十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
上個Post差不多一個月前,講到訂民宿床位,最後嗰晚得我一個客,老闆有事又要返屋企訓,成間屋得返自己一個,落雪又落雨,又有人講鬼故,嚇到成晚都訓得唔好

今次帶埋兩老去,除咗落機當晚住宿同合掌屋,其餘住宿都係入住前幾日上網訂,所以會出現上面福井咁,搵唔到價錢相宜既三人房,就會分開訂一間雙人房俾兩老,我再訂另外訂床位。但整體住宿都非常滿意

https://lihkg.com/thread/985290/page/1

因為每個地方停留時間比較長,無買周遊/巴士套票,交通費佔總支出約一成三,五千左右。住宿、交通等後面再講,行程如下:

第一天:抵達名古屋
第二天:名古屋城、大須、榮
第三天:犬山城

第四天:抵達福井市
第五天:丸岡城、東尋坊、蘆原溫泉
第六天:恐龍博物館、勝山市(越前大佛、平泉寺、勝山城)
第七天:福井城址、養浩館庭園,離開福井市、抵達金澤市

第八天:金澤城、茶屋街、尾山神社、近江町市場
第九天:富山市(富岩運河環水公園、富山城、富山県美術館、富山玻璃美術館)
第十天:21世紀美術館、兼六園,離開金澤市、抵達高山

第十一天:新穗高纜車、平湯溫泉
第十二天:宮川朝市,離開高山、抵達白川鄉

第十三天:白川鄉,離開白川鄉、抵達岐阜市
第十四天:養老公園
第十五天:岐阜城,離開岐阜市、回名古屋

第十六天:名古屋市科學館、東山動植物園
第十七天:名古屋港、金山,離開日本返港

去之前都問過唔少人意見,話高山、岐阜市唔洗過夜,名古屋無野好玩云云。但我覺得歸根究底太多人受交通PASS限制,為咗用盡張PASS而走馬看花。旅程中遇到班香港遊客嚟玩九日,都唔算短日子,但為咗用盡張PASS, 白川鄉、金澤,都只可以停留兩個鐘,作探路式旅行,白川鄉可能街尾都唔夠時間行過去

一開始名古屋留三晚,最後再補兩晚,好多朋友第一時間會覺得好悶,但其實頭尾兩日花咗係交通上面,其實得返中間一至兩日玩,日本觀光項目相當豐富,放鬆心情去周圍行下,總會搵到屬於自己既角落

另外因為立山黑部未開,由金澤抽咗一日去富山,無過夜。

旅行都會帶兩部即影即有相機,上次緬甸帶咗Fuji FP - 1同Fuji Wide 300

https://lihkg.com/thread/945981/page/1

Fuji Wide 300作為旅行相機有個大問題係強制閃光燈,今次買咗部Lomo Instant Wide,總算有一部相當滿意既旅行機

可以換上廣角鏡之餘,有個非常有心思既快門搖控鏡頭蓋
不過測光方面…

今日好多時間慢慢打
第一天:

嚟到名古屋或者日本中部,成日聽到「昇龍道」。「昇龍道」其實代表日本中部北陸地帶,因為其地形好似一條龍,就取其名為「昇龍道」。

今次行程都走過幾個「昇龍道」城市。

一落到名古屋機場就見到兩個中東人俾警察查牌

好快搵到地鐵出返市區,第一晚係名古屋站附近住,先去著名購物中心BicCamera買兩張 30日 1.5 GB上網卡,大約百五蚊一張。第一晚同兩老分開住,我個間叫First Cabin TKP @ Nagoya Station,設施相當好既一間膠囊酒店,係我係日本住過頭三位舒適。

大堂有早餐餐廳,早餐時間以外任何住客都可以入去坐,外面亦有自修室式單人位可以食麵睇書,有個漫畫角落。大堂以外樓層分男女使用。

地下一樓有浴室外,仲有個大浴場,比你同一班男人玩水 而我亦好鐘意佢將浴室同洗手間擺得好近,只係一牆之隔,有啲膠囊會分兩層樓擺

每間膠囊房都有獨立暖氣、電視、鎖櫃,每日都換新毛巾、鞋、浴袍比你 下面啲圖係佢網站搵,始終有啲地方唔方便影相

一晚大約二百蚊,唔包早餐,價錢中等
但講返位置,離車站十分鐘內腳程,但名古屋站附近食店同景點唔多,建議住過一個站去榮、大須會更好
欠欠
第一天 乙:

住呢種酒店最好當然係可以同其他住客多啲交流
傾咗陣計,將背囊廿幾盒相紙放入櫃,就出去搵埋兩老食飯。又巴士又飛機又地鐵大家都攰,見到有間松屋二話不說就入咗去,由馬鞍山到名古屋第一餐,已經覺得世界唔同哂

食碗細飯其實唔夠飽,上網搵名古屋美食,個個都介紹雞翼,睇返資料有兩個集團比較出名,其中一個就係今晚會試既世界の山ちゃん。相信係老闆既男人甚至將自己個樣畫落隻雞上面,相當日本人既做法,大家食可以參考下

佢標準係五隻為一人份量,無限叫幾多隻,分別叫左兩款唔同味既雞翼,一客茶漬飯,兩杯酒。香口野又新鮮就一定多汁好食,但係唔係出色到做一個市既特產美食就…

調味落手好重,辣度一般,但非常咸,飲哂兩杯酒都覺得好咸,連茶漬飯都好咸 我覺得鄉音米線隻雞翼比佢會好少少

第二天 甲:

起身出去食咗個早餐就起行,名古屋早餐出名多士配咖啡,第一次試個間叫Cafe de Crie,連鎖咖啡廳,就唔係到詳細介紹

第一站係名古屋城,腳程大概半小時,打算名古屋城>大須>榮,圍繞一圈再返去

沿途見到好多消防車

可惜既係名古屋城維修緊短期內都唔入得

城區唔大,兩三個鐘都行哂,仲有幾個細建築物可以參觀,有部份要除鞋入,如果冬天去記得記得著佢對拖鞋,真係會凍到腳痛

每日指定時間都會有武士、忍者出沒,但因為有兩個門口,唔知係邊個行出嚟,係呢段時間內會行遍整個名古屋城區,由另一個門口離開,有心總會見到佢

驚棵樹凍包住佢

日本好多地方有既記念幣機,旁邊就有部刻字機,相信去過日本旅行既巴打都見過,而呢部機就多一款日本古金幣形狀

好快就行完成個園區,出口旁邊有幾間餐廳,食咗個普普通通沾麵就起行行去大須

經過護國神社

又經過公園

欠巴
第二天 乙:

大須大致上分兩部份,一部份係大須觀音,每年都好多祭祀活動,18號、28號會搞古董市場,2月亦有寶船遊行。附近有啲餐廳就係18、28唔開門

另一部份就係井字形商店街,服飾、動漫、電器、飲食等等應有盡有,亦有間大鋪賣二手相機同相關配件,我都買左個自動快門

貨品五花百門,就算賣服裝都有各式各樣選擇,唔似廟街咁幾間鋪賣緊同一件I LOVE HK Tee。如果想搵靚仔二手皮褸、西部牛仔鞋、英式配搭,可以要花幾日時間慢慢行,建議可以係到住返兩晚。尤其日本店鋪好鐘意一星期休三日,每日開兩個鐘,行一次會錯過好多店鋪,所以行程尾聲都係返大須住

賣二手衫門口見到呢樽奇怪野

行左咁耐都開始餓,打算過榮食晚餐。榮又係分兩部份,一邊係夜晚幾個主要建築都會亮起色彩繽紛既燈,包括名古屋電視塔同綜合公園 OASIS21,所以揀左晚夜去,可惜到發現名古屋電視塔無開燈

另一部份係榮地下街Central Park,見唔到盡頭既商鋪,但好多鋪頭都好早收

老實講燈光比較俗,外面亦好凍,醫飽左個肚行返酒店

榮街道邊幾個人偶

好似酒吧

自己住有樣好,可以買本六十路甜書返去慢慢睇

天氣麻麻 但啲相都好靚
已經期待你下次去旅行啲即影即有
強勢追欠欠POST
聽日繼續
四月頭打算去自駕睇櫻花
支持樓主繼續分享
相機同相紙分別幾錢
咁樣玩好燒銀紙
我都想去立山黑部 次次都撞唔啱開山
早排都一個人去咗6日中部
落住雪既白川鄉同高山真係 嗚啊
留名
五k幾交通係三個人?
留名
下個月去名古屋七日
lm 4月睇con去名古屋7日
呵欠欠
留明
我都諗緊四月去睇櫻花,你去邊頭
Lomo Wide做緊情人節優惠,1480 不過無女唔俾買

相紙九十九蚊 二十張
係,三個人總交通費~$5158,可以抽一小段行程對比PASS

昇龍道高速巴士 3 日 券($479)為例:

・【3 日 - 高山、白川鄉、金澤路線】使用範圍:
 名古屋
 高山
 白川鄉
 金澤
 富山

如果唔趕行程,三日其實只可以揀兩個地方夾住白川鄉玩,以我為例應該係高山>白川鄉>名古屋呢條線,2470 yen + 3250 yen,約港幣$415。

當然你可以選擇白川鄉唔過夜,名古屋一早入白川鄉玩幾個鐘,返高山訓兩晚,第三日一早返金澤,就賺多一程車,高山>金潭,大約百幾蚊。
如果旅程日子短,我會選擇放棄去多個地區,而花多少少時間係同一個地方,錢其次,但浪棄左時間就好可惜

立山你有明確目標,名古屋有前後應該夠去榮、大須,一日淨係留俾高山市內宮川朝市、陣屋、老街都有充足時間。反而金澤要取捨一下,因為金澤好多景點又集中。唔知你興趣,最主流會去兼六園、金澤城、東茶屋街、21世紀美術館、近江町市場。除左近江町市場我覺得流流地,其他都幾有觀光價值,但另外幾個地方既觀光時間都非常長,因為地方確實幾大。

兼六園就日本三大庭園之一,不過以「雪」而聞名,你去得立山可能兼六園都無乜雪,雖然都係好靚,但可以作為篩選考慮原因。

另外係21世紀美術館,參觀起碼花兩小時,但如果對呢方面無興趣,可以考慮一早去東茶屋街,接住金澤城,旁邊係兼六園入口,最後係21世紀美術館出口離開兼六園,係美術館影張相就走

btw 金澤車站有非常抵食既海鮮可以一戰,後面會講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞