LIHKG BMW巴打揮手區

996 回覆
28 Like 4 Dislike
之前揸vw
想換08/09年320i旅行版
請問有咩要注意
新手如果想大約5萬樓下出部118i係咪好不智
中意HB款
b48定n20小獲氣d?
中意HB款

你嗜好整車???
垃圾316
留明

e46 318i
e91 323i
f20 118i
衣家 f10 528i
中意HB款

你嗜好整車???

完全明白
都係乖乖地搵架平平地mazade 3 HB算...
中意HB款

買黎玩下,自己diy學整車唔錯嫁
b48定n20小獲氣d?

太新,兩台都未有大鑊野爆
之前揸vw
請問有咩要注意

e91超靚仔,有靚盤就換啦
喜歡bmw,但買唔起
E46 老馬軑氣燈長著 可以點攪?

我部都長著,check 過呔kepp打氣reset都係,應該有隻sensor 壞左 ,冇搞
之前揸vw
請問有咩要注意

巴打知唔知架車坐五個夠唔夠力
會唔會話好易水滾 定係bmw通病黎
係咪有group入?
之前揸vw
請問有咩要注意

力就。。,,一定差少少,睇你要求

水滾係保養問題。保養得好唔會水滾
留明

e46 318i
e91 323i
f20 118i
衣家 f10 528i

528i感覺如何
留明

e46 318i
e91 323i
f20 118i
衣家 f10 528i

528i感覺如何

少許background:
最初諗住接朋友架520, 528買唔起。
後來老豆搭上搭搵到架528先買到。

520力水朋友話唔夠,油耗佢踩到成兩蚊一km, 但佢本身另渣開大cc, 有架435,所以佢既comment 我都半信半疑。

528 架車有咁上下重黎講力水算幾好。我冇渣過好大cc 啲車所以佢個sport mode 已經覺得好鬼快。

到衣家我日日渣返放工,基本上都塞住行快唔到,95%都係用 ECO mode, 原裝18 m sport 鈴, 入中石化超級,大約9.8 - 12.x km/l. 睇天氣,同果排路面情況。

講handling, 暫時最鍾意F20. 架F20係供新車,冇乜問題。但過左幾年聽朋友feedback 都有唔少parts 耐用性有問題。
之前揸vw
請問有咩要注意

力就唔好expect好夠。08/09 就揀架323或325 ,最好325,差好少錢。但325慳油啲,力水夠唔洗下下大腳。

其實有心留意多啲,e9x 通病黎黎去去果一堆,如水泵水膽漏油。一插電腦check 實有code 出。或者visual check 副水箱 (即頭冚入水果個箱)有冇裂痕,水喉有冇裂痕硬化。大食車頭震果啲,簡單就洗下MAF, check code 睇下O2 senors, 波箱油行左五六萬果啲可諗下換埋(但一定要原廠油,同搵間識整既車房),偈躉膠又可睇下咁。最後08/09我估好多都已經有膠邊老化,如哇佬冚膠邊,油底膠邊。呢啲就係人工貴過parts.

諗到既有呢啲,有咩再問,識就盡量答。

利申:非有錢人,純鍾意研究但其實又唔係識好多。

我部都長著,check 過呔kepp打氣reset都係,應該有隻sensor 壞左 ,冇搞

e46 個軚氣sensor 如果出廠至今冇換過基基本上都實冇晒電,一粒sensor 好似要一千幾百。

個人建議,叫車房Yim 左軚氣sensor 燈,自己去淘套TPMS 裝埋都平過換晒啲sensors, 又好用的。
想換架13年118
如果要車人會唔會唔夠力
留明

e46 318i
e91 323i
f20 118i
衣家 f10 528i

528i感覺如何

少許background:
最初諗住接朋友架520, 528買唔起。
後來老豆搭上搭搵到架528先買到。

520力水朋友話唔夠,油耗佢踩到成兩蚊一km, 但佢本身另渣開大cc, 有架435,所以佢既comment 我都半信半疑。

528 架車有咁上下重黎講力水算幾好。我冇渣過好大cc 啲車所以佢個sport mode 已經覺得好鬼快。

到衣家我日日渣返放工,基本上都塞住行快唔到,95%都係用 ECO mode, 原裝18 m sport 鈴, 入中石化超級,大約9.8 - 12.x km/l. 睇天氣,同果排路面情況。

講handling, 暫時最鍾意F20. 架F20係供新車,冇乜問題。但過左幾年聽朋友feedback 都有唔少parts 耐用性有問題。

計落其實528i都幾慳油
早兩日試完320D 16年尾做緊39萬9

但見佢做左呢個promo好耐下

試完車又覺得幾爽,雖然無高轉

但搬左去新界要日日用車,想搵番架柴油粗渣

有無朋友仔有意見提供?

可能abs sensor就死
早兩日試完320D 16年尾做緊39萬9

但見佢做左呢個promo好耐下

試完車又覺得幾爽,雖然無高轉

但搬左去新界要日日用車,想搵番架柴油粗渣

有無朋友仔有意見提供?

衝啦,遲d好似唔再入柴油車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞