「古惑仔」 漫畫暨金句討論區 (6)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
其實由暴力王一出現個刻開始, 我覺得劇情已經無咁好睇

老實講, 一直覺得耀武揚威好睇D
耀武高汁好多 集中一個區好多野都寫得好好 暴伯打天威我覺得幾好睇 但之後爭十八區隻揪王真係累哂成本書 開頭打奇龍文虎三山都ok 但真係好多廢話同好拖
係囉,個時直情變失蹤人口咁無晒消息
應該係黑骨棠自己都唔記得左自己有個仔
火武我覺得打志偉, 溝海棠個期都幾好睇
五大天王/十八區隻揪王條橋都唔知拖咗幾多年,係最後嗰part先冇拖
耀武揚威早期是好睇嘅
忽哥、大春袋
大古惑仲有
忽哥係上官小寶、佢個仔大春袋、大古惑係牛佬

趙嚴冬同黃暴龍(肥良同老黃)
肥良係大海呀
仲有馬交榮
連續兩屆投左鳩達
唔係,趙嚴冬對溫日良(涼),果陣肥良同肉狼開片丫嘛
乜水深同上官小寶咁重仇口
我成日以為忽哥先係牛撚
水深好似同其他同行冇乜交情咁, 唔知係咪當年得罪人多
當年瑞新話忽哥派人斬跳槽去左新帝國既員工丫嘛,仲係d漫畫既封面度要忽哥對歉

大古惑成個樣都係牛佬,連圖騰都係牛

佢地d恩恩怨怨可以睇「瑞新傳」,瑞新寫既自傳,不過真實性就自己判斷
全部都係因財失義,當初同牛佬為錢反面,之後同十五少拉隊走,過幾年又同十五少反面,咪又因為錢
http://ace0824.blogspot.com/2007/09/blog-post_25.html

呢條lin話大海先係肥良 又好似係wo
咁或者兩個都係掛,反正大海出場都唔多
十五少一走火武水準真係直線下跌
水深醒目,十五少一走就即刻摺埋耀武揚威

本期重點:滿哥嘅女人叫依依,旁白補充滿哥格鬥技高強,身邊能人不少

滿哥四圍同香港社團中人打交道,不介意蝕底,著重交朋結友,廣結善緣

某日滿哥雜魚手下大石去酒吧,同睇場有嗌霎,繼而雙方動武,打爛不少東西。滿哥趕到現場,向對方賠個不是,承擔損失

滿哥經中間人搭路,諗住同江湖人夾份開間酒吧、誰知有洪興楊思樂份,楊思樂一口拒絕⋯⋯

又係牛佬一貫技倆,用旁白嚟講滿哥點威點威,睇下幾時比陳浩南玩殘
楊思樂變左當年ar二
投咗第一次,第二次見佢班人跟本唔對路就冇投佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞