十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
繼續睇

唔知點解睇上面個遊樂場摩天輪
腦海中望到個荒廢景象
如果要影一個好靜,無咩人,又好老舊既遊樂場,養老真係一個好好既選擇

另外歷史遊久既淺草花屋敷都值得影下
鞭、蛋蛋個類野真係唔敢唔想食
白子比想像中易入口,味道亦唔難接受

放左入口先,乖,慢慢吞落去
應該全部預約飛都係一個月前先開始架wo
佢26號公佈3月1開賣 你都快D去睇
第十六天 甲:

兩老見到個大隻妹呆左係電視前面企左幾分鐘。

前一晚見到好多人堆滿係某神社前一個檔口,原來賣緊肉串,100Yen。
入鄉除俗,見咁多人買,有個阿婆仲買左十幾串走,我都叫左串。

配生菜嚟食,淋上類似東波肉汁,唔係好食得出咩肉,口感似普通茶記煲湯豬肉,好咸好咸…咸到痴線,真係唔啱香港人口味。

起身食完牛扒早餐行左陣大須商店街,有香港快餐食,都唔貴,長住可能會試。

Vintage衫,幾抵玩,質素同款式都唔錯。

另外有好多人嚟日本買二手菲林相機同相關配件,行過幾間鋪,但大型又集中既要數大須兩間「Top Camera」、「Komehyo」。

之前係網上睇過「Top Camera」介紹滿心期待,但唔知轉型定點,裡面得返一層,幾個專櫃賣二手菲林相機同配件,以為自己行錯,問過職員都係指返同一層,而樓上只係砌機、音響。

另一間「Komehyo」下層賣相機,上層賣樂器,同樣選擇都唔算多,但環境光鮮,亦搵到我想要既自動快門針。

仲有一間「Kitamura」今次就無去。整體價格都比香港平,如果仲玩緊菲林機應該會好興奮,可惜最想買既RF都搵唔到,最後返香港上ebay買

隔住個mon都覺得肉串啲醬好咸
剛訂大阪機票,打完名古屋要問返大家行程
欠巴要影多啲靚相
ONE INSTANT 仲未收到
你仲有老母闊同富賤闊300
第十六天 乙:

離開大須行左去科學園,如果有時間我應該會入去參觀,但今日安排左另一個活動。

沿路行過旁邊伏見,打算落車站買一日劵。

原來伏見站旁有條「老人地下街」,有幾間專為長者服務既店鋪,幾有六七十年代日本風味。

為65歲以上人士剪髮。

腦退化中心,有伯伯婆婆係裡面捉棋。

補鞋鋪。

下一站熱田神宮,無太仔細太,影左幾張相就走。

有呢養老區幾好
比啲老人家有啲攪
郁吓用吓腦咁
又養老線又養老區
懷疑欠欠真係想擺低兩老喺日本
唔係咁大工程走去個無咩遊客既養老鎮 岐阜市都唔見遊客住
第十六天 丙:

水族館就去得多,動物園真係第一次。未聽過「東山動植物園」,都認得上面隻型仔猩猩,早幾年紅到去外國,Once you try ... 歧視既野唔係到講。

入場費500Yen,上觀光塔加100,搞手唔求打個和,直頭蝕住做
中學生唔收費,完場前半個鐘仲見有學生入嚟

真係好大好大…可以劃分為「動物園」「植物園」「遊樂場」三個區,唔好話觀光塔,今次只緊緊夠時間睇完「動物園」。

「遊樂場」每頂機動遊戲均需另外收費。

因為場地太大,有車接送,不過都要收費。

觀光塔。

動物園有飲食中心,幾間餐廳可供選擇,價錢同味道都算合格。

下節講動物。
下節幾時出先?
第十六天 丁:

入門口就見到隻犀牛食緊屎…

呢到啲動物都好鐘意玩屎

玩左咁多日兩老部HX99終於大派用場,24-720mm,影動物真係好方便,如果ninmlab出返個wide back下次真係去動物園玩即影即有

其實唔止熊貓,好多動物都好懶,個樣又好蠢。

長頸鹿唔肯走出嚟,只可以影到佢條腿。

呢班應該係紅鶴,真係嘈到好似去左小學班房咁

企鵝都係一如以往咁戇戇居居,不過都係咁鐘意佢

呢隻野走得好快,影唔到,好似係Pokemon見過。

唔知係咪困得太耐,好多動物都好似有情緒病,好似上面隻象。

同埋下面隻北極熊…我開始以為機械人…真係扭左成日

九分鐘後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞