「古惑仔」 漫畫暨金句討論區 (6)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
畢亦樂都走埋
今期金句咁正常嘅,可以當選真最佳三甲。
我覺得嗰期幾好睇喎
方盛滿真係悶到仆街
廢票算啦
仲要用旁白吹噓
1.本書啲黑社會夜生活好表面 點樣搞夜場 賣白粉 哩啲全部一句起兩句止 火武耀武起碼好多夜場描述 又會講下溝女 諗計搶生意 讀者會投入啲 而家本書啲古惑仔全部唔似行古惑

2.劇情老土到爆兼弱智(eg.爭龍頭)不斷挑戰讀者底線

3.啲角色又唔生動 淨係識尻打 描述靠旁白好肉酸(eg. 旁白不斷吹噓方盛滿好勁 然而佢到目前為止乜都冇做過)

4.啲智謀仲衰 降低角色智商就以為掂(eg. 佐敦)正常智商已經可以做智者

5.舊人過於神化 (eg. 立花粉南)新人就虎頭蛇尾 (天川秀加藤二仲有成堆反派)有潛力就用黎死 諗住煽情 點知成個outcome好on9 浪費哂(黃力細飛生滋)

6.牛佬當陳浩南係自己 搞到佢成個先知咁 做乜都唔會錯得去邊

7.本書啲人永遠唔會記得粉南啲仆街嘢 持續失憶(eg. 陳耀話洪興欠咗陳浩南)

8.痴埋鳩達到 搞到好似要撐埋熱狗 加上佢地本身圍爐 本書唔會有宣傳作用

9.facebook班死忠令到牛佬覺得本書冇問題 高質素讀者亦被死忠迫害

10.不斷消費港漫

11.不斷加價 然而價錢不與質素相稱

12.和平而家根本做唔掂三日刊 亦令質素每況愈下 亦睇唔出佢地又雄心整返好本書 響度等執笠

三日刊質素差->讀者棄書->銷量低->加價->棄書 不斷loop

我屌你老母牛佬 浪費哂本書
而家係咁加插啲情節畀方盛滿, 但全部都好表面好流, 對推進劇情又冇幫助,旁白都只係不斷重複條友點斯文,但實際有幾多料又唔知,我覺得根本牛佬自己都未諗點,求其推咗條友出嚟先算咁
如果佢一同人埋牙就比人打柒,我反而會佩服牛佬
用旁白已經係好舊好老土嘅手法,牛佬呢啲老鬼又唔肯轉吓手法,成日賴人上網睇唔買書。難聽啲講,你驚人上網睇,咪自己搞網上版囉!
1.本書啲黑社會夜生活好表面 點樣搞夜場 賣白粉 哩啲全部一句起兩句止 火武耀武起碼好多夜場描述 又會講下溝女 諗計搶生意 讀者會投入啲 而家本書啲古惑仔全部唔似行古惑

我屌你老母牛佬 浪費哂本書

其實火武都係早期同埋火紅年代先有提下,後期十五少走左之後火武都變左打拳仔啦,乜撚野十八區隻揪王
冇咗十五少全部食哂屎
好多港漫冇咗編劇都係食屎
但往往主篇以為自己可以搞得惦,當編劇冇到
滿哥條女咁似以前灰狗條女嘅
重有呀啲大佬輩個撚個都係白衫加件西裝褸

上期應該係桑拿,抱歉

本期重點:滿哥交朋結友,目的是擴闊圈子,同瓣瓣有計傾、做事自然無往不利

楊思樂一口拒絕同滿哥part住搞桑拿,但其他古惑仔利字當頭、懶理咩字頭恩怨,同滿哥合作

滿哥認為尚欠保安問題要解決,雜魚小葉問咩本地社團可以勝任?滿哥答道以洪興制洪興、利用銀彈攻勢攻陷洪興草鞋無牙成為睇場,令楊思樂棋差一著

滿哥又借機喺觀塘開酒樓,梁家仁放消息會開張嗰日生事,滿哥得知後、決定約梁家仁埋枱⋯⋯

呢個滿哥對比當年耀揚差成皮,耀揚籠絡洛文誣陷大宇強姦殺人、媾細細粒、同肥佬黎搞大龍鳳擺莊雅琳上枱⋯

而家個滿哥官仔骨骨,似做正行多過係古惑仔,難得牛佬自詡文戲寫得好又唔跌書
個乜鳩小葉個look咁似大雄既?

悶撚到嘔,跌書非常合理
搵愛回家d編劇一定寫得好過佢
今期金句做乜尻?
論打和興和變左真正無辜和興和
家仁凖備步老豆後塵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞