電木結他樂理你問我答(52)

1001 回覆
23 Like 6 Dislike
big baby taylor
interface + 支咪

或者你想玩Line in也可
好耐以前有過一支3系, sapele 黎, 感覺都幾好~
我自己係用返elixir, 佢原廠都係elixir黎

Martin線我唔係好識欣賞 sor
條線個wrapping 唔同, 你當唔同包線物料厚d薄d咁, 好難打字講
最好度度先買
gs mini 再裝pickup
5000樓下 電木有咩推介 利申新手
硬件野問下意見得唔得
(電結)
但聽講係for 女仔?
我最近都冇乜心機去睇結他... 我唸呢一刻都係推返Taylor 1系
呢個post就係大家一齊狂傾結他經, 乜都傾得
就算唔關結他事都照傾
唔太關事, 只係因為佢琴身細d, d細粒女仔比較o岩用
如果枝guitar bend線後/用震臂後就唔岩音 通常係邊到出左問題?
咁啦我就有枝partcaster, warmoth頸, squier classic vibe strat身
條頸就當然鐘意 但對個身覺得差咁d野咁
例如tuning issue, bridge pickup個聲之類
咁我諗過成個body造過 又好似好貴 所以應該不了
咁而家打算refinish, 同換過個pickguard(好想要baby blue加tortoise pickguard) 同換bridge pickup.
咁如果想用humbucker bridge, 想要隻clarity為主 唔太尖太恆為副, 咁就睇中bkp bootcamp嘅old guard, 通利就推介dimarzio titan invader. 仲有冇其他推介? 同埋係咪53mm?

咁除此之外 應該upgrade邊樣先好呢?
Bridge?
Neck & middle pickup?
Electronics?
有冇邊隻推介下
我會話nut同bridge
tuners, nut, bridge
咁梗係砌過個body啦下麻..如果你已經唔太滿意現有呢個又洗筆錢refinish好似唔抵

好似有得選F Spacing
7線pickup就全部得F spacing
因為body感覺上都可以嘅 尤其neck pup, d聲好好的
砌過個都唔係大問題 係有朋友話有機會好多手尾

等我話諗下邊款先
第一次換pickup
有咩要注意?
新手想玩電結他有無推介
明白但都想問下 有無其他牌子 同樣價錢下 cp值係高
Budget?
Yamaha 112
Squier classic vibe tele
上到四千就prs se
話時話邊到有yamaha 611賣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞