四日三夜非洲遊

801 回覆
154 Like 7 Dislike
皮已正
一年前已經好想去
個到無D普通D既食物? 一黎就蝸牛羊頭
好睇,正評
留名 英國撚

去多啲旅行 唔好淨係撚英國

冇咩錢又冇咁多假

絲打讀緊咩啊

文科jj
btw 蝸牛果到笑左

其實我都係去咗三四日啫
同埋喺英國飛點都平過喺香港飛嘅

都係嘅 上年靜係留左喺英國

印度應該唔算大佬掛
啲大陸阿膠真心好煩

絲打去開邊度 印度我都未夠膽去
我有每日一追樓主加速
黎緊可能會去,想知多d
利申 鍾意一個人旅行

多謝你啊 唔識打字真係好辛苦
between有咩想知可以隨便問
巴打早晨

遲起的樓主得cereal吃
上年去完 冇穿冇爛

沙漠一定要去 沿路風景正到hihi

其實真係幾安全
我都想去
樓豬如果去南非cape town 玩可以搵我

多謝你先 不過英國飛南非有啲貴 希望遲啲有機會啦
想獨遊呢d國家
但係小弟除咗英文、廣東話、煲冬瓜、少許韓文之外就乜都唔識
一去到呢d英文都冇乜人講嘅國家就感到絕望

其實無問題㗎 我主要都係用英文溝通 𠴱度啲人要做生意點都要識英文
皮已正
一年前已經好想去

去啦
個到無D普通D既食物? 一黎就蝸牛羊頭

拉登仔唔食普通嘢
好睇,正評

多謝哂
我推

打緊!!
喺開始打第二日之前我決定先講返一下我去買頸巾𠴱陣發生咗啲咩事

咁我之前都提過喺嗰度買頸巾好抵而我又剛好需要一條 , 咁我上網research 過價錢就見到應該100MAD就可以買到一條cashmere

其實小弟連cashmere係點撚樣都唔知 , 所以都係諗住去睇下望下吸收下經驗 (順便行開一陣唔好俾條煩膠煩

咁就行咗去檔大鋪, 基本上你一行近去佢就會拉尻住你叫你隨便睇

咁我就左望右望 , 佢都開始問我:有無話搵緊啲咩

因爲其實我都係想睇下啲價錢係點所以就尻up話我要絲綢

咁佢係有嘅(真唔真就唔知 ),就攞咗一條俾我 問完價佢就話300MAD 因為我都係諗住睇下就算 橫掂我又唔識 所以摸一摸就諗住走

點知佢又再追問我有咩問題係咪太貴 , 基於我又唔想太串所以就叫佢攞條cashmere我再望下

小弟份人好悶所以睇親都係啲淨色嘅嘢, 又咁啱佢有條淨藍我又幾鍾意 , 之後佢仲搶住幫我戴埋 其實我想睇下㗎咋

咁因爲我都無買嘅打算所以都係除低就走 點知佢就死撚住我又話咩你開個價啦唔買都無所謂 (屌你實係咁講㗎

因為我budget係100我又唔想咁柒開20 所以就話90

咁就仆街喇 開撚咗個頭

之後個過程基本上都係討價還價 最後就120MAD埋單 (因為係第一次買嘢所以都無好怪自己 , 不過都學識咗唔想買就唔好還價 , 同埋價真係唔怕開得低

好重點來了因為我真係咩都唔識所以走之前就問多佢最後一次 嗰條係咪100% cashmere

佢大概就答返:係啊, 我promise 你 如果你之後覺得佢係假嘅你可以返嚟搵我我退返錢俾你

我見佢講到咁認真都唔好意思唔信佢

所以之後就去搵返阿膠
因為小弟半信半疑 所以之後就whatsapp咗我比較有經驗嘅家姐問下

點知佢一睇就話嗰條一定唔係cashmere

但我記得佢話promise我㗎喎 (真係傻閪都唔信

之後我就耿耿於懷咗成晚 又求證唔到
輕推
Day 2 GoGoGo

起身好似已經係九點 (哂撚曬啲時間

先講下個行程

因為買完條頸巾覺得俾人呃錢 , 所以我就決定先去個政府公營市場(Ensemble Artisanal Marrakech)望下啲貨同啲價 之後再出發去東面啲景點(Palais de la Bahia)

當然就係全程毒行唔坐車啦
因為唔想成個鄉里咁乜柒都影 所以早餐嗰啲無圖

其實都係咖啡茶麵包蛋糕嗰啲

一出去都幾好天

俾起剛起床暖好多

周圍都好多喵喵怪
hostel 出面嗰條街

都幾有風味嘅
都係啲街鋪

呢個值得講下

因為Marrakech啲冷嗰啲都好出名 , 而佢地係會自己喺嗰度上埋色嘅

一路行一路見到啲人處理啲冷同埋曬冷都幾得意
有無人睇緊
有無人睇緊

有,請快手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞