電木結他樂理你問我答(52)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
先假設你係想玩流行曲唔係古典o個面

我覺得搵支樣o岩先第一, 因為如果新手其實未係好分到個聲, 但個樣就一定知自己鐘唔鐘意, 鐘意既你會拎多d黎玩

第二就budget, 雖然經常會有加少少系列, 但都要有budget range, 又收窄左

最後o係屋企j下先, 彈到咁上下先setup, 享受多次"新"結他既快感比原廠虐待左咁耐第一次試setup實爽到射上moon
買你budget內最好就得

如果以我經驗, 一般全新手佢地預1000~2000左右

但唔洗幾耐, 可能學左半年左右, 我就會成功道佢地升仙
有3上3

check頸check joint, 有冇唔合理灣曲, 大走音
有pickup就續粒獨立試, 慢慢樓, 因為有時d pot耐左樓佢會沙沙聲太快可能唔覺
搵左原裝係咩spec, check下佢有冇改過野(不過木結他呢情況好少, 最多都係換下釘換下nut, pickup咁)
壇主大駕光臨
睇唔直到咩地步, 因為其實setup都分好多派同唔同目的會唔同setting

如果你支頸離線已經放得落個一蚊(我既標準就算嚴重)咁就好快手拎去setup

唔貼fret而又直頸既話就唔係攪支頸要攪另一樣野咁, 所以要睇你支結個情況先
I see thanks 巴打
玩開電結
對d chord 唔係好熟
淨係熟d基本chord 禁法
如C/G/E/D呢d
有時想自己執譜
又唔係好熟fret board
執chord幾有困難
尤其係d 複雜少少既chord
有咩方法可以有效率/系統咁學唔同chord?
二手acoustic結他 3k-5k budget 有咩介紹
記得好耐之前問過 但係個陣無錢
最後用咗ebony fingerboard rosewood bridge
希望拎到手感同聲嘅balance
幾k都買2手
有乜野大分別
如果靚spec 個樣殘啲都唔太緊要
但其實我唔知呢個價位收到咩spec既二手結他
二手group 見過連gsmini標2.5k都有人要
想問下自學結他嘅話 有冇可能自學彈到日/韓文歌?
可能即係kpop嗰啲 想知彈依啲歌難度其實高唔高
朋友送左枝舊結他比我 純粹想自學自high下
Ozzy 三大結他手 Randy Jake E Lee Zakk wylde。老占最欣賞邊個
Gus G表示:
本身想買taylor 支214ce 點知試完seagull 支maritime sws 發覺靚聲勁多 但佢冇哂電木版 話半年後先會返貨
想問下有冇得將木結他變電木 會唔會本爛佢
點睇Ayers 結他
依家SE幾錢左右?我記得幾平吓,其實咁平啲木紋係真定假架?
有諗過買嚟粗彈。
其實木紋做假仲難過用真料
只係佢用啲冇咁靚嘅木紋
Lidian dorian 嗰堆mode點用
幾千蚊真係好抵玩,雖然唔太鐘意隻聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞