四日三夜非洲遊

801 回覆
154 Like 7 Dislike
次次過親海關都check好耐, 因為大陸passport要visa香港唔洗 , 而佢地又唔知兩本有咩分別
一過完海關就緊係買返張sim卡報平安

我就買咗呢張
其實一出機場就有好多人兜售(兩三個
本身都驚驚地有伏, 因為上網睇𠴱度好多騙子
但之後都係買咗
佢張卡就免費嘅,之後入錢就用得
(Moroccan Dirham = MAD)
而一買就50MAD起,50MAD就有五GB Data可以用
而我只係留幾日,所以5GB都好夠
留名

講返先其實英澳歐美幣都接受兌換,當然市區匯率會好啲,而大多數商店都收歐羅(1Euro = 10MAD)

但因為小弟當時得英鎊,所以喺機場都唱咗500MAD左右洗住先 (其實唱得嗰少少都唔會話差太遠

做足準備嘅我一出機場就朝住19號巴士嘅方向走

一路行有好多的士佬招客

的士佬全部都係的士佬

其實的士都唔會貴,應該講下價就可以100MAD到市區,三四個人分都係幾十蚊一個(雖然佢開價應該會係三四百 ),巴士就30單程50來回

而其實架巴士就一出去就見到,不過我見車上無人,以為巴士站喺第二度 ,跟手就on99咁唔知行咗去邊

當然一路上啲的士佬都係煩到pk

正當我越行越遠嘅時候就見到有幾個鬼佬上剛才架巴士,回頭是岸,九秒九狗衝返去架車度

19號!!我要坐嘅巴士!!
上到車竟然係個巴士佬姐姐 (覺得奇怪因爲Morocco始終都係阿拉伯國家, 女人應該留喺屋企睇細路

出奇地佢英文又好好(Morocco主要講法文同阿拉伯話, 我兩樣都唔識 ) , 問清目的地之後就買咗張return ticket, 坐定定等開車

又一個的士佬

ByeBye 機場

影唔到個姐姐+包咗頭廢事突登影佢(題外話巴士一眼就認到因爲出面有好大架飛機sorry for 1999
夜晚應該無咩人睇
細細力推一推
Watching more

多謝你

應該係英國佬

兩條荷蘭佬同一對情侶 , 我都想唔洗自己一條毒撚去非洲

摩洛哥的士就無好似香港咁通常都係Toyota, 返而大多數都係Ben屎, 不過佢地清一式都係咁嘅顏色, no offense 我就覺得好撚柒

多謝你啊
少壯不練字
唔知你地見唔見到, 但我一見到就好撚興奮

我咁撚大個仔第一次見到駱駝

荷蘭佬都忍唔住要影返幾張

High撚到都唔知自己影緊乜尻

其實我好後悔無好好咁影多幾張, 當時以為周圍都有, 到無先嚟後悔

唔緊要啦, 我會返嚟搵你㗎, 你要等我啊

多謝你啊

我們需要的是速度

尋日先開始學速成 我努力緊㗎喇
樓主 溫度 速度 溫柔憤怒

樓主 速度 速度 速度和速度 ok got it
我一路上都拍咗幾條無聊片, 嘗試緊將佢地轉做gif 咁各位巴絲就可以睇下
治安ok?
摩納哥係西班牙都講得出口
治安ok?

認真, 好到我都唔信
本身我去之前都好驚, 不過去到就改觀, 之後再詳細講下
摩納哥係西班牙都講得出口

對唔住囉 唔知做乜尻手快快打咗西班牙 自
去左Jamaa el fna未?
識人住Marrakech

緊係去咗啦 每日都行過幾次
Between 點解會咁有趣識人住Marrakech
落車地點行去Hostel

有google map 就無有怕啦 (你以為

Jemaa el-Fna 就係一開頭嗰張日落偷圖嗰個廣場, 所以其實個hostel location 好好(如果識路的話

Jemaa el-Fna(都仲係偷圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞