十七天 即影即有日本中部(名古屋、福井、金澤、高山、岐阜市)

457 回覆
87 Like 2 Dislike
先謝謝解答
另外請問你有冇買pass?如果有,買左邊隻?
你有冇睇恐龍片?日文聽唔明應該唔使浪費時間去睇?
富山一日票,包全富山叮叮,巴士
睇左5分鐘走左,完全唔明無字幕
咁都係唔好浪費時間去睇了
名古屋直去富山要4小時車幾辛苦下
3月跟機
由名古屋去金澤玩返去大阪
第六天 乙:

準備離開博物館既時候先知原來因為落雪,勝山市內無哂巴士,只有博物館至勝山站接駁車,唯有坐返勝山站再決定下一步。當然落雪全市停巴士聽到我一頭霧水,一來其實係前一晚落雪,二來應該都習以為常點解會緊張到停巴士

其實仲有平泉寺、勝山城想去,唯有走去問下站長有咩解決方法。佢建議飛的,然後拎左本簿出嚟,寫哂飛的去景點既收費,衡量過三個人都算合理,就由飛的去越前大佛作第一站,然後行去勝山城,再去平泉寺,最後行返勝山站,總行程花左五小時左右。雖然每個景點都好似好近,但超過六公里路,仲有段山啊來回平泉寺。

的士幾分鐘就飛左去第一站越前大佛,大佛係計劃以外,行左一陣就決定離開,轉去最顯眼既勝山城,不過日本屋矮,勝山又多農地,望落近其實都幾遠,打算食個飯先,打開旅行恩物之一既Google Map,搵到附近兩間餐廳…真係珍貴到,一個仲要係賣小食,行到第二間門口,唔係Google Map有寫真係唔知有間餐廳係到,亦係旅程中其中一個大驚喜

講起近代改變旅行方式既發明,Google Map、數碼相機真係穩佔頭兩位

餐廳午市做三個鐘,晚市做兩個鐘,整個午市相信得我地一台食客

勝山市 幸福駅

https://tabelog.com/tw/fukui/A1804/A180401/18003103/

門口奇貌不揚,估唔到裡面係傳統日劇見到既典雅西式風格裝修。中間長吧台晚上比客人坐低飲幾杯,同老闆傾兩句。旁邊幾個木書櫃放滿漫畫,早上飲杯咖啡睇下書

叫左兩份牛肉飯,佢無特別標明係咩牛肉,本來以為係吉野家個種肥牛飯,意外地煎左幾片Medium肥美牛肉放係軟糯米飯上面,跟餐送湯、沙律以外,仲有兩款甜品,紅豆綠茶蛋糕同布丁。全部都認真製作,好難理解咁少人客,點可以保持到食物咁新鮮既質素

佢另外有鐵板餐、咖哩餐等,睇過日本人意見就一般。

無計劃漫無目的咁行,雖然有時會浪費時間,但有時候就係期待呢種驚喜

沿農地邊走,好快就到勝山城。勝山城已經改建成一間博物館,考慮過平泉寺仲要上山,回程落山驚天黑危險,決定係門口買杯雪糕食就走,希望有機會再嚟。

勝山城係連日來其中一座比較特別既城,因為城牆刻有幾條巨形石龍

係唔係cx機有package?我聽過幾位香港遊客都係咁玩,睇過佢地行程都趕得好緊要
坐鐵好似3.5hrs,自駕就辛苦少少
我想攻哂櫻花同北陸 買ANA大阪飛去名古屋開始玩返轉頭 12日
我都研究緊邊到睇櫻花好
我29/3-8/4行哂大本個中部
咁請問你名古屋去福井、金澤嗰啲係咪jr?有冇用pass?

唔該
晨早推一推
彫U
無,一開始有講
第六天 丙:

離開勝山城就行去平泉寺,大半個鐘路程,雖然附近積滿雪,但行起上嚟都一身汗,沿途都唔少車,注意安全,唔好太夜落山

途路積雪好靚,不過小心雪下暗藏危機

見到山上村落大概仲有十幾分鐘路程,屋頂仲有少少積雪

唔知咩生物既腳印

平泉寺有千幾年歷史,以「綠」為主題,杉木間滿地青苔

平泉寺範圍好多石頭砌成石級,融雪期間好滑好危險請小心

趁未天黑就落返山腳,穿過民居行返勝山站,行到已經天黑

沿途有個大公園,有啲勝山青年係到浦

兩層樓咁高既滑梯

回程車1819,站外伸手不見五指

返到福井站,係商店街食左親平民飯,隻醬汁豬排真係周圍都食到

呢一晚職員姐姐話返嚟陪我唔洗再驚 仲有一位日本姐姐新住客
另外仲有一對法國男客人,好靜,除左打招呼都唔講野,可能唔識英文
左擁右抱真開心
請問相紙呢到用到幾銀
特急都幾辛苦
20包Fuji Wide $990
5包Fp - 100c $1300

個五包100c賣家係一位台灣妹妹,做左朋友寄左張相當Postcard比佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞