[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (7)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
帶屋企人行街真係唔同後生仔品味
佢地成日話d衫太後生唔岩買
老實講,得50幾,自己唔做功課靠晒個仔, 但又有機嫌悶
唔知咩心態
希望我50幾唔會變到廢老咁
要㗎
唔係話要勁做功課
但又少少concept
知自己like邊啲唔like邊啲
同埋要入鄉隨俗唔好乜都用香港果套去話人
希望你哋玩得開心啦
上次福岡自駕遊,去咗八日,係由布院租咗3晚airbnb, 入到去就食煲仔飯,佢有牛,雞,鰻魚三種選擇,不過就唔好食鰻魚,因為鰻魚佢本身已熟,所以會過熟唔好食。去個時啱啱打風,打風第一個第二個就痴住過埋。唔係打風嘅話就應該睇住由布岳同星星浸溫泉。

第二日去揸車去動物園,屋企分咗兩組,兩個坐豬籠車喂動物,我就揸車入去。坐豬籠車入去嘅人感想係好大風好凍,而且啲動物好臭。不過可能因為個陣打風加山係高山地區所以先凍同大風。唔熱嘅天氣啲動物已經咁臭,夏天好難想像可以臭到點。佢入面啲嘢食就當維持生命,入面有撚貓同撚狗館,兩個都要畀錢,撚狗有時間限制,貓就無。之後就揸車落去別府睇溫泉,順便去咗間超市買啲,叫オートバックス 大分別府店,啲嘢幾平而且都大,可以行下。最後就落咗去暖暮食拉麵就番歸。

第三日就去咗金麟湖,買埋蛋卷同食咗Milch。其實由布院已經可以hea 行一日,不過因為只係租咗四日車,所以要出番去福岡,途中去埋outlet。入到去都係租airbnb。第四日就揸車去唐户市場,因為如果坐火車去仲要轉多程船,而且來回都無咗半日,所以選擇揸車過去。

之後啲行程就無咩特別,因為都係係市內行下,去啲最常去嘅景點地方。釣魚船屋唔太推薦去,無咩特別又食唔飽。
之後會去北九州八日諗住係kkday訂jr pass係咪只要有個code number都一樣可以訂指定席
另外未去過唔係幾識分 想問下非自駕的話 係熊本博多福岡個啲買咩交通卡最抵玩
由布院我打算中午到
當晚入住溫泉旅館
翌日中午先搭JR離開

會否太HEA?
北九州PASS囉,分3日同5日

我喺綜橫遊ONLINE 買 ,平過KKDAY 同埋唔駛去PICKUP
一樣有CODE NO.訂指定席
去溫泉旅管館就係要hea
食浸訓
係呀,故第一日諗住早啲CHECK IN
第二日先行少少街
第一日可能都會去下個湖
毒遊求評
Thanks 但如果市內交通卡有冇好推介 唔太識分
太多
你google爬下文先啦
係未用suica 卡就坐到地鐵西鐵 JR?
見好多人都係買西瓜卡 但係咪福岡其實tourist city pass 悠遊卡都夠做?
又有地鉄二日券有tourist pass.又有太宰府pass.真係要視行程需要
本身有suica card 😂😂
買左5日jr pass
金麟湖好多韓國大媽,我留15分鐘就走
咁一定好嘈
附近邊度靜d?
阿蘇火山口封咗仲值唔值得去
湯之坪街道一路行到金麟湖都人頭湧湧
朝早行一陣食完晏去熊本好過
我都BOOK左由布院溫泉

想坐由布院之森入去

遲下BOOK埋個PASS就可以早一個BOOK定
有冇巴打Book過Unizo酒店?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞