電木結他樂理你問我答(52)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
識唱同靚仔緊要d信我啦
當你支結原廠唔set, 彈兩年換結都唔set(咁先做到慳setup個意義)
姐係你要忍受兩年原廠setting(仲要人地出廠個setting係for佢自己當地溫濕)

setup一次先係5~600蚊, 一般都keep到半年什至以上, 一個月先係100蚊, 1日先係$33.3, 當你日日彈3個鐘一個鐘先係$11.1落7仔買支道地都唔夠

香港人咁辛苦先必到一個半個鐘出黎練下興趣, 你會為左慳o個$11.1唔boost埋個手感同o岩既setup同保養比支結他? 我唔信囉
其實我係想吹奏佢ok好彈又易攞聲姐
只要你夠鐘意, 邊支結都可以一支走天崖
小爆你咩 一黎就一語中的

唔撚練啦你老味

唔好意思,阻你少少位

【民陣6.9反惡法遊行】
日期:6月9日(日)
集合地點:銅鑼灣東角道
時間:下午2時30分集合,3時正起步
遊行路線:銅鑼灣東角道遊行至金鐘添美道

反對逃犯條例白宮聯署 -七月十四Deadline
-簽完記得確認返電郵

https://petitions.whitehouse.gov/petition/extradition-law-amendment-hong-kong-threat-personal-safety-and-freedom
實物未玩過, 但睇spec冇乜改動, 係對pickup轉左245s, 睇鬼佬forum好似幾多好評, 我都想試下..
一針見血
其實係
唔中意俾支正野你都唔想拎出來彈
玩樂器就要接受燒錢既現實

有d錢點都要俾下
食少餐好既都係度啦
有手汗係唔應該學結他
你覺得差在乜嘢?
我純粹係粗彈用,Gibson啲standard, classic依家都唔平,粗彈好似有啲敗家Epiphone又多數made in 支那,我唔買支那製
點解會咁認為?

手汗多最多只係令你勤D做清潔
同埋換弦個週期會縮短

基本上對彈奏係無乜大影響
有冇諗過 其實你set好左支結他 就冇必要去特登「買支新嘅」因為支結他唔好彈唔一定係因為平 而係因為未setup好

覺得「慳番setup錢買過支好過」呢句說話合理嘅人 多數都係未試過一支結他喺有質素嘅setup前後嘅分別
冇衝突嘅,你可以選擇stainless steel fret加elixir string,已經少好多因爲氧化帶黎嘅問題

如果你係出汗多到支結他彈完好似跌左落河再撈番上黎咁嘅,當然易生鏽嘅parts都可以噴防鏽,或者換做唔易生鏽嘅物料,不過你亦當然要付出相應嘅金錢咁解

但巴打唔係出好多好多汗嘅話,平時彈前彈後記得用乾布抹下結他,定期清理下污垢噴下防鏽,已經可以避免好多生鏽導致影響演奏嘅問題
粗彈其實可以睇下Bacchus,平野之中手感造工都幾好

弘力有得試,日本亦有網站可以訂
係屈機嘅
se custom24都玩到悶啦其實...黎黎去去都咁上下....係真係抵屌同易搵
請保持隊型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞