[唔好俾佢停] 福岡有咩好玩? (7)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
上次食左yodobashi樓上嗰間
繁時唔Book位無得食
博多駅利久牛舌是否推介?
由博多去門司港
由別府去博多
以上兩程係咪搭Sonic ?
sonic係咪得指定席?
洗唔洗網上book定? or第一日去到counter book?
唔洗,唔預訂都得,有自由席
thx巴打
驚就去到日本去counter book,絕對唔洗網上book定

同埋搭時睇情況
如果你book嘅指定席太多人
自由席反為少人嘅話
就當然即去自由席車卡啦

我上次就係咁
自由席好吉
thx
福岡市邊間壽司好? 求推介
近松
鮨さかい
鮨行天
想問下 如果由別府到由布院 搭 龜之井巴士
平日朝早 唔預約得唔得架呢? 上車直接用ic卡比錢?
除左搵酒店幫手book仲有咩方法
有冇D平民價既介紹?
平民就loop tabelog啦
終於plan 9 掂南玩到北
Book埋車及房...

Day 1
福岡
落機
景點:天神地下街
住:八百冶博多飯店

拿車
>門司港
景點:小倉城,九州鐵路博物館,門司港,關門海峽
住:普樂美雅飯店 - 門司港

>別府
景點:九州夢大橋,九州自然動物園
住:別府龜之井温泉酒店

別府
景點:別府幾個地獄,大分水族館

住:別府龜之井温泉酒店

>長崎
景點: 原爆館,落下點,平和公園,稻佐山夜景
住;長崎尼斯卡酒店

>佐世保
景點:九州 BIO PARK
住:佐世保中央酒店 (Central Hotel Sasebo)

佐世保
景點:佐世保九十九島水族舘
>福岡
住:冷泉閣酒店 - 川端

福岡
景點:太宰府或柳川, 鳥晒outlet

住: 冷泉閣酒店 - 川端

>熊本
景點:熊本火山,熊本城

住:米爾帕克酒店 - 熊本

熊本
Greenland,上下通
(還車)
》新幹線去鹿兒島

住:MYSTAYS鹿兒島天文館酒店

鹿兒島
櫻島火山,水族館

住:MYSTAYS鹿兒島天文館酒店

返番香港

請問大家有無大錯亂?
有無需要改改佢?
https://tw.bring-you.info/northern-kyushu-tips

路線1 福岡博多、太宰府
JR博多車站 →太宰府天滿宮 →【午餐】暖暮拉麵 → 博多運河城 →中洲屋台、中洲屋台ラーメン一竜

路線2 小倉、門司港、下關
搭乘由布院之森到小倉 → 轉車前往門司港 → 搭船至下關 →【午餐】唐戶市場 → 日清講和館、赤間神宮 → 【門司港美食】伽喱本舖燒咖哩 → 小倉城 → 回博多

路線3 豪斯登堡
【早餐】たんやHAKATA → 天神地下街 →【午餐】Ivorish 法式吐司專賣店 → 豪斯登堡夜間入場

路線4 豪斯登堡、佐世保
豪斯登堡攻略 → 佐世保戶尾市場 → させぼ五番街、四町商店街 →【晚餐】蜂の家檸檬牛排 → 岩石屋

路線5 九十九島、長崎
九十九島牡蠣祭 →展海峰 →【午餐】あごらーめん(飛魚拉麵) →【佐世保漢堡】HIKARI、LOG KIT → 前往長崎 →【晚餐】思案橋ラーメン

路線6 長崎市區
【早餐】鶴茶庵 → 大浦天主堂、商店街、哥拉巴公園 → 【午餐】中華街長崎焼小籠包、出島Dejima → 追悼平和祈念館 → 原爆資料館 →原爆公園、平和公園 → 稻佐山夜景 → 【晚餐】吉宗茶碗蒸

路線7 由布院
九重夢大吊橋 →【午餐】由布まぶし心豊後牛蓋飯 → 漫步由布院 (金鱗湖、Yufuin Floral Village) 、採購由布院伴手禮 →【晚餐】古式手打ちそば泉

打算參考呢個行程去自由行, 但係日日都係住唔同地方既酒店好似好煩...要攞埋D行李周圍走,你地對住宿有冇好D既建議呀???想住平D有咩推介??
第一日
博多機場,祗園,福岡城,中洲,博多站

第二日
博多站,相島,天神,博多站

第三日
博多站,基山,秋月城跡,中洲,博多站

第四日
博多站,能古島公園,天神,博多站

買咩pass 抵
第一二日地鐵pass? 第四日西鐵巴士pass?
你想路線6之後路線7?
長崎JR坐去由布,你知道幾長時間嗎?
福岡D女女好靚,連食店服務生也比大阪美。
第一間要熟客介紹
第二間唔經酒店就要搵專門代訂餐廳網
第三間好似要好耐之前book定

其實個人覺得喺福岡市內要食到好壽司仲難過喺東京
一向都係大城市多高質餐廳㗎啦
葫蘆壽司嗰啲睇相就不了話之佢tabelog有3.5分
唔關事,家陣福岡好鄉下咩?不過唔知點解福岡市內好多壽司睇落似塊魚鋪喺嚿飯上面多過真係握壽司
再唔係試下菊鮨lunch或者鮨唐島
台仔D廣告遊記玩死人
長崎去博多要兩個鐘車,博多坐由布號去豐後中村又要兩個鐘,坐唔到由布號要嘅時間仲耐
去到豐後中村仲要等來回程巴士呢.
仲話嚮由布院食午餐喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞