四日三夜非洲遊

801 回覆
154 Like 7 Dislike
非洲
摩洛哥
Marrakech

新年快樂
小弟第一次寫遊記, 有咩寫得唔好請不要見怪
本來諗住一去完返嚟就出post, 奈何人太懶, 拖下拖下就差不多一個禮拜
其實開post嘅原因主要都係俾自己記錄返個旅程, 逼自己影多啲相, 同埋分享下自己嘅所見所聞, 始終都唔係有咁多人可以飛到去非洲咁遠/可能連簡單想去個旅行都唔係咁易
希望各位睇完呢個post之後對摩洛哥/Marrakech會有進一步嘅認識, 甚至其實你睇完覺得有趣我就已經好滿足㗎喇
啲圖主要係Lx100影, 其他就係iPhone5SE
利申: 唔識影相, 睇到反胃嘅請屌細力啲
Between, 如發現錯別字歡迎糾正 (利申:中文又廢, 又唔識打字, 好努力咁逼自己用速成打
唔講咁多, 先post幾張圖

先介紹一下Morocco 同Marrakech (Marrakesh)
有好多人問我嗰度係咪好多靚車
摩洛哥Morocco唔係摩納哥Monaco
摩洛哥喺非洲而摩納哥喺西班牙
摩洛哥無靚車, 摩納哥先有
摩納哥係非洲最北嘅國家, 其實只係同西國隔住十幾公里嘅海
基本上Marrakech城市可以話係好大, 隔離就係撒哈拉沙漠, 但Marrakech可以去嘅景點都好集中同大多數都係walking distance, 而最出名嘅應該都係佢嘅市集, 如果無記錯係全球最大
網上搵的圖片
另外仲有啲皇宮花園同清真寺都可以望下

機場離市中心同hostel都好近, 呢個亦係我揀Marrakech嘅其中一個原因, 走佬都易啲

而Medina 就係Marrakech 嘅舊城亦係我嘅主要活動範圍
其實呢個trip都安排得幾急下, 由買機票到飛嘅一刻都不足24小時
先講下少少背景啦……由於小弟有兩星期嘅假期, 有啲(美國妹)flatmate都一而再 再而三問過我一唔一齊去旅行,
facebook偷圖
但基於毒撚有毒撚嘅原則(同毒撚嘅性格), 所以都一一咁推咗
本來都諗住成個假期疊埋心水摺喺房就算, 點知一上網睇啲機票, 就發現平到啊媽都唔認得
仲記得本身係打算去一個叫Faro嘅葡萄牙城市, 因為來回機票加埋都先係250hkd (廉航Ryanair)

但之後做咗少少research就發現嗰度乜叉都無, 俾到盡一兩日咩都行哂
之後又睇咗個西國城市Bilbao,

(係唔係好似沙田城門河科學園呢
但睇睇下又覺得嗰度無乜特別好似好悶, 只係普通歐洲城市一個, 所以都十五十六唔知飛唔飛好
但同時我都唔想成個假期兩個禮拜一條毒撚毒喺房
其實嗰陣都無乜時間因為都仲溫緊書準備考試
就喺溫緊書嘅同時, 小弟無啦啦唔知痴咗邊條筋, 就走咗去睇摩洛哥嘅機票

原來又唔係太貴喎 (當時睇唔過900hkd, 雖然無250hkd咁抵屌
其實𠴱陣都淆淆地 ,因為本身對摩洛哥嘅認識都唔多,所以都周圍問人(其實都問唔到邊個因為都唔識人去過摩洛哥

試過上網上拉登又搵唔到啲香港人寫嘅長盡嘅遊記

但因為我咁大個仔都未去過非洲/阿拉伯國家,又未試過咁即興話飛就飛(星期日晚睇星期二早機)所以最後都決定死就死,去咗先算

由於我都算係個乖仔,所以喺買機票之前都whatsapp問下母親大人先(利申:機票住宿費老母出

因為時差嘅關係所以要等到第二日先有答覆 佢第一個問題就係我同邊個去 而我都好成實咁答我自己去 開放開通明白事理嘅佢當然就喺第一時間就ban咗我

佢話同老爸商量完之後覺得太危險

長話短說,而我就喺考試前一個鐘出盡九牛二虎之力去說服佢然後買機票,之後就13:00仆去考試了
因為班機係朝早07:35,兩個鐘前要到機場,而最早嘅火車巴士又無咁早,所以小弟只好考完試落town買埋啲所需品之後回房執袋食飯直落出機場
其實都無乜要買,都係買咗個腳架仔、一個轉換器、一本旅遊書同一本毒撚數獨,仲唱定啲錢準備過去兌換(因為Moroccan Dirham係closed currency即係當地先用到,所以都要去到嗰邊先兌換到
* 1摩洛哥迪拉姆 = 0.777768295 港幣

時間無多, 一返到房緊係第一時間執袋
因為旅程只係短短四日三夜, 所以都係以輕便為主

盡量都唔帶咁多嘢
同埋小弟有幾次同行李有關嘅不愉快經歷, 所以都係小心啲好
略略講下執咗啲乜
相機, 電池x6, 差電器
屎袋x3, 差電器
t-shirt x3, 底褲x3, 襪 x3, 褸
仲有啲紙筆牙刷SD卡嗰啲
真係少到我都覺得誇張
食埋飯沖埋涼準備出發!!!
我個town有巴士直出機場, 20鎊來回, 窮書生感到肉赤
其實本身都真係好興奮, 一路pack嘢一路ff去到有咩得意嘢睇同影好多相(9fing下
但一路坐車就一路淆, 好地地去下西班牙咪好囉, 係要扮有型去非洲
淆下淆下就晚上23:00去到機場準備過夜了
好在機場無鎖門俾人過夜

一個運動袋搞掂

睇到我班機話你叻

搵啲嘢咬下無咁悶
Between 全程裝扮都係爛牛爛T, 廢事著太靚俾人逗 (扮咩明明就係毒撚無衫著

好耶有人睇啊
fing下條J慶祝下
樓豬我識你
樓豬我識你

好驚啊 唔好爆我啊 仲要喺拉登搵食
Between 點識?仇家?
樓豬個名咁熟嘅
上個星期摩洛哥返黎
樓豬個名咁熟嘅

你可以收皮
上個星期摩洛哥返黎

我無去到沙漠
上個星期摩洛哥返黎

我無去到沙漠

下次啦巴打
你係英國飛過去好平
實在太攰了, 小弟都忍唔住喺機場眠咗眠
到大約四五點機場就開始多返少少人了

去買啲嘢食先

食包包食飽 食___仲飽
既然食飽就要上路了 俾海關叔叔摸下(無圖
摸完就睇水牌搵閘口

無借啊係07:25易射唧
上個星期摩洛哥返黎

我無去到沙漠

下次啦巴打
你係英國飛過去好平

你點知我喺英國 好驚啊
因為無乜點瞓個人都99地
飲返杯熱朱定下驚
留名
因為我係毒jj
所以唔夠膽一個去旅行
上個星期摩洛哥返黎

我無去到沙漠

下次啦巴打
你係英國飛過去好平

你點知我喺英國 好驚啊

因為一睇就知
我都係英國不過倫敦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞