電木結他樂理你問我答(52)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
冇嫁喇 你就算唔賣都唔會再真心鍾意
好似D女派完帽 個心點都唔會回頭一樣
你已經鍾意左另一個喇 派帽占
打算以後就揹住一支strat流浪
suhr
AMPLITUBE同GUITAR RIG D聲都係好衰 到底應該點
D聲一係勁後 一係勁拆

同埋另一支木結變哂電聲 點先出到原聲
你已經講左個答案出嚟
感覺好型
黑人問號
Amplitube同Guitar Rig本身都唔係太好聲...如果買平multi可能會好啲
amplitube 同 guitar rig 就係膠聲原因
要解決就係唔好用
仲以為買左隻interface就玩得tim
仲要再買d乜?
multi係咪姐係ax8果d?
Multi平嘅就有Boss GT1, 中價就Ax8, 高價就Kemper同FXiii

呢排有唔少巴打買左Line 6 Helix Stomp, 不過佢唔連扮amp,要配真amp或者preamp pedal服用

利申Kemper打手
charvel MIM or Ibanez AZ MII
加多少 az mij
charvel MIM or Ibanez AZ MII
加多少少 az mij
好詳細thx
咁我隻interface係咪多餘左?
定multi駁落去再駁pc?
Interface 有都係好啲,日後mixing或者駁其他野都會方便啲

如果ching用multi嘅就:

Guitar -> Multi -> Left out -> Interface input 1
-> Right out -> Interface input 2

Computer USB out -> Interface USB Type-B input

Interface Headphone / Monitor out -> Speaker / Monitor

咁樣可以做到喇叭同時出到結他聲同電腦聲

如果有錢嘅可以買多兩條短mic線 (XLR Cable), 入Interface會少noise過普通jack線 (TS cable),不過用jack線都ok,個人用緊DIY TS Patch cable, 短啲少啲失真
嘩 好在有你 多謝大佬 我cap低左遲d睇番
頭先聽你講Kemper google左 睇到頭都大埋
分咩後級版 power版 到底有咩分別 我買咩好
boss gt1如果要出聲係咪要用電腦喇叭/另一隻amp/耳機? 新手唔識野
GT1 冇內置speaker (基本上大多數multi都唔會有),所以要出聲你必須要將佢喺Phones output駁耳機或speaker,或者正常output駁interface或amp(見下圖)

個人極度推薦用interface再入電腦,錄音同練習方便啲之餘,聲會好過駁amp

Kemper 後級版 power 版果d咩黎
有interface洗唔洗揀呢d
啱啱整左呢幅圖, ching可以睇睇

TLDR:買Non-Power版Rack最實用,最好買埋Remote同Expression Pedal,可以上Kemper官網同Thomann格下價;Rack Case就到你想加rack effect或出show先買

Power版嘅功能係可以做番真amp Power Unit嘅功能,可以插cabinet出聲,但假設你用一隻夾Fender聲嘅cabinet, 用Kemper扮Fender固然好聲, 但到你想轉Marshall (or any amp)嘅聲時候,佢地又唔一定夾;而Kemper個Power Unit又好似好易壞,何況你係家用嘅話都好難駁到Cabinet出聲而唔令樓上樓下一齊報警(因為會好大聲),所以都係買Non-Power版入Speaker/Monitor好過

左邊嘅rack case係比你方便攞出show用, 有埋rack case嘅Kemper Rack會方便過Kemper Head,因為入左case可以棟高個case即場喺台上較setting,Head比較難放;rack case亦方便放rack effect,玩到嗰個level就會想追求rack effect (Wireless, Delay, Reverb etc.)

右邊嘅Remote同Expression Pedal就係比你即場喺Kemper入面轉聲,轉amp, 開關effect,控制effect參數(Wah, Volume, Pitch shift, Effect mix level etc.) 。喺屋企練習時可能唔會太常用到,但到錄歌拍片想一take過嘅時候就會大派用場。

總結:買Non-Power版Rack最實用,最好買埋Remote同Expression Pedal,可以上Kemper官網同Thomann格下價;Rack Case就到你想加rack effect或出show先買
有interface即係假設你入電腦,咁就睇你入唔入cab,唔入的話就咁買Non-Power就可以,而Power版有Speaker output同Cab output可以同時或分開使用,所以就算你真係想買Power版,都唔使驚只可以是但揀Speaker或者Cab一邊出聲
痴線 原來你覆左我咁長文 真心多謝
但我岩岩番屋企睇對比 呢條片Kemper 真心輸左 唔知點解
https://www.youtube.com/watch?v=IDF1oFyBI6U

同埋發覺對MON成日冇啦啦細細聲疚疚疚唔知咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞