[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (7)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
烏冬有乜唔好
柳川 唔搭船仲值唔值得去 ?

覺得70分鐘太耐
同埋睇過片,唔覺得搭船有幾好玩
唔係唔好,係連登仔唔鍾意
post燒肉呀蠔呀蟹呀就得㗎喇

Day 6由布搭去阿蘇好似好哂時間
我同你差唔多,不過最後決定Skip阿蘇由布返博多再轉去熊本
我book 晒住嘅地方改唔到了

如阿蘇上唔到山

由布院直接去熊本好似又一定要搭bus
未check過由布院返博多再搭火車去熊本嘅時間添
等我check下
http://www.ensen24.jp/kippu/5/

有無人買過這隻柳川特盛きっぷ
包一餐鰻魚
唔知算唔算抵
其實我對搭船興趣唔太大
悶唔悶, 睇你冇有興趣,
我覺得幾好, 艇扶沿途會解說 用日本 , 英文單字 .
中段會帶你去食雪糕, 尾段重會唱歌 . 時間好快過.
風景...日式住宅建築 , 我去果時 柳樹開得最靚.
我覺得去九州必去. 又唔貴. 起碼有特色

柳川同別府 呢到班人都話悶.
但我覺得別府又係九州必去. 好有特色
重有由布院都好正.
反而太宰府 就一般. 可能預期覺得 東大寺, 清水寺果類.
由布熊本jr仲未開
由布返博多2個鐘,博多去熊本40分鐘
別府我去過了,不過會再去

我留福岡日半
頭一日落機出到去都2點,會市內遊
第二日就去柳川,放棄太宰府
諗緊買唔買柳川特盛きっぷ
係咪如order貴啲嘅食物就補差額?

同埋如果我咁玩法,係咪仍然應該買2日福岡地鐵券(720yen)?thanks
本來係一心去阿蘇嘅

依家如阿蘇火山口唔開,侷住我要由由布院去熊本

返福岡走回頭路,不過有jr pass 就包埋車費

如由布院去熊本搭bus就另外又要買飛

真係要睇實阿蘇有無得上火山口了

好在無book 阿蘇住嘅地方,當晚宿熊本
我都plan左阿蘇好多節目
不過最後見到冬天阿蘇山好荒蕪最後skip左
由布熊本巴士都唔平,好似都成3千yen
有Jr pass就搭jr啦,都係轉一次車,又有得搭子彈火車
係呀,上九州網睇緊由布院の森同特急由布嘅位
特急由布還好,但由布院の森回程好full下(由布院去久留米果段)
諗緊俾唔俾1000yen book定...
但又唔想浪費$
阿蘇無得去火山口好無癮
交通已經麻煩

不過由布院の森回程12點先有車
當天早上check out咗由布院嘅旅館 又唔知有乜好做
柳川特盛きっぷ有9間食店可選嘅
由布之森full到仆街,我提早三日上網睇已經full左
Check out完去食個牛肉飯行下條街時間好快過
假日去太宰府係咪多人到仆街 二月尾去睇梅花
你講到我唔敢唔book定先添

咁我其實由布院第一日到步時大約2點左右
諗住果日都可行下附近

其實如果唔執著搭觀光列車由布院の森,特急由布就應該實有位
佢有2卡自由席,我7:30食早餐,佢9:07開車,應趕得切
太宰府我未必去了
寧去柳川
想搭就要book
因為好多人都唔慳嗰1000yen
我就係來回都Book唔到搞到來回嘅schedule都要延後一班車
你係去到換證先book之後幾日book唔到?
我早4日睇朝早9點幾去由布嗰班已經得返單丁位,之後去到jr 櫃位book12點嗰班
諗住Book埋回程12點嗰班又full要book 2點
明白
我係book由布院去久留米果程,因我之後轉新幹線去熊本
你如果上網買左pas可以上去預訂個網睇下依家仲有咩位剩
日日Mon住如果開始full就真係要book
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞