十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
富山白亭係咪真係咁正 想食
下次去立山黑部應該會去埋高岡睇多啦a夢

睇封面同內容都唔似甜書
個人覺得蟹要試試
開始進入被勞役至混沌狀態前推
剛剛先訓醒,唔洗推咁快
買書會入紙袋
買好多次都係入膠袋
蟹棒丼正
幫你推多啲人睇
好嘢梗係要開心分享
佢入完紙袋再入膠袋
無記錯福井個無味蟹肉便當都要1300
奇怪
不過平成之後冇乜機會再試了
幾多晚上喺度睇書消磨時間
食過富山Dormy inn早餐個自製蟹肉飯都係冇乜味
第十天 甲:

今日由金澤過高山,早上有少少時間跑埋兼六園同21世紀美術館,兩老就係酒店食幾個鐘早餐

之前提及過,日本有三大名園,兼六園、後楽園、偕楽園,各以雪、月、花為主題,可惜參觀兼六園時雪已經融左大半。

所謂兼六,來自《洛陽名園記》,一巻。宋李格非撰。是書,記洛中園圃,自富弼以下,凡十九所。

洛人云園圃之勝不能相兼者,六務。宏大者,少幽邃;人力勝者,少蒼古;多水泉者,艱眺望。兼此六者,惟湖園而巳。

齊集六種特色既園圃萬中無一,到底金澤兼六園合格與否,留待各位巴打親自問李格非

用繩吊起樹枝製作造形,又可以加強載雪力

以地勢壓力造成自然噴水池

時雨亭平時可以租用作宴會,今日無人租,本來打算行入門口望望就走,有兩個日本人好凝重渣住部專業相機一齊入門口,簡單介紹左少少比我知,決定跟埋佢地入去。

收費如下,兩位日本人720,我310
甜點分別以外,就係茶既分別,大家可以睇篇文了解下「抹茶」。

http://lovefree365.pixnet.net/blog/post/403619960-%E4%BD%A0%E5%90%83%E7%9A%84%E6%98%AF%E7%9C%9F%E6%AD%A3%E7%9A%84%E6%8A%B9%E8%8C%B6%E5%97%8E%3F%E3%8A%95%E7%B6%A0%E8%8C%B6%E7%B2%89%E8%88%87%E6%8A%B9%E8%8C%B6%E7%B2%89%E6%9C%89

職員姐姐著哂和服好認真奉上甜點、茶後,就會離開和室,大家就可以周圍影相,但唔可以影到班姐姐

打開木門外既景色,有雪應該更加迷人

雪、月、花

兼六園出入口四通八達,金澤城方向入,21世紀出。

上面( #167 #170)輕輕提及過,最外圈免費參觀,泳池唔落雨應該都可以係上方參觀,間中有一兩個免費展覽。

雖然唔係好關事,但佢呢部應該係油壓式升降機係全館最吸引我既野

精緻藝術雖然一番學習同研究先識得欣賞,但對於我呢種一般人,太過曲高和寡既藝術只能夠間中涉獵,都係主流野啱我 尤其長期展個大黑洞

今日無買一日劵,來回共400 Yen睇完趕返車站食個鴨肉麵就上巴士出發去高山

途經白川鄉再到高山,落車小便既你可以打尖上返車,有另一班人由白川鄉上車再去高山

白川鄉好快會講,下站高山,金澤,完!
唔好咁快完得唔得
唔明 點樣打尖
畀去完廁所嘅上番車先?
係,唔洗理人地條隊
點解泳池會冇人
你咩時間去?
落大雨既時間去
食個午餐返嚟打,應該今日完埋高山,計劃緊最後一個旅行
三月中值唔值得入白鄉村 因為會去高山 但唔會住 入邊仲會唔會有白
食個午餐返嚟打,應該今日完埋高山,計劃緊最後一個旅行
三月中值唔值得入白鄉村 因為會去高山 但唔會住 入邊仲會唔會有雪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞