「古惑仔」 漫畫暨金句討論區 (6)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
牛佬個腦真係裝屎
呢幾條友打完又打
不如改名做 擂台王
一戴一露
神人仔
唔係角色既問題,係牛老根本無腦你寫得出d咩出黎
求其出班新人4天王刷經驗,你100年後都唔能會有進步嫁啦
除左人寫劇本套野根本係晒狗氣
佢個仔冇課金吖嘛
徐細飛衰極都係第二代最似樣嗰個,咁快就死
有邊part唔係神人大戰
又係李成克,綠帽甘...
真係睇到個個扯哂旗想屌鳩死佢
其實丁瑤都應該要收皮啦,搞咁耐都仲未摺到佢
仲要愈畫愈正
屌真係又黎江湖巨人排名戰
牛佬個專欄而家日日鳩吹2003年轉3日刋嗰陣,得意之作就係江湖巨人排名戰,拎班古惑仔出嚟隻揪、去到橋又賣到紙,將間公司起死回生

橫掂而家事無大小都隻抽解決,加上佢成日鳩吹港漫讀者中意睇打鬥、搵班神人出嚟揪可能會升書
其實講到滿哥咁大智慧,不如寫佢爭金尊貴個位開毒蛇分部,唔使下下都要讀者睇洪興打乜乜
丁瑤先正我想再睇天收啊屌,出一出黎就無左
同韓賓戇鳩鳩揪一場,跟住無下文
要煲一個真神人奸角出黎
真係要好似以前地中海殺太子先得

起碼個角色有能力將上一代神人打撚死/重傷(長休果隻)
特別大梵、佐維、立花依類
而唔係咩黃力果D可以煲一個新角色
講開地中海個仔乜鳩小海出過一排,明明又同毒蛇幫有關,又算半個神人,結果而家又失蹤,都唔知牛撚寫佢出黎做乜撚
無失蹤, 咪叫左佐敦挾左佢個仔, 之後瀨左幾千萬貨囉
風雲咩,次次新角出場都搵舊人祭旗
都好過羅心左咁,取代狄威 殺死于八 搶十三妹靚係威係勢
結果求撚奇出個林笑風就收左皮
諗諗下佢出場好似為左害東星咁
問題係本書唔應該係咁樣"造神"
一來而家已經通街"神人", 阿克當初都吹到同大梵地中海並列 (官方排名), 而家咪又係戇鳩仔
二來成個故事成個江湖如果只係鬥好打, 咪變做"隻揪仔"唔係"古惑仔"囉, 呢樣正正係牛撚而家做緊嘅嘢, 咁好睇咩?
劇本戇鳩鳩, 故事support唔到, 條友幾好打個故事都唔會好睇, 而牛撚明顯係唔識點將"好打"同"江湖強人"拉上關係, 更唔好提啲乜春"江湖智慧"有幾弱智, 總之而家牛撚嘅江湖世界觀就係好打=勁, 但表達唔到出嚟
例如阿克, 好好打, 但性格好明顯喺出街前無完整設計好, 講佢因為條女所以返香港發展, 但諗唔到點寫個新勢力出嚟, 淨係好打但除咗好打就乜都唔係, 劇情推進之下夾硬將佢歸邊掟入三聯, 明明俾人帽咗仲幫佢做嘢, 完全講唔通, 但都唯有咁寫就係因為唔識點將"好打"同"江湖強人"拉上關係, 角色性格同劇本都砌唔到個故事去令阿克帶起一個新勢力, 而三聯因為東英俾牛撚鳩寫到收皮後急需"神人"去成為洪興喺香港嘅死對頭, 但又諗唔到故事去捧起新角色, 所以夾硬質咗阿克入三聯, 用現成角色擺入現成勢力, 成個故事背景邏輯太薄弱, 搞到阿克每次幫三聯做嘢都係有種戇鳩鳩嘅感覺, 加上洪興必勝, 阿克由神人變強人變路人
根本似寫唔掂索性摺埋嗰隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞