會用細番啲嘅radius, 例如7.25” , 9.5” 呢啲咁,我個人都比較鐘意細radius
一句到尾!
冚冚 定 升升升?
20 btw thx 巴打
冚升升 !
想問下 新手自學木結他 買D咩款好. 係google搵有太多資料..完全唔知邊樣好..求幫助

同埋係FB見到柏斯琴行開倉..開到星期日...
拎上手禁落唔洗好出力就有聲就OK
唔好意思 問多少少 初學買幾多錢左右既結他比較好? 麻煩哂
睇你可以俾幾多錢之麻
又唔一定話咩價位好
好 麻煩哂你, 得閒上去睇下先 many thanks
想問下 用discount ard 6000買一支全新Taylor 214e
定係7-8k 收一支2手 300 series好d?

如果買二手結他 有咩要注意
柏斯開倉有咩係值得買?
但收二手有咩要check
如果收返黎條頸唔直 又或者唔貼fret 係咪可以攞去set up?
以前我就好追ebony...你知始終密度硬度都高左...成件事響出個反應同attack都敏感d

但最近(其實都係講呢半年) 我沉迷返d斯文野...又愛上rosewood

但rosewood真係好煩, 我最新買o個支結, 攪左勁耐最後我住日本既朋友幫手, 前日先寄出(講緊我4月23號已經比左錢, 前日係5月9號)
jackson厚一折, ibanez全線都做到好薄, 咩shape就要你講埋型號先答到你
但你都可以預左攞黎shred既話一般會偏好ibanez

yes....越平越好shred一般認為...我都覺既...但我黎緊o個支新結係7.25....

我結他生涯裡面其實冇試過長期攞有一支7.25今次真係玩命
我已經買左升升升.....D冚冚會放晒佢

如果之後真係需要返HUM聲, 先再睇下到時鐘意咩
上次有網友拎左支Kiesel黎setup, 非常好彈wor
之後想追支modren淫賤聲可能ta ssh, top我都構思埋

不過話過堅持一年內唔再買架生, 我會頂能住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞