十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
聽朋友講差過名古屋個間
Follow咗
第三天 乙:

開始多相

買套票遊犬山一般如下,犬山遊園站落車,沿河邊行15分鐘左右到犬山城,城下有兩個色彩斑斕既神社可以先參觀。犬山城對出有條老街,行到盡頭可以轉返出去經犬山站離開

犬山遊園站附近有條橋可以影到火車往來,過去就係新鵜沼。要去桃太郎神社唔洗過橋,沿山路行過去就可以。

老街好多商鋪,其中幾間可以租和服著

犬山城外觀就好似二撇雞咁

比起犬山城,下面既三光稻荷神社對我嚟講就吸引好多
而佢亦係其中一間著名結緣神社,不過對連登仔幫助應該不大

老街有個位集中幾間食店,可以食下飛驒牛小丸子、串燒、雞翼、拉麵等等,味道就真係一般

大概三至四個鐘都玩完,老街仲有博物館展示犬山節山車、機械人偶等,不過1600就關門,趕唔切去睇。有興趣可以揀犬山祭去參觀

因為早午餐都係食小食,晚餐決定返名古屋試試蟹放題,每位3880Yen,另外有豬牛雞菜等等可以叫。肉對得住個價錢,雞既質素係幾款肉中最高,蟹就一般般,記得唔好貪快,煮耐少少離殼先好食

整體覺得食得幾趕,雖然日本周圍放題都係食90分鐘,但佢開爐甩甩漏漏搞左15分鐘 全店得我地一台客都計到好足由入門口開始計90分鐘就停單 唔洗補返15分鐘比我地,但早15分鐘提一提話Last Order都好
同師兄一樣 都係自駕 我就諗住福井住一日 經過金澤睇景點 之後 富山一日 高山兩日(都係用一日去白川鄉) 下呂一日 之後直落中部機場 唔知咁樣順唔順 最後個日可以夜晚五點先還車
第四天 甲:

今日正式出發去福井,因為大部份行程住宿交通都未有計劃,大前晚係兩老酒店大堂坐低大家傾左陣,決定福井分開住。三人通常要住四人房,加床都係金澤搵到間大酒店先有,福井住宿方面比較貴,選擇亦唔多。

後面再講

隨便食左個熱狗,執好行李,就出發去名古屋站買巴士飛去福井,全架車連司機唔夠十個人,點訓都得,真係坐得幾舒服

中途停一個站休息15分鐘,叫賤岳

好快就到福井市,以恐龍聞名既地方,福井縣勝山市有大量恐龍化石,政府就順勢將福井縣轉型為「恐龍縣」,過兩日再講恐龍。福井縣本身好大好大,今次去既地方集中係東北方向

落車望到下面呢座野以為係大型商場,原來係一堆補習社

巴士站旁就係火車站,非常方便。月台開放式,架車好似會飛出嚟咁

美中不足係連日係福井市內都落雨

兩老住個間酒店好普通無咩介紹,不過勝在夠就腳,落巴士馬路都唔洗過…就係面前,即係火車站都係旁邊

旁邊有條小小小型商店街,有24小時餐廳唔怕肚餓

然後就到我住個間,即係自己一個住大間既晚上
不過原來1600先開始Check-In,1500去到摸門釘

唯有食左午餐先,因為落大雨唔方便周圍走。日本人好有型,做早市午市晚午每段兩個鐘,其他時間就休息,搵野食都唔易,反而有間居酒屋由朝開到晚

味道就真係好好,尤其個紅薑,但佐酒小食做午餐唔係幾掂,食左幾串野口乾又咸…好快就埋單走人

車站旁邊有個超市,裡面有著名既蟹飯便當,後面會講,今次講燒鯖魚壽司。因為居酒屋食唔飽,打算係超市買啲野食,加上我住個到有廚房,都想煮下野食。入左間鋪,佢知道我係香港遊客,同我講左幾句廣東話

旅行習慣,如果你同我講 nei5 hou2 唔係 nin3 hao3,你賣姨媽巾我都會幫襯你買包

條魚放係敏感位想點
size差唔多比條魚見識下
第四天 乙:

民宿名叫SAMMIE'S,左手邊戴綠帽就係老闆娘SAMMIE ,中間得個影既係佢個女,右邊就係職員姐姐

呢隻即影即有叫撕拉片,影完撕開張相紙,會得到兩張滿佈藥水既相紙,一邊彩色一邊負片。成日見人fing張即影即有,其實就係由呢種相紙演變出嚟,新既即影即有就唔需要再fing。呢種相紙色彩表現非常好,層次高亦分明,係好多人既心頭好,可惜富士已經停產

彩色個張送左比佢地,負片就帶返香港。因為女女郁來郁去搞到得返個影,睇到相係到笑

比小妹妹自己攞住個搖控影張相

因為天氣凍,影完會放落炬燵下面暖暖佢,炬燵即係好似茶几既日式暖爐,小妹妹自拍完又好醒目放張相落炬燵好好笑

小妹妹俾人制止玩垃圾桶

最後一位係職員姐姐,平時都會係到過夜睇住間屋,不過第一晚有事要返屋企,所以得返我一個

間屋分兩層,上層有一半裝修緊,另一半有間雙人房同職員房

下層有男/女四人床位,一個洗手間同一個浴室,兩個洗手盆,有廚房可以煮下飯
洗手間得一個,如果住滿客應該有啲麻煩,今次就無煮飯,因為附近餐廳都開得幾夜

上年去河口湖就煮左幾晚飯,因為一入夜就收哂鋪,附近又有間大超市,七點鐘開始大減價,好多靚牛肉

同佢地傾左陣計就出去搵埋屋企人係附近一間24小時餐廳食左餐便飯,講開又講,日本真係隨便叫個白飯烏冬都係咁好食

食飽返去老闆佢地已經走哂,帶兩老入去影左陣相佢地都走埋,得返我一個…

呢間民宿俾我既感覺就好似返左自己屋企,不過有間靚啲既屋,同友善啲既家人

小妹妹好可愛
欠巴呢次旅行有無帶數碼相機去?
家父帶左部DC仔 Sony HX99
仲以為桃太郎係岡山先有
桃太郎故事本身好似發生岡山
欠巴今日有無文呢?
yes,所以估唔到犬山都有
第五天 甲:

今日本來係去恐龍博物館,但考慮今日天氣唔錯,食食下早餐就決定安排轉全戶外觀光,丸岡城、東尋坊

早餐係車站旁一間法國名麵包店享用,日本人無論做Blended Coffe定Blended Whisky都真係好高質,飲得好舒服

36號巴士直到,巴士兜好耐,自駕會快好多。丸岡城前有得買套票,包括丸岡城門票、歷史民俗資料館門票、一筆啓上 日本一短い手紙の館門票。

如果對日本歷史或者建築唔大興趣,可能去多幾個城就開始悶。留意到第一張相上面有個《日本100名城》印,係日本為左推廣旅遊,選出100座城比遊客參觀,另外推出一本書可以比你儲名城印,我就無買到,網上搵左張相

追日本100座城都算輕鬆,聽講佢地仲出左歐洲100古堡

資料館細細間唔太特別,係有個以城主作藍本既公仔,整到咁城主泉下有知應該會好傷心

留意套票送左張布織書籤,係咁多日行程最靚既套票,因為其中一站係一筆啓上 日本一短い手紙の館,亦係三站最有趣既地方。大概資料唔肯定有冇記錯,應該係一個有錢人捐左間屋做「一短い手紙」展覽館,亦有舉辦比賽。而所謂「一短い手紙」,應該係短詩、短信,唔知係唔係邪留丸成日作嗰啲

丸岡城周圍都有展示唔少作品,通常以一首詩配上一幅圖畫作為一個完整作品

一短い手紙の館樓高三層,最頂有個細細既觀景台可以望到丸岡城,樓梯每個轉角都有個位可以坐低睇下詩睇下書,另外有部升降機係中間。

好快插爆香港

固定展以多媒體方式作互動,亦有位置比大家寫下信,提供既紙都好靚

可以即場寫幾句經大電視播放。

雖然唔識睇日文,但仍然感受到每份作品背後既幽默、動人。就好似聽八十年代日文歌,每隻字都唔明,但仍然令人動容

城主個公仔
日本好多地方都爭論自己係桃太郎故事既發源地
得一個中國插咗旗,真係完全冇中國人會去
幅圖竟然有曱甴,好似真既一樣
本身少人去福井,就算有都都可能留一晚去恐龍博物館就走,去丸岡城之餘再去呢個展覽館真係少之有少

不過會自由行既中國遊客已經比大媽高質素,會專誠安排去比較小眾既旅遊景觀更加係當中清泉。

今次旅程中就遇到一個廣州男仔,講流利英文廣東話,初時唔知仲以為佢係新加坡人。因為一篇每個中國小學生都會讀既魯迅文章《藤野先生》,專誠去福井搵魯迅恩師藤野嚴九郎既故居
我之後都打算去恐龍博物館,打算一早由金澤酒店check out就去福井,去完博物館就行下福井城食埋晚飯就直去大阪酒店check in,應該夠時間玩?

我見恐龍博物館個官網寫住9:48由福井開出既越前鐵道係恐龍列車:
https://www.dinosaur.pref.fukui.jp/guide/access.html
但再㩒入越前鐵道個官網度又寫住恐龍列車係2018年4月-8月運行:
http://www.echizen-tetudo.co.jp/special/dinosaur_express/
咁係咪即係而家已經冇咗恐龍列車?

另外仲想問吓福井站係咪有locker放大行李?唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞