電木結他樂理你問我答(52)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
排 毅進星$100
FM3 抵買?
USD999
其實唔一定要stereo既.....
懶d既做法好似我咁, 就係mono入daw, 我要幾多/單雙聲既fx 我都係後製

其實咁樣好似好懶, 但好多時你唔mix到最後一刻其實你都唔知要落幾多調味, 如果mastering前先發現支guitar濕過頭, 就真係多功夫了

所以我都係mono架炸, 一條線攪掂, 而呢個方法出黎既成品我都接受到

但的確我做好多dual track qual track黎補聲既, 所以冇話邊個方法o岩
純粹各師各法
唔建議買fractal既新產品...........if you know what i mean
如果stereo入DAW係應該點分配角色

一個delay長啲咁?

點解接interface落電腦再用喇叭出聲會好過駁amp 唔係好明
我用緊razer果隻雞soundbar

同埋我而家用緊隻雞boss 10w amp扭大果陣會有noise
係電源唔乾淨定係舊野垃圾

如果買隻mixer拮interface可以解決問題我月頭出糧就J返隻
因為結他amp嘅speaker唔係full range,frequency range 同response都同FRFR speaker (Full-range, Flat-response)唔同

即係amp嘅speaker係專用黎比隻amp用,你插multi或者聽歌就會怪聲

另外雞amp你一黎唔好expect太多,二黎如果係開拆聲先有嘅hiss就係正常的

份電乾唔乾淨嗰啲我唔係太熟 睇下有冇其他巴打幫到你
上個月入咗紙申請入WhatsApp GP唔知幾時先入到呢
add 左
換10線會唔會好難bend線
會 所以E standard就0942
Eb Standard 0946 最舒服
09係易d...但有時你想要個聲係10先做到咁梗係聲行先啦~
咁SRV真係好癲
SRV係神
1358 當木結他咁彈
會 我淨係用兩隻手指第十格都唔夠力full bend
有冇咁誇.....
點先可以彈到Arch Enemy 首 Nemesis 啲picking好癲
可唔可以問下你關於買結他方面既意見
最近睇中隻大陸brand 好似幾好 想問下值唔值得買
要練好alternate先..
太客氣了

但..............係咩brand?
睇片聽唔到真聲冇用,自己試過先知,
不過支那嘢我唔會買,嗰樣嘢有其他選擇,我一毫都唔想俾支那人賺。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞